Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμιά ανάθεση σε επίδοξους «σωτήρες»

Στον απόηχο των εξαγγελιών Σαμαρά από τη ΔΕΘ κύλησαν οι πρώτες μέρες της βδομάδας που πέρασε, με προδημοσίευση των εξαγγελιών Τσίπρα από τον ίδιο χώρο. Πέρα από το διαγωνισμό τους, για το ποιος θα πετάξει τα πιο εύπεπτα ψίχουλα στο πόπολο και οι δυο δεν παραλείπουν να δίνουν τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις στους καπιταλιστές ότι είναι άξιοι εκπρόσωποί τους.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για «σταδιακή» νέα μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών του κεφαλαίου, από 25% στο 15%, καθώς και για μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα ένταση της αντιλαϊκής φοροληστείας. Είχε προηγηθεί, την προηγούμενη βδομάδα, ο Τσίπρας που διαβεβαίωσε ξανά τον πρόεδρο των βιομηχάνων ότι θα εξασφαλίσει «ευνοϊκό περιβάλλον» για την «παραγωγική» δραστηριότητα του κεφαλαίου.

Στον αντίποδα αυτής της «ευγενικής» άμιλλας Σαμαρά - Τσίπρα, το ΚΚΕ, επίσης από το χώρο της ΔΕΘ, με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, κάλεσε το λαό να οργανώσει την αντεπίθεσή του απέναντι στον πραγματικό αντίπαλό του: Την άρχουσα τάξη και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που τη στηρίζουν. Τονίζοντας ότι μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ανάκτηση των απωλειών του λαού και στην ικανοποίηση των αναγκών του, και υπενθυμίζοντας ότι η έξοδος απ' τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης δεν πρόκειται να μεταβάλει τις στρατηγικές κατευθύνσεις των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Σημείωσε τις τεράστιες ευθύνες του αστικού πολιτικού συστήματος για την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και έδειξε το δρόμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μέσα από την εκτίμηση ότι σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας οι δυνατότητες, οι υλικές προϋποθέσεις, για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, αν ο λαός κινηθεί σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ανατροπής των μονοπωλίων.

Για τα πετρέλαια και όχι μόνο

Στο μεταξύ, στην ευρύτερη γειτονιά μας, στη Μέση Ανατολή, πυκνώνουν τα σύννεφα αλλά όχι λόγω Φθινοπώρου. Με διάγγελμά του - με αφορμή την «11η Σεπτέμβρη», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε καθαρό ότι επισπεύδεται η εφαρμογή πολεμικού σχεδιασμού με πρόσχημα την αντιμετώπιση των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους». Ανακατεύουν έτσι όλο το παζλ στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, ενώ στο σχεδιασμό τους περιλαμβάνονται η συγκρότηση νέων συμμαχιών, η διάλυση κρατών, η ίδρυση καινούργιων, γενικεύοντας την αντιπαράθεση στην πολύπαθη περιοχή.

Στο ουκρανικό μέτωπο

Η προς το παρόν εκεχειρία στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας φαίνεται να τηρείται, όμως πρόκειται για προσωρινό εύθραυστο συμβιβασμό που διευκολύνει την ανασύνταξη των αντιμαχόμενων δυνάμεων, της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων. Δε θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, γιατί οι αιτίες της σύγκρουσης είναι βαθιές. Η αντιπαράθεση στην Ουκρανία είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου που παίζεται σε διεθνές επίπεδο και αφορά στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες (ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία - Κίνα) για το μοίρασμα αγορών, εδαφών, πηγών Ενέργειας...

Μάθε παιδί μου γράμματα

Περίσσεψαν οι ευχές στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων. Και μόλις φύγαν οι κάμερες άρχισε η καταγραφή: Σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, τμήματα 25 - 27 παιδιών, λιγότερα σχολεία, εξαιτίας των συγχωνεύσεων, συρρίκνωση των ολοήμερων τμημάτων, αδυναμία μαθητών να μετακινηθούν στα σχολεία τους και, βέβαια, θρήνος για τους μετεξεταστέους στο Λύκειο, πολλοί από τους οποίους κόπηκαν, όπως ακριβώς προβλέπει ο σχεδιασμός μιας πολιτικής που κάνει πράξη τον ταξικό διαχωρισμό απ' όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Καθώς η υποχρηματοδότηση των σχολείων είναι πλέον κανόνας, θα αρχίσουν όπου να 'ναι γονείς και δάσκαλοι να τρέχουν για να βρουν τα φράγκα που χρειάζονται για να πληρώσουν λογαριασμούς, για πετρέλαιο, για συντήρηση. Σε σύγχρονα Ελληνικά, αυτό σημαίνει βάλε ξανά βαθιά το χέρι στη τσέπη γονιέ. Λέει, βέβαια, το ΚΚΕ ότι υπάρχει ένοχος για όλα αυτά. Είναι η πολιτική της ολοένα και πιο σφιχτής ένταξης της Εκπαίδευσης στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών και των τεράστιων δυνατοτήτων που δίνουν η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνικής, οι συσσωρευμένες γνώσεις της ανθρωπότητας. Που σημαίνει - για να δανειστούμε αυτή τη φορά από την αρχαία Ελληνική - συν Αθηνά και χείρα κίνει, για όποιον θέλει να δει προκοπή.

Υγεία να 'χουμε, αλλά πώς;

Το υπουργείο Υγείας δημοσιοποίησε τις «κατευθυντήριες οδηγίες» του για ορισμένες προληπτικές εξετάσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Αύξησε έτσι τα εμπόδια που έβαζε ήδη ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ για τις προληπτικές εξετάσεις. Οι γιατροί διατάσσονται ουσιαστικά να μη γράφουν συγκεκριμένες εξετάσεις σε ασθενείς που δεν εμπίπτουν σε ηλικιακές ή άλλες κατηγορίες, επειδή τάχα έτσι ορίζεται από τα «πρωτόκολλα». Ο υπουργός Υγείας ήταν αποκαλυπτικός, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το μέτρο. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί ο καθένας όποτε θέλει να πηγαίνει δωρεάν να κάνει μια εξέταση, η οποία δε γίνεται στα πλαίσια της αντιμετώπισης μιας νόσου, γίνεται προληπτικά». Δηλαδή, πρέπει πρώτα να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο ο καρκίνος και μετά να πας για εξετάσεις. Εγκλημα; Το λιγότερο...

Πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν ...τις συμβάσεις

Καθεστώς τείνει να γίνει η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, που είτε κατοχυρώνουν τις αντεργατικές ανατροπές που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια, είτε προετοιμάζουν το δρόμο για την εφαρμογή νέων μέτρων, που δεν έχουν ακόμα νομοθετηθεί, αλλά περιλαμβάνονται στη λίστα των αξιώσεων που προβάλλουν σταθερά οι εργοδότες. Μέσα στη βδομάδα ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε δύο ακόμα περιπτώσεις επιχειρησιακών συμβάσεων που ξεγράφουν το επίδομα γάμου και έχουν ως όρο την ντε φάκτο κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας (13ος και 14ος μισθός) σε περίπτωση που υπάρξει νόμος της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει να φροντίζεις πριν δεις τα κέρδη σου στάσιμα, να παίρνεις μέτρα για όλο και πιο φτηνή εργατική δύναμη. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους καπιταλιστές για την ταξική συνέπεια με την οποία υπερασπίζονται την ύπαρξή τους. Αντίθετα, ο εργάτης πρέπει να διδάσκεται για τη δική του ταξική συνέπεια, με την οποία πρέπει να φροντίσει να βγάλει από τη μέση την αιτία της «κακοδαιμονίας» του, που δεν είναι άλλη από την εκμετάλλευση της εργατικής του δύναμης.

Εγνοια για τη «διαφάνεια»

Με ταξική συνέπεια νομοθετεί και η κυβέρνηση. Στη Βουλή έχουν κατατεθεί ήδη βαθύτατα αντιδραστικές διατάξεις για τη λειτουργία των κομμάτων, που «ψήνονταν» εδώ και καιρό με τη «συνδρομή» της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προωθούνται με το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων και το οποίο έχει βασική στόχευσή του την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι σε κόμματα, αλλά και συνολικότερα οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που αμφισβητούν το σύστημα της εκμετάλλευσης, την εξουσία του κεφαλαίου. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις νομιμοποιείται και θεσμοθετείται - επίσημα πλέον - η συναλλαγή κομμάτων και βουλευτών με επιχειρηματικούς ομίλους, προβλέπεται μάλιστα και έκπτωση στο 100% των σχετικών ποσών από το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρηματιών - χρηματοδοτών! Παράλληλα επιδιώκεται ο οικονομικός στραγγαλισμός όποιου κόμματος έχει ως κύρια πηγή της χρηματοδότησής του τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, όποιου κόμματος δεν έχει καμία σχέση με το κεφάλαιο και τα αναπόφευκτα οικονομικά νταραβέρια του πάνω και κάτω από το τραπέζι. Δηλαδή, πρώτα και κύρια του ΚΚΕ.

Και το πραγματικό χαράτσι

Το καλύτερό της χαρτί η κυβέρνηση το 'παιξε με την τροπολογία για το φόρο ακινήτων, τον διαβόητο ΕΝΦΙΑ. Παρουσίασε το χαράτσι ως όφελος για τους ιδιοκτήτες, αλλά δεν εξήγησε πώς γίνεται και οι ιδιοκτήτες να ωφελούνται και τα έσοδα από αυτό το φόρο να εκτινάσσονται στα 2,65 δισ. ευρώ. Καθώς το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια, που σημαίνει πως στην πράξη θα φανεί άμεσα ότι το χαράτσι παραμένει χαράτσι και μάλιστα άγριο, έχει την αξία του το κάλεσμα του ΚΚΕ να γίνει στόχος πάλης για το λαϊκό κίνημα «να είναι αφορολόγητη η πρώτη και η δευτερεύουσα κατοικία, που καλύπτουν ανάγκες στέγασης και αναψυχής και αφορολόγητη η αγροτική γη», ότι πρέπει «να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%, να καταργηθούν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα και οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει, να φορολογηθεί η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία». Βεβαίως, ένας τέτοιος στόχος απαιτεί σύγκρουση με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, σε πλήρη αντίθεση με το «ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον», που υπόσχεται στους επιχειρηματικούς ομίλους ο ΣΥΡΙΖΑ, στις απανωτές συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους...

***

Με αυτά και με κείνα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το 40ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», η πρώτη μέρα του οποίου είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στο φασισμό. Παράλληλα, η ΚΝΕ ανακοίνωσε και μια σειρά ακόμα από πρωτοβουλίες στην ίδια κατεύθυνση που θα συνεχιστούν και μετά το Φεστιβάλ. Να είμαστε εκεί...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ