Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός σκηνοθέτης, παραγωγός και ηθοποιός Ρίτσαρντ Ατένμπορο πέθανε σε ηλικία 90 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια, την Κυριακή. Ηταν ο σκηνοθέτης της ταινίας «Γκάντι» (1982), η οποία κέρδισε οκτώ βραβεία «Οσκαρ», περιλαμβανομένων αυτών της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ είχε παίξει ρόλους σε πολλά φιλμ, περιλαμβανομένης και της ταινίας επιστημονικής φαντασίας «Jurassic Park».

ΛΙΜΑ.-- Ισχυρός σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νότιο Περού, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) με επίκεντρο 35 χλμ. βόρεια της πόλης Κορακόρα στην επαρχία Αγιακούτσο και βάθος 108 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Περού. Δεν αναφέρθηκαν παρά μόνο υλικές ζημιές και κάποιοι τραυματισμοί.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συναγερμός σήμανε χτες το απόγευμα στη στρατιωτική βάση Φορτ Λι στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ από την εισβολή μίας στρατιωτικού, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε τετραώροφο κτίριο του συγκροτήματος. Τελικά, ο συναγερμός έληξε δίχως να σημειωθούν τραυματίες ή θύματα από τη ρίψη πυρών, πέραν της ενόπλου που φέρεται πως αυτοτραυματίστηκε.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Το «σύννεφο» των αμφιβολιών που καλύπτει τα εγκλήματα στο Κοσσυφοπέδιο θα διαλυθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών δήλωσε χτες στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας ερευνών της ΕΕ για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσσοβο Τζον Κλιντ Γουίλιαμσον. Προσφάτως, ο Γουίλιαμσον είχε σημειώσει ότι έχουν βρεθεί αρκετά στοιχεία, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις κατά αρκετών διοικητών του πρώην «Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου» (ΟΥΤΣΕΚΑ, UCK) για εθνοκάθαρση και συστηματική τρομοκράτηση των Σέρβων, των Ρομά και των άλλων μειονοτήτων του Κοσσόβου, από το 1999 έως το 2000. Παράλληλα, η σερβική εφημερίδα ΖΕΡΙ υποστήριξε σε ρεπορτάζ της ότι βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης 60 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν στο Κοσσυφοπέδιο και χρηματοδοτούνται από το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ιράν στο πλαίσιο ερευνών για να διαπιστωθεί η σχέση τους με τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Με κάθε επισημότητα έγινε χτες δεκτός στο Πεκίνο από την κινεζική ηγεσία ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο Μουγκάμπε είχε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο υπογραφής σημαντικών οικονομικών, εμπορικών, συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της επισιτιστικής βοήθειας κ.ά.

ΜΑΝΤΙΑ ΠΡΑΝΤΕΣ.-- Σε ναό στην κεντρική Ινδία, με χιλιάδες προσκυνητές σε ινδουιστική τελετή ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου δέκα άνθρωποι και 60 τραυματίσθηκαν. Το περιστατικό συνέβη στο ναό Καμτανάθ στην περιοχή Τσιτρακούτ του κρατιδίου Μάντια Πραντές, στο κέντρο της Ινδίας. Τέτοιου είδους ατυχήματα συμβαίνουν συχνά στην Ινδία, αφού οι ναοί είναι συχνά προσβάσιμοι από στενούς δρόμους και γέφυρες. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί τον περασμένο Οκτώβρη, όταν 115 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους ποδοπατημένοι ή από πνιγμό κοντά σε έναν άλλο ναό του Μάντια Πραντές.

ΚΑΣΚΑΒΕΛ.-- Σε εξέγερση κρατουμένων σε φυλακή στην πολιτεία Παρανά της νότιας Βραζιλίας, στην πόλη Κασκαβέλ την Κυριακή το πρωί, μετά το πρωινό, που έγινε με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, 5 φυλακισμένοι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους (οι δύο με αποκεφαλισμό) από συγκρατούμενούς τους ενώ και δύο από τους 9 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ήταν στη βάρδια κρατούνται όμηροι. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κρατούμενοι ελέγχουν το 20% της φυλακής που έχει 1.100 έγκλειστους, ενώ πάνω από τους μισούς παίρνουν μέρος στην εξέγερση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ