Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ

Εγινε ταυτόχρονα στο Ευρωκοινοβούλιο και την ουκρανική Βουλή

ΚΙΕΒΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Στην επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης προχώρησαν ταυτόχρονα χτες το Ουκρανικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια συμφωνία που σε ό,τι αφορά το εμπορικό της τμήμα μετά από συμφωνία με τη Ρωσία θα μπει σε εφαρμογή από την 1/1/2016. Στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο, που μετά το πραξικόπημα του περασμένου Φλεβάρη έχει αλλάξει ο συσχετισμός, υπέρ ψήφισαν 355 από τους 381 συνολικά, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ ψήφισαν 535 (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι), 127 κατά και 26 αποχές. Τη σύνδεση υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, ενώ καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής, ενώ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που καταψήφισε, κατέδειξε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ και την επέμβασή της μαζί με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία (βλ. σε διπλανή στήλη τη θέση του ΚΚΕ).

Θυμίζουμε ότι μη επικύρωση της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ τον Νοέμβρη του 2013 από την τότε αστική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που «έβλεπε» και προς Ρωσία, ήταν η απαρχή της εν συνεχεία απροκάλυπτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, που έφερε με πραξικόπημα στην εξουσία τη σημερινή αντιδραστική κυβέρνηση που στηρίζουν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις.

Η συμφωνία αυτή, που εξυπηρετεί το τμήμα εκείνο του κεφαλαίου της Ουκρανίας που προκρίνει τη συμμαχία με ΕΕ και ΗΠΑ, ειδικά μετά το 2016 θα σημαίνει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, με εισροή εισαγόμενων προϊόντων που θα πλήξουν τις μικρότερες επιχειρήσεις. Εξάλλου και ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε περί «ανάγκης να γίνει ανταγωνιστική και να προετοιμαστεί για τον ανταγωνισμό με τις ευρωπαϊκές αγορές» κάτι που προϊδεάζει για νέα επίθεση στα εργασιακά κοινωνικά δικαιώματα του λαού.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία που έως τώρα ήταν μια βασική χώρα εξαγωγής και χωρίς δασμούς ανακοίνωσε ότι από την 1η Νοέμβρη θα επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά προϊόντα.

Το «ειδικό καθεστώς» στις ανατολικές περιοχές διχάζει

Επίσης, χτες το Ουκρανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που παραχωρεί το λεγόμενο ειδικό καθεστώς στις ανατολικές επαρχίες της χώρας σε ορισμένες περιοχές, δηλαδή τις πρωτεύουσες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και κάποιες ακόμα πόλεις που δεν διευκρινίζεται ποιες ακριβώς. Προβλέπεται επίσης η χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των ρωσόφωνων εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ή και αρνητικοί. Ο Ιγκόρ Πλοτίνσκι, από τους ηγέτες των πολιτοφυλάκων στο Λουγκάνσκ, είπε ότι ο νόμος «αντανακλά στις προτεραιότητες που διαπραγματευτήκαμε στις 1 Σεπτέμβρη (σ.σ εννοεί στο Μινκσ) αλλά παρόλο που μένουν πολλά ζητήματα αδιευκρίνιστα, μπορούμε να πούμε ότι μια ειρηνική λύση είχε την πρώτη ευκαιρία της να εφαρμοστεί».

Ο λεγόμενος πάντως πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχρατσένκο δήλωσε ότι, αφού μεταφράσουμε το νόμο στα ρώσικα και τον μελετήσουμε θα απαντήσουμε. Αλλη άποψη διατύπωσε ο Αντρέι Πουργκίν, επίσης εκ των ηγετών του Ντονέτσκ ότι «η Ουκρανία είναι ελεύθερη να υιοθετήσει τους νόμους που επιθυμεί. Ομως δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να έχουμε οποιοδήποτε δεσμό ομοσπονδιακού τύπου με την Ουκρανία».

Ο νόμος ακόμα προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης της ρώσικης γλώσσας στις δύο περιοχές. Επίσης χορηγείται αμνηστία και εξαίρεση από ποινικές και διοικητικές διώξεις σε άτομα (ενόπλους ρωσόφωνους και προφανώς και Ουκρανών στρατιωτών και παραστρατιωτικών ταγμάτων όπως αυτά του Δεξιού Τομέα). Στην αμνηστία δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν καταστεί ένοχοι για «φόνους, βιασμούς και τρομοκρατία», που συγκαταλέγεται η υπόθεση της καταστροφής εν πτήσει του «Μπόινγκ» της «Malaysia Airlines» τον Ιούλη, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, γεγονός που δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς έγινε, αλλά οι ουκρανικές αρχές ενοχοποιούν τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες.

Την ίδια ώρα χτες συνεχίστηκαν σποραδικές μάχες κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ παρά τη συμφωνία του Μινσκ της 5ης Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ