Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εβαλαν τα πράγματα στη... θέση τους

Ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Μήτσος Κωστόπουλος τίμησαν από κοινού το Μάη του '36 διαστρεβλώνοντας κατάφωρα τις θέσεις του ΚΚΕ

Σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων και της πολιτικής του ΚΚΕ για τις συμμαχίες και το Λαϊκό Μέτωπο εξελίχθηκε τελικά η συγκέντρωση που οργάνωσε τη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης η Νεολαία του ΣΥΝ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», με βασικούς ομιλητές τον Δημήτρη Στρατούλη και τον Μήτσο Κωστόπουλο.

Παρ' όλο που η εκδήλωση έγινε για να τιμηθεί δήθεν ο Μάης του '36, οι οργανωτές άλλα είχαν κατά νου... Αλλωστε, ο ματωμένος Μάης του '36 «τιμήθηκε» με την προβολή μιας δεκάλεπτης συνέντευξης του επιζώντος των δραματικών εκείνων ημερών, γνωστού Αρχειομαρξιστή Γιάννη Ταμτάκου, που ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι για την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία ευθύνεται η «σταλινική Σοβιετική Ενωση και τα σταλινικά κόμματα της Ευρώπης». Για την ήττα της επανάστασης στην Ισπανία επίσης ευθύνεται η «σταλινική ηγεσία της ΕΣΣΔ», που όχι μόνο δε βοήθησε την επαναστατημένη Ισπανία, αλλά την καταπολέμησε με κάθε τρόπο γιατί δεν ήθελε να υπάρχει άλλο επαναστατικό κέντρο στην Ευρώπη..!

Μετά από όλα αυτά τα πολύ... αντικειμενικά και βαθυστόχαστα, ανέλαβαν οι Στρατούλης - Κωστόπουλος να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και στις πραγματικές τους διαστάσεις. Οχι φυσικά για να υπερασπιστούν τον αναμφισβήτητα θετικό ρόλο της ΕΣΣΔ στις διεθνείς εξελίξεις και στα απελευθερωτικά κινήματα των λαών σ' όλο τον κόσμο, αλλά για να εστιάσουν τους «προβληματισμούς» τους στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και κυρίως για να περάσουν από «πέντε κύματα» την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ, χωρίς να το κατονομάζουν ανοιχτά.

Η Αριστερά, είπε ο Μ. Κωστόπουλος, έχει χρέος να επιβάλλει την «ενωτική πολιτική. Οποιος παρασπονδήσει απ' αυτή την ενωτική πολιτική θα λογοδοτήσει στην ιστορία. Δεν ισχύει το άστους να πεινάσουν, να σφίξουν τα λουριά, να ξεσηκωθούν. Δεν είναι μαρξιστική άποψη αυτή». Δε γνωρίζει άραγε ο Μ. Κωστόπουλος ότι αυτό δεν αποτελεί πολιτική του ΚΚΕ; Φυσικά και το γνωρίζει. Γιατί λοιπόν ο αυθαίρετος ισχυρισμός; Απλούστατα, για να διαστρεβλωθεί «με το γάντι» και με κάποια αληθοφάνεια η θέση του ΚΚΕ.

Σε άλλα δύο σημεία της ομιλίας του ο Μ. Κωστόπουλος επιχείρησε παρόμοιες λαθροχειρίες κατά της ιδεολογικής και πολιτικής θέσης του ΚΚΕ. Είπε ότι γνωρίζει καλύτερα απ' τον καθένα τη δύναμη του ρεφορμιστικού ρεύματος στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος. «Τι κάνω όμως εγώ;», διερωτήθηκε. «Φτιάχνω καινούρια συνδικάτα ή παίζω μέσα σ' αυτά που υπάρχουν;». Δεν μπήκε φυσικά στον κόπο να εξηγήσει ποιοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν ή προσπαθούν να φτιάξουν ξεχωριστά συνδικάτα. Η αοριστία και γενικολογία τού είναι πολύ βολική.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι κάποιοι προσπαθούν να φορέσουν καπέλα στους άλλους και γι' αυτό αποτυχαίνουν. «Αυτός που λέει ότι πρέπει να φτάσουμε μέχρι τη σοσιαλιστική επανάσταση αλλιώς δεν κάνω συμμαχία, κάνει μεγάλο λάθος...». Ούτε και εδώ έκανε κάποια προσπάθεια να αιτιολογήσει ή να τεκμηριώσει τον αυθαίρετο ισχυρισμό του. Η θέση του ΚΚΕ για το Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι βέβαια αυτή και ο Μ. Κωστόπουλος το γνωρίζει. Η ασάφεια όμως και οι σκόπιμες «μπηχτές» βολεύουν τις νέες σκοπιμότητες των πολιτικών του επιλογών. Ας είναι σίγουρος όμως, ότι οι κομμουνιστές έχουν και κρίση και μνήμη και κρίνουν τον καθένα με βάση τις πράξεις και την πολιτική που προωθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αφορισμοί(2017-10-11 00:00:00.0)
Βρήκαν και... απάντηση για τη στάση τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ(2006-05-16 00:00:00.0)
Ας θυμηθούμε λοιπόν...(2004-02-26 00:00:00.0)
Τα... βαπτίσια(2001-03-29 00:00:00.0)
«Νερό στο μύλο» του συστήματος από τους πρώην σ/φους(2000-12-07 00:00:00.0)
Δεν μπορεί να έχει τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ(2000-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ