Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποκλείουν παιδιά ανέργων από βρεφονηπιακούς σταθμούς!

Τεράστια προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λαϊκές οικογένειες, μετά και την ανακοίνωση των τελικών πινάκων για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που αφορά τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς οι γονείς τους να πληρώνουν τροφεία. Οπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), οι αιτήσεις των γονέων που έγιναν για συμμετοχή στο πρόγραμμα έφτασαν τις 91.921 (79.967 για το 2013) και οι οποίες αφορούσαν 112.282 παιδιά. Ο «πονοκέφαλος» για χιλιάδες νέα ζευγάρια δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί δήμοι έχουν απορρίψει αιτήσεις επειδή οι μητέρες είναι άνεργες, με το σκεπτικό ότι μπορούν οι ίδιες να φροντίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι!!! Πέρα από το απαράδεκτο αυτό σκεπτικό εάν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλές από αυτές τις οικογένειες είναι άνεργος και ο πατέρας, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Ηλιούπολης. Η δημοτική αρχή απέρριψε συνολικά 147 αιτήσεις επειδή οι μητέρες είναι άνεργες ή επειδή δεν μπορούσαν να καταθέσουν βεβαίωση από τον εργοδότη επειδή προφανώς δουλεύουν ανασφάλιστες. Αυτή η απαράδεκτη απόφαση του δήμου αποκλείει κάθε πιθανότητα σε αυτές τις μητέρες να αναζητήσουν δουλειά και να συμπληρώσουν το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα. Πρόβλημα που οξύνεται ακόμα περισσότερο εάν και ο πατέρας είναι άνεργος.

Γι' αυτά ακριβώς τα ζητήματα τον περασμένο Ιούνη η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης είχε πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο της πόλης, όπου είχε προβληθεί η προτεραιότητα εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των παιδιών των άνεργων οικογενειών και ειδικότερα της άνεργης μητέρας. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος είχε προσπαθήσει να προκαλέσει τεχνητή αντιπαράθεση μεταξύ εργαζόμενων και άνεργων μητέρων και επικαλούμενος νομικά προβλήματα επέμεινε στην άρνηση του δικαιώματος εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των παιδιών των ανέργων, λέγοντας πως η νομοθεσία προβλέπει να γίνονται δεκτά μόνο παιδιά εργαζόμενων μητέρων και πως ο ίδιος δεν θα παρανομήσει γιατί κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτος του αξιώματός του.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Κυριακής, ανακοινώθηκαν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων του προγράμματος και το πόσα παιδιά θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημοτικούς.

Σημειώνεται, όμως, πως δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες σχετικά με την τριήμερη διαδικασία των ενστάσεων, οικογενειών είτε που «κόπηκαν» από το πρόγραμμα είτε που ζητήθηκαν συμπληρωματικά - διευκρινιστικά στοιχεία. Ετσι κι αλλιώς το περιθώριο των τριών ημερών ήταν μικρό. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί το γεγονός ότι εάν κάποιος ήθελε να υποβάλει ένσταση ή να ζητήσει διευκρινίσεις δεν μπορούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά ή να στείλει έγγραφα με φαξ. Κι αυτό γιατί οι τηλεφωνικές γραμμές δεν λειτουργούσαν. Ετσι, πολλοί γονείς μπήκαν σε μπελάδες προκειμένου να προλάβουν να καταθέσουν δικαιολογητικά ή να κάνουν ένσταση, αφού οι μόνοι τρόποι ήταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η παρουσία στις υπηρεσίες των δήμων ή η αποστολή μέσω κούριερ με σημαντική οικονομική επιβάρυνση..!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα με το «καλημέρα»(2020-09-01 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες(2013-06-26 00:00:00.0)
Σήμερα η παρέμβαση για τους παιδικούς σταθμούς(2010-09-03 00:00:00.0)
Να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά(2010-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ