Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ» ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ «ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Νέα σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή
  • Ο Αμερικανός Πρόεδρος προανήγγειλε επιθέσεις κατά θέσεων «τζιχαντιστών» και στη Συρία
  • Αντιδράσεις από Ρωσία, Κίνα, Ιράν

Οι ανακοινώσεις Ομπάμα ανέδειξαν ότι επισπεύδονται αντιλαϊκοί σχεδιασμοί στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο
Οι ανακοινώσεις Ομπάμα ανέδειξαν ότι επισπεύδονται αντιλαϊκοί σχεδιασμοί στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την επίσπευση νέων αντιλαϊκών και φιλοπόλεμων σχεδιασμών ανέδειξε το «διάγγελμα» που απηύθυνε την Τετάρτη το βράδυ (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την καταπολέμηση των «τζιχαντιστών» και ειδικά του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).

Δίνοντας το σύνθημα για επέκταση των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά θέσεων του ΙΚ και στη Συρία αλλά και για περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που μάχονται την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ, επιβεβαιώθηκε ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή μπαίνουν σε νέα τροχιά κλιμάκωσης και η πιθανότητα μιας ευρύτερης ανάφλεξης δυναμώνει.

Οι «άξονες» της Ουάσιγκτον

Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα κυνηγήσουν τους «τρομοκράτες» και το ΙΚ «όπου κι αν αυτοί βρίσκονται», διευκρίνισε πως «αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσω να αναλάβω δράση εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία, καθώς και στο Ιράκ». Οπως εξήγησε, το αμερικανικό «σχέδιο» κατά του ΙΚ περιλαμβάνει:

  • Ενίσχυση των συστηματικών αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων. Ακόμα 475 στρατιωτικοί σύμβουλοι θα «βοηθήσουν» τις ιρακινές δυνάμεις στους τομείς της «εκπαίδευσης, των πληροφοριών και του εξοπλισμού», ανεβάζοντας σε πάνω από 1.600 (σύμφωνα με το «Ρόιτερς») τη στρατιωτική δύναμη που οι ΗΠΑ έχουν σήμερα στο Ιράκ.
  • Αύξηση της στήριξης δυνάμεων που μάχονται το ΙΚ σε Ιράκ και Συρία, όχι όμως της κυβέρνησης Ασαντ. Προχτές, εγκρίθηκε το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων ως «κατεπείγουσα στρατιωτική βοήθεια» προς την ιρακινή κυβέρνηση και την αυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν ώστε να ενισχυθεί η στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση των στελεχών τους. Επιπλέον, ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση αλλά και τον εξοπλισμό «μετριοπαθών» ομάδων Σύρων ανταρτών.
  • Νέες προσπάθειες «παρεμπόδισης» της χρηματοδότησης και των στρατολογήσεων προς το ΙΚ. Κάτι που προμηνύει και αύξηση «αντιτρομοκρατικών» ρυθμίσεων στο εσωτερικό των χωρών που θα στοχεύουν και τους λαϊκούς - εργατικούς αγώνες.
  • Συνέχιση της παροχής «ανθρωπιστικής βοήθειας» σε πληθυσμούς που πλήττονται από τις επιθέσεις του ΙΚ, ώστε οι σημερινοί «σωτήρες» να διασφαλίσουν ισχυρό ρόλο στην «επόμενη μέρα», όταν είναι ήδη ολοφάνερες οι διεργασίες και ανακατατάξεις στην περιοχή (βλέπε σχέδια Κούρδων για ανεξαρτητοποίηση από το Ιράκ).
Συνάντηση στη Σ. Αραβία

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εντείνει τις επαφές για τη δημιουργία διεθνούς «συνασπισμού κατά του ΙΚ», στο πλαίσιο των οποίων χτες έγινε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας συνάντηση με τη συμμετοχή των κρατών του Αραβικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ομάν), αλλά και των Ιράκ, Αιγύπτου, Τουρκίας, Λιβάνου.

Χτες το βράδυ, τηλεγράφημα του «Ασοσιέιτεντ Πρες» μιλούσε για κοινή ανακοίνωση όπου οι συμμετέχοντες συμφωνούσαν ότι «θα αναλάβουν τις ευθύνες τους» εναντίον του ΙΚ και υποσχέθηκαν βήματα «όπως ενδείκνυται, συμβάλλοντας σε πολλές πτυχές μιας συντονισμένης στρατιωτικής επιχείρησης».

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως η Τουρκία δε θα εμπλακεί η ίδια άμεσα σε ένοπλες επιχειρήσεις αλλά ενδέχεται να επιτρέψει τη χρήση στρατιωτικών της βάσεων.

Από το Βερολίνο, οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Βρετανίας είπαν ότι οι χώρες τους δε θα πάρουν μέρος σε αεροπορικές επιθέσεις σε συριακά εδάφη.

Ολα αυτά βέβαια προχωρούν ενώ πληθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι να «πρωταγωνιστήσουν» στη μάχη κατά της «τρομοκρατίας», καθώς σήμερα στη Βαγδάτη έχει ανακοινωθεί ότι φτάνει και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. Επιπλέον, συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό κάθε αστικής τάξης για το ποια είναι η καλύτερη τακτική προώθησης των ιδιαίτερων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της, στο πλαίσιο και της κόντρας ανάμεσα στις διαφορετικές μερίδες του κεφαλαίου. Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι ακόμα «γκρινιάζουν» για «καθυστερημένη» ανάληψη δράσης αλλά δε λείπει και η ανησυχία για τυχόν πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει ένα μήνυμα κλιμάκωσης της δράσης κατά της κυβέρνησης του Ασαντ στη Συρία.

Αντιδράσεις στις ανακοινώσεις Ομπάμα

Το σχέδιο Ομπάμα έσπευσε να καλωσορίσει η νέα ιρακινή κυβέρνηση και όπως είναι φυσικό ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο δεύτερος έσπευσε να επισημάνει ότι η πάλη «μόνο» εναντίον του ΙΚ «δεν μπορεί να φέρει τη σταθερότητα στην περιοχή ούτε να την απελευθερώσει από τους εξτρεμιστές. Θα πρέπει να αποδυναμωθεί και, τελικά, να ανατραπεί το καταπιεστικό καθεστώς του Ασαντ, που είναι έτοιμο να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή με μοναδικό σκοπό να διατηρηθεί στην εξουσία».

Από την άλλη μεριά, άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς, να υπογραμμίζει πως «μια τέτοια πρωτοβουλία (σ.σ. πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία χωρίς τη συμφωνία της νόμιμης συριακής κυβέρνησης) απουσία απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα συνιστούσε μια πράξη επίθεσης, μια χονδροειδή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Στην Κίνα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, τόνισε πως «το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό και η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών πρέπει να γίνονται επίσης σεβαστές».

Στην Τεχεράνη, η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μαρζίεχ Αφχάμ, σημείωσε πως «ο αυτοαποκαλούμενος διεθνής συνασπισμός ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος" βαρύνεται από σημαντικές ασάφειες, εγείροντας σοβαρές επιφυλάξεις για τη θέλησή της να πολεμήσει τα αίτια γέννησης της τρομοκρατίας ως τη ρίζα τους», ενώ κατηγόρησε κράτη τα οποία συμμετέχουν στο «συνασπισμό» ως «οικονομικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές της τρομοκρατίας, τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία».

Συνεχίζονται οι μάχες

Στο πεδίο των μαχών, συνεχίζονται οι συγκρούσεις που πληρώνουν σκληρά πρώτα απ' όλους οι λαοί της περιοχής.

Χτες, τα πρακτορεία μετέδιδαν ότι στο Ιράκ το ΙΚ απήγαγε 20 ανθρώπους στο Κιρκούκ, επειδή σχεδίαζαν να συγκροτήσουν αντίπαλη ομάδα.

Στη Συρία, 11 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν μετά από αεροπορικές επιθέσεις που - σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» - εξαπέλυσε η συριακή πολεμική αεροπορία σε πόλη που ελέγχει το ΙΚ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι η ισλαμιστική οργάνωση «Μέτωπο Αλ Νούσρα» απελευθέρωσε τους 45 κυανόκρανους από τα νησιά Φίτζι που είχε απαγάγει στα τέλη Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ