Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΔΝΤ
Στο προσκήνιο νέες αβεβαιότητες, κόντρες και παζάρια

Συνεδριάζει σήμερα στο Μιλάνο το Γιούρογκρουπ

Μία μέρα πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, η χτεσινή έκθεση της ΕΚΤ αποτύπωσε την όξυνση των διαχειριστικών δυσκολιών στην Ευρωζώνη

Eurokinissi

Μία μέρα πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, η χτεσινή έκθεση της ΕΚΤ αποτύπωσε την όξυνση των διαχειριστικών δυσκολιών στην Ευρωζώνη
Το σύνολο της αντιλαϊκής ατζέντας αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στο Μιλάνο της Ιταλίας. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται τα ζητήματα που αφορούν τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, τα προγράμματα «προσαρμογής» στην Ελλάδα και την Κύπρο και η πορεία της τραπεζικής ένωσης. Στο πλαίσιο του σημερινής συνεδρίασης, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της «μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης στην εργασία», δηλαδή οι παραπέρα ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα γίνει συζήτηση σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για το 2015, ζητήματα τα οποία συνδυάζονται με την κατάρτιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Οι σχετικές διεργασίες, τα παζάρια και οι αντιπαλότητες, εξελίσσονται στο φόντο των νέων «αβεβαιοτήτων» που εκδηλώνονται γύρω από τους αναιμικούς ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης, της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών (ελλείμματα κ.ά), ενόψει και της κατάρτισης των κρατικών προϋπολογισμών για το 2015, τα προσχέδια των οποίων -βάσει των μηχανισμών ενισχυμένης εποπτείας και των μνημονίων διαρκείας που ισχύουν ανεξαιρέτως σε όλα τα κράτη - μέλη- θα υποβληθούν προς έγκριση από την Κομισιόν μέχρι τις 15 Οκτώβρη.

Η έκθεση της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στη μηνιαία της έκθεση, που δημοσιοποίησε χτες, αναφέρει ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί για το 2015 «θα πρέπει να προσδιορίζουν πλήρως τα μέτρα που χρειάζονται για τη συμμόρφωση με τις συστάσεις ανά χώρα, οι οποίες έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2014».

Σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πολιτική των κρατών, η ΕΚΤ επισημαίνει και τα παρακάτω:

  • Στην Ελλάδα, «οι κίνδυνοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές στο προσεχές μέλλον απορρέουν από την αβεβαιότητα σχετικά με την επίδραση των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος». Λόγος γίνεται για «δυσμενείς δικαστικές αποφάσεις σχετικά με προηγούμενες περικοπές μισθών και συντάξεων» και για την «τεταμένη κατάσταση στον τομέα της δημόσιας Υγείας». Ηδη σχεδιάζονται και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, καθώς, όπως σημειώνουν, για τα «έτη μετά το 2014 παρατηρείται σημαντική απόκλιση από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα». Με το συγκεκριμένο απόσπασμα, ενδέχεται να «δείχνουν» στην κατεύθυνση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους (μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση κ.ά).
  • Στη Γαλλία, καταγράφεται έλλειμμα ύψους 3% του ΑΕΠ, «χωρίς καμία βελτίωση σε σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους». Επισημαίνουν την προς τα κάτω αναπροσαρμογή των προβλέψεων για την ανάκαμψη και ακόμη ότι ο στόχος για το έλλειμμα «δε θα εκπληρωθεί, με μεγάλη απόκλιση». Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν «πρόσθετα μέτρα εξυγίανσης με το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2015».
  • Στην Ιταλία, διαπιστώνονται κίνδυνοι, «ιδιαίτερα λόγω των δυσμενέστερων απ' ό,τι αναμενόταν οικονομικών εξελίξεων».
  • Στην Ισπανία, η μείωση της φορολογίας ενέχει «κινδύνους μείωσης των φορολογικών εισπράξεων», ενώ «η αύξηση των δαπανών, που θα ακολουθήσει μετά το κατώτατο επίπεδο στο οποίο έφτασαν», θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τους στόχους για το έλλειμμα.
Το ΔΝΤ

Παράλληλα, καθώς συνεχίζονται οι κόντρες γύρω από τη «διαχείριση» του ελληνικού κρατικού χρέους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, διέψευδε χτες την πληροφορία για διάσκεψη κορυφής στην Ουάσιγκτον. Οχι τυχαία, «υπενθυμίζουν» ότι «το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα έως τις αρχές 2016. Επικεντρωνόμαστε στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα». Είναι φανερό ότι η διαπάλη με την ΕΕ αφορά στο ρόλο κάθε πλευράς μετά τη λήξη των εκταμιεύσεων από το «μηχανισμό στήριξης». Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η ύπαρξη της τρόικας είναι απόφαση των «Ευρωπαίων εταίρων και της Ελλάδας». Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή της εκταμίευσης της δόσης προς την Κύπρο, λόγω «αθέτησης» της συμφωνίας για τα «προβληματικά δάνεια» και τις εκποιήσεις, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Τέλος, ειδική αναφορά έκανε χτες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο ενδεχόμενο απόσχισης της Σκοτίας, κατά το δημοψήφισμα στις 18 Σεπτέμβρη, σημειώνοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση «ένα πέπλο αβεβαιότητας θα τυλίξει τις επερχόμενες νομισματικές πολιτικές της Βρετανίας». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι αβεβαιότητες αφορούν τις «νομισματικές, δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της Σκοτίας και της Βρετανίας», ενώ «σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι επιδράσεις θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη μεταβατική περίοδο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ