Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Eurokinissi

Συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, έγινε χτες στην Ουαλία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αφορούσε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά, δεν έδειξε να έχει κάποιο απτό αποτέλεσμα, και έγινε στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου για το Κυπριακό και τις έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή για φυσικό αέριο. Δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν «απογοητευτικές» από την ελληνική κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, ο Ερντογάν είπε: «Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς για δικοινοτική, πολιτική ισότητα, δύο ιδρυτικές πολιτείες, σαν μια νέα συνεργασία στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ». Επίσης, υπερασπίστηκε του δικαιώματος της τουρκικής πλευράς να διεξαγάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ενόψει της συνάντησης με τον Σαμαρά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «έκπληξη» για την ελληνική αντίδραση στις δηλώσεις Ερντογάν. Σε σχετική ανακοίνωση, έκανε λόγο για «ανάγκες εσωτερικής πολιτικής» της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε: «Οι ερμηνείες αυτές (σ.σ. της ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις Ερντογάν) δεν απηχούν την αντίληψη συνεργασίας, που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, και η οποία επιθυμούμε να συνεχιστεί».

Σε αυτό το πλαίσιο δηλώσεων και αντιδηλώσεων, χτες ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να είπε στον Ρ. Τ. Ερντογάν ότι «δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας». Πρόσθεσε ότι δηλώσεις σαν αυτές που έκανε ο Ρ. Τ. Ερντογάν «δυναμιτίζουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό και υποσκάπτουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης», και επέκρινε τις παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν φέρεται να επανέλαβε τις θέσεις περί δύο κρατών στο Νησί και ζήτησε οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας «να ενισχύσουν τη συνεργασία τους υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», παραπέμποντας εμμέσως σε έναν συμβιβασμό μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μονοπωλίων για να προχωρήσει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Παραπέρα αντέδρασε στις διατάξεις του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που εισήχθη στην ελληνική Βουλή και μιλά για γενοκτονίες από πλευράς των Τούρκων.

Ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «ένα κράτος» που ανήκει στην ΕΕ και παρατήρησε ότι στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει «πραγματική διαφορά αντιλήψεων» μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και σημείωσε την ανάγκη ενθάρρυνσης των συνομιλιών Αναστασιάδη - Ερογλου, συμπληρώνοντας ότι η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι σύμφωνη με το περιλάλητο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τις γενοκτονίες απάντησε ότι αποτελούν εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωενωσιακές αποφάσεις, σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, και δεν στρέφονται ενάντια στη σύγχρονη Τουρκία.

Σε «προσανατολισμένες διαπραγματεύσεις» καλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, να κινηθούν σε κατεύθυνση «δομημένων και προσανατολισμένων διαπραγματεύσεων για να φέρουν αποτελέσματα» κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, μετά την προχτεσινή πρώτη του συνάντηση με το νέο ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό Νορβηγό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Μουν έκανε λόγο για «πολλά υποσχόμενη στιγμή για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο» και μια «νέα δυναμική που έχει δημιουργηθεί από την κοινή δήλωση που εγκρίθηκε από τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 11 Φεβρουαρίου 2014».

Επιπλέον, σημειώθηκε ότι «σε αυτούς τους καιρούς της μεγάλης αναταραχής στην περιοχή», είναι πιο σημαντική «από ποτέ» η «επίτευξη μιας βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο προς όφελος όλων των Κυπρίων. Η από καιρό αναμενόμενη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα».

Ο Εϊντε έφτασε χτες στην Κύπρο όπου αργά το απόγευμα θα είχε χωριστές επαφές με τους Αναστασιάδη και Ερογλου. Σήμερα, αναμενόταν να συναντήσει τους δύο διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Νορβηγός διπλωμάτης θα μείνει στην Κύπρο μέχρι τη Δευτέρα. Ο «Φιλελεύθερος» έγραψε σχετικά ότι «δεν αποκλείεται να επανέλθει σύντομα στο Νησί, εάν προκύψει ανάγκη να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, πριν τη μετάβαση των δύο στη Νέα Υόρκη, που χρονικά τοποθετείται το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου».

Την ίδια ώρα, ο νέος Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα της ΕΕ Βολκάν Μποσκίρ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ανατολού» ανέφερε ότι «ο όρος για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για να ανοίξει ένα κεφάλαιο δεν ισχύει» συμπληρώνοντας ότι «το Κυπριακό πρέπει να μείνει εντός των δικών του παραμέτρων και πρέπει να λυθεί». Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι εξελίξεις είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» αλλά και ότι «η σημερινή διοίκηση της Γερμανίας δε βλέπει θερμά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σε ενεργειακό φόντο(2014-10-07 00:00:00.0)
Επίσκεψη Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα(2014-09-17 00:00:00.0)
Πεντάωρη συνάντηση Αναστασιάδη - Ερογλου χωρίς συμφωνία(2014-07-25 00:00:00.0)
Συνάντηση Σαμαρά - Αναστασιάδη τη Δευτέρα(2014-07-23 00:00:00.0)
«Ενεργότερη εμπλοκή» της ΕΕ θέλει ο Ν. Αναστασιάδης(2014-06-12 00:00:00.0)
Τετραμερή και λύση μέχρι το Μάρτη θέλει η Αγκυρα(2013-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ