Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ταυτόσημος με τον πόλεμο ο ιμπεριαλισμός

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η πορεία ειρήνης από την Παναγιούδα στη Μυτιλήνη

Ανθρωποι του μόχθου, των Γραμμάτων, εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, διανοούμενοι, νέες και νέοι αντιιμπεριαλιστές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Παναγιούδα και περπάτησαν μέχρι τη Μυτιλήνη στην πορεία ειρήνης που διοργάνωσαν η Παλλεσβιακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) και η Αντιπολεμική Επιτροπή Λέσβου.

Με κεντρικό σύνθημα «Ορκος στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί», οι ειρηνοδρόμοι ένωσαν τη φωνή τους με όλους τους λαούς που αγωνίζονται σήμερα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και απαίτησαν να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να καταργηθούν τα πυρηνικά και βιοχημικά όπλα.

Στην Παναγιούδα, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η πορεία, ο Θανάσης Καλογερογιάννης, μέλος της ΠΕΔΥΕ, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, μεταξύ άλλων τόνισε: «Το φιλειρηνικό κίνημα αγωνίζεται ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, ενάντια στις πλανηταρχικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, ενάντια στην επιθετική συμμαχία του ΝΑΤΟ». Ο ίδιος, στη συνέχεια, επισήμανε: «Σήμερα πορευόμαστε και διαδηλώνουμε αντιιμπεριαλιστικά γιατί ο ιμπεριαλισμός είναι ταυτόσημος με τον πόλεμο. Απλώνουμε χέρι αλληλεγγύης στους λαούς ολόκληρου του κόσμου».

Αμέσως μετά το σύντομο χαιρετισμό του εκπροσώπου της ΠΕΔΥΕ, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους. Στην κεφαλή της πορείας ξεδιπλώθηκε ένα τεράστιο πανό, πάνω στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα: «Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά». Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας ο κόσμος με τα συνθήματά του δονούσε την ατμόσφαιρα. «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο» φώναζαν οι ειρηνοδρόμοι με όλη τη δύναμη της φωνής τους. Μπαίνοντας οι διαδηλωτές στην είσοδο της πόλης, στην «Απάνω Σκάλα», συναντήθηκαν και με άλλους ειρηνιστές που περίμεναν εκεί για να διαδηλώσουν κι αυτοί στο τελευταίο κομμάτι της πορείας.

Ο κόσμος αφού διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης, κατευθύνθηκε στο Παλιό Δημαρχείο. Εκεί τους ειρηνοδρόμους περίμεναν και υποδέχτηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της Μυτιλήνης με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Στ. Δημηρούρη, και τον αντιδήμαρχο Παντελή Πατερέλλη.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης υπογράμμισε: «Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι - και συνεχώς πληθαίνουν - που αγωνίζονται για την ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που μιλούν για την ειρήνη ενώ κάνουν πόλεμο, που μιλούν για δημοκρατία ενώ φτιάχνουν "λευκά κελιά" για τους αγωνιστές της δημοκρατίας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί, πιο μαχητικά, τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Ανάμεσα στους ειρηνοδρόμους ήταν ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, ο δήμαρχος Μανταμάδου, Δημ. Καρατζιτζής, ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, ο γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, Απ. Κοσμόπουλος, ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Δημ. Σιαμέτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου, Ν. Μπουλμπούλης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Βαγ. Παλαιολόγος και Ελένη Αντώνα-Βουλβούλη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ