Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υψώνουν το ανάστημά τους κόντρα στον «τρομονόμο»

Αύριο, Πέμπτη, 31 του Μάη, στις 8.00 το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους το μεγάλο συλλαλητήριο του λαού της Θεσσαλονίκης

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ενάντια στο «τρομονομοσχέδιο» στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ενάντια στο «τρομονομοσχέδιο» στην Αθήνα
«Καθήκον του κάθε πολίτη, κάθε δημοκράτη είναι να υψώσει το ανάστημά του για να μην περάσει ο νέος "τρομονόμος", να μην ψηφιστεί στη συνείδηση του λαού, για να εκφραστεί παλλαϊκά το ΟΧΙ στα "λευκά κελιά" και να βρει εφαρμογή στην πράξη η αλληλεγγύη στην πάλη των λαών».

Αυτό το μήνυμα απευθύνει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνει αύριο Πέμπτη στις 8μμ στην πλατεία Αριστοτέλους. Προσυγκεντρώσεις οργανώνονται στις 7μμ σε Βαρδάρι, Αγαλμα Βενιζέλου και Καμάρα.

«Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί, για να καταδικάσουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τρύφων Κωστόπουλος, που θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής του αυριανού συλλαλητηρίου. «Κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας είναι υπό αίρεση με τις συμφωνίες που έκλεισε το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στις ΗΠΑ. Ο διευθυντής της CIA ζήτησε από τον Ελληνα υπουργό όχι μόνο να συλλαμβάνονται οι ύποπτοι Ελληνες πολίτες, αλλά ακόμα και να μεταφέρονται στις ΗΠΑ για να δικάζονται εκεί! Ακόμα του ζήτησε να τοποθετηθεί στο ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης ένας Αμερικανός γκαουλάιτερ, που θα αποφασίζει για τα πάντα», σημείωσε ο Τρ. Κωστόπουλος.

Και μιλώντας για τον πραγματικό στόχο που εξυπηρετείται με τον «τρομονόμο» ανέφερε: «Το σύστημα θέλει να θωρακίσει το θεσμικό του πλαίσιο ενόψει των νέων αγώνων που επέρχονται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης του συστήματος. Δεν αισθάνεται ασφάλεια για τις μέρες του αγώνα που έρχονται. Με αυτή την έννοια οποιοσδήποτε αμφισβητεί τη "νέα τάξη πραγμάτων" θα θεωρείται ύποπτος». Τέλος, παρουσιάζοντας τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, τόνισε πως ουσιαστικά ο νόμος προάγει και τον κοινωνικό φασισμό και χαφιεδισμό. «Για παράδειγμα ένας κατηγορούμενος που θα συνεργάζεται με τις δυνάμεις της Ασφάλειας θα μπορεί να αθωώνεται. Καταλαβαίνετε ότι ο ένας θα χαφιεδίζει τον άλλον. Αυτό μας γυρίζει στην εποχή της κατοχής, στους κουκουλοφόρους που έδειχναν με το δάχτυλο τους πατριώτες στους κατακτητές. Δε θα γνωρίζεις δηλαδή ούτε τον μάρτυρα κατηγορίας. Η Ασφάλεια θα δημιουργήσει έτσι μία βιομηχανία από τέτοιους κουκουλοφόρους, που θα κατηγορούν γενικά και αόριστα οποιονδήποτε συλλαμβάνεται».

Καταδικάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς

Την αντίθεσή του στην ενδεχόμενη ψήφιση του «τρομονόμου» στη Βουλή εκφράζει με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλκίς και καλεί το λαό να αγωνιστεί για να μην περάσει. «Είναι καθήκον κάθε τίμιου ανθρώπου, κάθε δημοκράτη να υψώσει το ανάστημά του», σημειώνει.

Αναλυτικά στο ψήφισμα αναφέρεται: «Την προσεχή εβδομάδα θα συζητηθεί ο "τρομονόμος" στη Βουλή. Πρόκειται για νομοσχέδιο που αν τελικά γίνει νόμος του Κράτους, θα προστεθεί σε μια αλυσίδα μέτρων που "αυταρχικοποιούν" την ελληνική δημόσια ζωή. Ηδη υπάρχει ο Ν. 2472/1997 για τα προσωπικά δεδομένα, η Συνθήκη Σένγκεν κλπ., ενώ με το νέο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων περιορίζονται σημαντικά τα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες του πολίτη.

Σε συνθήκες που στους χώρους δουλιάς η εργοδοτική αυθαιρεσία και η τρομοκρατία είναι καθεστώς, όσοι αγωνίζονται σέρνονται στα δικαστήρια. Συγκεκριμένα με το "τρομονομοθέτημα" εισάγεται η αόριστη έννοια της "εγκληματικής οργάνωσης", με συνέπεια να υπάρχει άμεσος κίνδυνος ποινικοποίησης της πολιτικής δραστηριότητας, διευρύνεται η δυνατότητα δράσης προβοκατόρων της αστυνομίας που θα διεισδύουν στις θεωρούμενες εγκληματικές οργανώσεις, επεκτείνεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, οι παρακολουθήσεις, η δυνατότητα καταγραφής της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, καθιερώνεται ο υποχρεωτικός έλεγχος DNA και οι ανώνυμες καταθέσεις, καταργείται ο θεσμός των ορκωτών δικαστών για υποθέσεις με κατηγορούμενους για τρομοκρατία, συρρικνώνονται τα υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων κλπ.

Το νομοσχέδιο - έκτρωμα είναι άκρως επικίνδυνο για τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν με σκληρούς πολύχρονους αγώνες.

Πρόκειται για αμερικανόπνευστο "γύψο", για το χτύπημα των αγώνων του λαού με το πρόσχημα της δήθεν πάταξης της τρομοκρατίας.

Ο "τρομονόμος" δεν πρέπει να περάσει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ