Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Βαθαίνει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο πλαίσιο της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», με σκοπό την αναβάθμιση της θέσης της ντόπιας αστικής τάξης, ενόσω μάλιστα οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Ευ. Τουρνάς, πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροποριών του ΝΑΤO (ΝΑΤΟ Air Chiefs Symposium- NACS), που πραγματοποιείται στο Ramstein στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, από αύριο Παρασκευή έως τις 21/9. Επισήμως, «σκοπός του Συμποσίου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών του ΝΑΤΟ και η αμοιβαία κατανόηση διαφόρων θεμάτων ή προκλήσεων που πρόκειται να αντιμετωπισθούν στο μέλλον»...

Εξάλλου, χτες και προχτές, το Πολεμικό Ναυτικό με τη συμμετοχή της φρεγάτας «ΑΙΓΑΙΟΝ» και του υποβρυχίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», εκτέλεσε συνεκπαίδευση με τη Δύναμη «COUGAR 14», του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, «σε ένα ευρύ φάσμα τεχνικών αντικειμένων στην περιοχή Ιονίου».

Επιπλέον, στις 2 - 4 Σεπτέμβρη συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα, η ομάδα εργασίας του ΝΑΤΟ «ATP-71 (Allied Maritime Interdiction Operations)». Η ΑΤΡ-71 δίνει θεωρητικές κατευθύνσεις στις ναυτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας για τους στόχους των επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής, τις αρχές των ναυτικών επιθεωρήσεων, τακτική καθοδήγηση για τη διεξαγωγή ναυτικής αποτροπής και διαδικασιών επιβίβασης από τα συμμαχικά πλοία.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η επεξεργασία προτάσεων και αλλαγών στο σχετικό εγχειρίδιο διεξαγωγής επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής, για την εν συνεχεία υποβολή τους στην ομάδα εργασίας MAROPS WG 2015, η οποία αποτελεί τον επίσημο φορέα πιστοποίησης των εγχειριδίων του ΝΑΤΟ, υιοθετεί και προωθεί νέα δόγματα για τις ναυτικές επιχειρήσεις.

Στην ομάδα εργασίας ΑΤΡ-71 συμμετείχαν συνολικά δεκαέξι εκπρόσωποι, από οκτώ χώρες του ΝΑΤΟ (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία) και στελέχη της λυκοσυμμαχίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, 2 - 5 Σεπτέμβρη, το ΚΕΝΑΠ σε συνεργασία με εκπαιδευτές της US EUCOM (United States European Command, η Διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, έχει έδρα τη Στουτγάρδη και επιβλέπει Ευρώπη, Ρωσία, Ισλανδία, Γροιλανδία και Ισραήλ) πραγματοποίησε τη δεύτερη φάση του σχολείου «Συλλογή Αποδεικτικών Στοιχείων κατά την εκτέλεση Νηοψίας», επ' ωφελεία των εκπαιδευτών του ΚΕΝΑΠ, «ώστε να καταστούν ικανοί να παρέχουν βασική εκπαίδευση στον τομέα αυτό». Συμμετείχαν εννέα εκπαιδευτές του Κέντρου, ενώ η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου «ΑΡΗΣ» (χρησιμεύει ως πεδίο ασκήσεων του ΚΕΝΑΠ) από δύο εκπαιδευτές της US EUCOM, εξειδικευμένους στη συλλογή πληροφοριών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ