Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Επέκταση στρατιωτικής δράσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Λίγες μέρες μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, και η ΕΕ συζήτησε για την «ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων» της, σηματοδοτώντας την ένταση της επιθετικότητας των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου

ΥΠΕΘΑ

Λίγες μέρες μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, και η ΕΕ συζήτησε για την «ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων» της, σηματοδοτώντας την ένταση της επιθετικότητας των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου
Τη συνέχιση και επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών της ΕΕ αποφάσισε το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας που συνεδρίασε χτες και προχτές στο Μιλάνο, με την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει τις προσπάθειες για γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης μέσω βαθύτερης εμπλοκής στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αντικείμενο των χτεσινών διαβουλεύσεων ήταν «η πρόοδος και οι προοπτικές των εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ» (EU NAVFOR Atalanta στο Κέρας της Αφρικής, EUFOR Althea στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, EUTM στη Σομαλία, EUTM στο Μάλι και MONUC στο Κονγκό), αποστολές που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ.

Οι υπουργοί Αμυνας των «28» ασχολήθηκαν επίσης με την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κεντρική κατεύθυνση για την οποία είναι η συγκέντρωση του κύριου έργου της σε ορισμένα μονοπώλια των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, με υποβιβασμό των αμυντικών βιομηχανιών των άλλων κρατών - μελών σε ρόλο υπεργολάβου. Ασχολήθηκαν ακόμα με τα επόμενα βήματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, που επισήμως έχει ως σκοπό «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών».

Σημειωτέον, στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και εν μέσω της όξυνσης της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία για παραπέρα διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, οι υπουργοί Αμυνας εστίασαν και στα διαβόητα «Βattlegroups», τους Τακτικούς Σχηματισμούς Μάχης της ΕΕ, με στόχο την «ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ», όπως σημειώνεται αρμοδίως.

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στο Μιλάνο ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, επιχειρώντας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως «παράγοντα σταθερότητας» και «προπύργιο των δυτικών αξιών» στην περιοχή, στην εισήγησή του στο Συμβούλιο αναφέρθηκε «στο τόξο αστάθειας που διατρέχει την περιοχή, από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, και αποτελεί πηγή συνεχόμενων κινδύνων για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Παραπέρα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «ενισχυμένη συνεργασία στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών και κυβερνοάμυνας, καθώς και στην αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών δυνατοτήτων», προς αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ευρωενωσιακών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στο λεγόμενο υβριδικό πόλεμο, στρατιωτική στρατηγική που αναμειγνύει συμβατικό και ανορθόδοξο πόλεμο με τον κυβερνοπόλεμο, με πλήγματα στα πληροφοριακά συστήματα του αντιπάλου κ.ά. Επίσης μίλησε για την «ανάγκη εγρήγορσης απέναντι στα φαινόμενα σκοταδισμού και αγριότητας που συνιστά η δράση του λεγομένου Ισλαμικού Κράτους», αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι οι ισλαμιστές εξοπλίστηκαν και υποστηρίχτηκαν ποικιλότροπα από τις ΗΠΑ κι άλλες δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, και αξιοποιούνται και σήμερα για να προωθήσουν μονοπωλιακά του συμφέροντα.

Τέλος, ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε και στην εμπέδωση της λεγόμενης «θαλάσσιας ασφάλειας», με την ανάλογη ενεργοποίηση και διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ