Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Υλη αφιερωμένη στο λαϊκό κίνημα

Οσον αφορά το περιεχόμενο του παρόντος τεύχους της ΚΟΜΕΠ, αυτό περιλαμβάνει ως βασική την ενότητα «Λαϊκό Κίνημα». Η ενότητα αυτή αποτελείται από άρθρα που γενικεύουν την εμπειρία από τη δράση του ΚΚΕ σε μια σειρά κινήματα, αντλώντας και τα σχετικά συμπεράσματα για τη βελτίωση της παρέμβασης των κομμουνιστών στην κατεύθυνση συγκέντρωσης δυνάμεων σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Το άρθρο με τίτλο «Για την πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος» δεν περιορίζεται σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του περιεχομένου της ανασύνταξης. Εστιάζει στην πείρα από τις δυσκολίες της προσπάθειας των κομμουνιστών σε συνθήκες ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής υποχώρησης του κινήματος. Σε αυτό το έδαφος, της υποχώρησης, προωθούνται και τα ρεφορμιστικά σχέδια για τον εγκλωβισμό του κινήματος σε ανώδυνες για το σύστημα διαχειριστικές προτάσεις και διεκδικήσεις. Γι' αυτό τονίζεται η σημασία της γραμμής συσπείρωσης και ανασύνταξης, η οποία δεν περιορίζεται σε μια βελτίωση της οργάνωσης και της μαζικότητας των σωματείων και των συνδικαλιστικών αγώνων, αλλά προετοιμάζει και προσανατολίζει την εργατική τάξη για την αποφασιστική αναμέτρηση με την άρχουσα τάξη στο επίπεδο της εξουσίας.

Αναδεικνύεται η σημασία της αντιπαράθεσης με τον οπορτουνισμό για την ταξική χειραφέτηση των εργατικών δυνάμεων, απ' όλες τις πτέρυγες και τα τμήματα της αστικής τάξης. Προβάλλονται τα θετικά βήματα και τα εμπόδια στην προσπάθεια αλλαγής του ταξικού συσχετισμού.

Στην «Εκτίμηση των αγροτικών κινητοποιήσεων του 2014» προχωράει το ομώνυμο κείμενο, φωτίζοντας καταρχήν τις εξελίξεις που οδήγησαν σε άνοδο των αγωνιστικών διαθέσεων των αγροτών. Το κείμενο παρουσιάζει την πορεία της αγωνιστικής κλιμάκωσης, την κοινωνική σύνθεση των συμμετασχόντων στις κινητοποιήσεις, τους συσχετισμούς μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων - απόψεων, όπως διαμορφώθηκαν στα διάφορα μπλόκα. Ιδιαίτερα στέκεται στη σχετική προετοιμασία και παρέμβαση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΠΑΣΥ, τόσο στο περιεχόμενο των αιτημάτων όσο και στις επιμέρους πρωτοβουλίες. Απ' όλη αυτήν την παρουσίαση αντλούνται συμπεράσματα - κατευθύνσεις για την παρέμβαση στη συνέχεια.

Το άρθρο «Για την κατάσταση και την προοπτική του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος» παρουσιάζει την πολύχρονη παρατεταμένη κρίση του κινήματος των σπουδαστών, ξεχωρίζοντας μάλιστα την απουσία λειτουργίας οργάνων και δομών του κινήματος, ως επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο σε σχέση με την αρνητική κατάσταση που υπάρχει και στο εργατικό κίνημα. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τη δράση και συμβολή των δυνάμεων της ΚΝΕ και του ΜΑΣ στην καταπολέμηση αυτής της κατάστασης και την ανασύνταξη του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Αναδεικνύει πώς αποτυπώνεται ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων στις συνειδήσεις των φοιτητών, ποιοι παράγοντες επιδρούν.

Παρουσιάζει, επίσης, κάποια συμπεράσματα από την 5χρονη παρουσία του ΜΑΣ στις σχολές και καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τη βελτίωση της παρέμβασής του.

Το κείμενο, με τίτλο «Εργοδοτικοί μηχανισμοί χειραγώγησης των εργαζομένων», αποκαλύπτει τόσο τους υλικούς όσο και τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, που στοχεύουν στη χειραγώγηση των εργαζομένων. Θέτει άξονες της δράσης των κομμουνιστών για την εξουδετέρωση αυτών των μηχανισμών. Στο άρθρο παρουσιάζονται ενδεικτικά παραδείγματα της εργοδοτικής παρέμβασης, τόσο σε επίπεδο ξεχωριστής επιχείρησης όσο και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Παρουσιάζονται και απαντιούνται κάποια βασικά ιδεολογήματα που προωθούνται από την εργοδοσία, το αστικό κράτος και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και εμποδίζουν την ανάπτυξη της ταξικής - πολιτικής συνειδητοποίησης.

Στην ενότητα «Ιδεολογία - Πολιτική» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Για την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν. ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία», το οποίο παρουσιάζει καταρχήν την ιστορία και τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της νεολαίας, στο φόντο της επιδίωξης ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό διαχειριστή του ελληνικού καπιταλισμού. Προβάλλεται η αταξική προσέγγιση για τη νεολαία και το κίνημά της, όπως διαχρονικά υπάρχει στον οπορτουνιστικό χώρο και υιοθετείται και από τη Ν. ΣΥΡΙΖΑ. Προβάλλεται ο τρόπος, με τον οποίο η αδύναμη οργανωτικά παρέμβαση της Ν. ΣΥΡΙΖΑ στη νεολαία υποβοηθιέται αντικειμενικά από το ίδιο το σύστημα, το περιεχόμενο του σχολείου, τις παρεμβάσεις πολλών εκπαιδευτικών, την παρέμβαση των άλλων κομμάτων και «επιστημονικών ινστιτούτων» κ.λπ. Τέλος, αναδεικνύονται τα καθήκοντα της ΚΝΕ στη διαπάλη για το κέρδισμα των νέων των λαϊκών στρωμάτων.

Στην ενότητα «Ιστορία» περιλαμβάνεται το άρθρο με τίτλο «Η στάση της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο 1914-1918». Το άρθρο αναδεικνύει τις γενικές συνθήκες ξεσπάσματος του Α΄ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου ως απόρροια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τον τρόπο με τον οποίο αυτές διαπλέκονταν με τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης.

Αναδεικνύεται ο αντιφατικός τρόπος με τον οποίο αυτές οι επιδιώξεις - που όπως είναι φυσικό δεν ήταν κοινές για όλα τα τμήματα της αστικής τάξης και της αστικής πολιτικής - καθόρισαν τη στάση της χώρας στον πόλεμο. Παρουσιάζονται και ερμηνεύονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην ενδοαστική ρήξη, η οποία στην αστική και οπορτουνιστική βιβλιογραφία παρουσιάζεται ως «εθνικός διχασμός». Τέλος, αναδεικνύεται η στάση του ανώριμου ακόμα ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος, καθώς και οι πολιτικές δυσκολίες που προέκυπταν από την απουσία ενιαίας πολιτικής του έκφρασης.

Ακολουθεί η βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Μπέρτολντ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν», η οποία περιλαμβάνει τα πρακτικά του 3ου Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν αφιερωμένο στον Μπ. Μπρεχτ και έφερε τον ίδιο τίτλο.

Στο παρόν τεύχος περιλαμβάνεται μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στα 40 χρόνια από την επανέκδοση της ΚΟΜΕΠ, το φθινόπωρο του 1974.

Τέλος, δημοσιεύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 25.6.2014 έως 28.8.2014.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org