Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο (τιμο)κατάλογος της ευελιξίας

Το γνωστό κατάλογο με τα προγράμματα προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς, ανακύκλωσης και συγκάλυψης της ανεργίας, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Πρόκειται για προγράμματα γνωστά όχι μόνο από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά και από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τον ...τιμοκατάλογο της κυβέρνησης και του υπουργείου, η χρηματοδότηση τόσο μέσω του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, όσο και μέσω εθνικών πόρων, για την «ανάσχεση» της ανεργίας την τριετία 2014 - 2016, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Οι «εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την ονομασία «Απασχόληση Μπροστά», θα αφορούν περισσότερους από 214.000 «ωφελούμενους», όπως αποκαλούν τους ανέργους που παίρνουν μέρος σε αυτά, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 756 εκατομμύρια ευρώ.

Οι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι ενδεικτικοί για το πού καταλήγουν τα εκατομμύρια της κοινοτικής και κρατικής χρηματοδότησης. Στο πλαίσιό του σχεδιάζονται και υλοποιούνται προγράμματα και δράσεις όπως τα παρακάτω: Πρακτική άσκηση, δηλαδή δουλειά χωρίς μισθό για τις επιχειρήσεις μέσα από τα προγράμματα της «Επιταγής Εισόδου», πεντάμηνα «κοινωφελούς εργασίας» στους δήμους και άλλους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, επέκταση της μαθητείας στο σύνολο των μαθητών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, προγράμματα κατάρτισης για την προσαρμογή των «δεξιοτήτων» των ανέργων στις ανάγκες των εργοδοτών, προώθηση των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» (ΚΟΙΝΣΕΠ), για να γίνουν οι άνεργοι «κοινωνικοί επιχειρηματίες».

Η χρηματοδότηση ρέει άφθονη, ώστε να διευρύνεται ο αριθμός των εργαζομένων χωρίς δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τα προγράμματα της «Επιταγής Εισόδου» και της «Κοινωφελούς Εργασίας» που ήδη «τρέχουν» ή θα πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα, 100.000 άνεργοι θα δουλέψουν χωρίς να έχουν στοιχειώδη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, το επίδομα ανεργίας εξαντλείται στα ψίχουλα των 360 ευρώ, κι αυτά τα δικαιούνται ελάχιστοι, ούτε καν 1 στους 10 από τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ