Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται η αντιπαράθεση και το αλισβερίσι ανάμεσα σε ιμπεριαλιστές

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ρωσίας νέο πεδίο κόντρας

Κάτοικοι των ανατολικών περιοχών βλέπουν τα ρωσικά φορτηγά να φτάνουν στα χωριά τους
Κάτοικοι των ανατολικών περιοχών βλέπουν τα ρωσικά φορτηγά να φτάνουν στα χωριά τους
Εδώ και 10 μέρες η υπόθεση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας που ξεκίνησε από τη Ρωσία για τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, τις οποίες η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου βομβαρδίζει σχεδόν 6 μήνες, έχει εξελιχθεί σε νέο πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τη βοήθεια για να συνεχίσει την εισβολή στην Ουκρανία και η καπιταλιστική Ρωσία, που έχει τις δικές της επιδιώξεις στην περιοχή, προβάλλει το υπαρκτό ζήτημα της τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής, με τον πληθυσμό που έχει απομείνει στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ να λιμοκτονεί και να μην έχει στοιχειώδεις υποδομές.

Το ζήτημα της αντιπαράθεσης φούντωσε παραπέρα την Παρασκευή, όταν η Ρωσία, μονομερώς, αποφάσισε να ξεπεράσει την πολυήμερη κωλυσιεργία και να δώσει το έναυσμα να προχωρήσουν σε ομάδες τα φορτηγά του κονβόι των 280 φορτηγών που μεταφέρουν εφόδια 2.000 τόνων. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου, που διαβεβαίωνε ότι αφού ελεγχθεί το φορτίο, με συνοδεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, θα μπορούσε να μπει σε ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, καθυστερούσε σκόπιμα τον έλεγχο σε τελωνειακούς σταθμούς ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει τους βομβαρδισμούς κατά των ανατολικών πόλεων.

Μπαράζ αντιδράσεων από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

Ετσι, μετά την κίνηση της Ρωσίας ξεκίνησε αμέσως ένα μπαράζ αντιδράσεων από την ουκρανική κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και πολλές ηγεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών. Επίσης, η κυβέρνηση της Λιθουανίας, που στηρίζει από την πρώτη στιγμή την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, ζήτησε την Παρασκευή το βράδυ (ώρα Ελλάδας) την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρόταση να καταδικαστεί η κίνηση της ρωσικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Κιέβου, διά στόματος επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της χώρας, Αντρίι Λισένκο, και στελέχους των υπηρεσιών ασφαλείας Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, είχε μιλήσει για «άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έκανε λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» καλώντας τη Ρωσία «να θέσει εκ νέου την επιχείρηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας υπό νόμιμες διαδικασίες». Βέβαια, δεν διευκρίνισαν ποια είναι αυτή η διαδικασία, ωστόσο μίλησαν και για «προβοκάτσια» από την πλευρά της Ρωσίας, και «σκηνοθεσία χτυπήματος του κονβόι» ως πρόσχημα επέμβασης της Ρωσίας.

Την ευκαιρία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ούτε ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας, καταδικάζοντας την ενέργεια της Ρωσίας «να στείλει ένα "αποκαλούμενο ανθρωπιστικό κομβόι" στην Ουκρανία, χωρίς τη συγκατάθεση των ουκρανικών αρχών και χωρίς τη συνεργασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», σημείωνε σε γραπτή ανακοίνωσή του: «Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης θα είναι να βαθύνει η κρίση στην περιοχή, που η ίδια η Ρωσία προκάλεσε και συνεχίζει να πυροδοτεί. Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη και παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία». Ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, όμως, δεν έμεινε εκεί. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση αυτή της Μόσχας εγείρει ερωτήματα για το αν ο πραγματικός στόχος της αυτοκινητοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι να στηρίξει τους πολίτες ή να επανεφοδιάσει τους ένοπλους αυτονομιστές». Εκανε λόγο για «μείζονα κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμειξης στην Ανατολική Ουκρανία» και απειλητικά προειδοποίησε: «Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί μια ανησυχητική συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων, χερσαίων και εναέριων, στα σύνορα με την Ουκρανία. Αντί για αποκλιμάκωση της κατάστασης, η Ρωσία συνεχίζει να κλιμακώνει, παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας. Καλώ θερμά τη Ρωσία να μην προβεί σε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες, να σταματήσει την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και να κάνει γνήσια βήματα για να επιλύσει αυτή την επικίνδυνη κατάσταση, με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Ουκρανίας, της εδαφικής ακεραιότητάς της και του διεθνούς δικαίου». Ολα αυτά βέβαια λέγονται τη στιγμή που και το ΝΑΤΟ συνεχίζει τη συσσώρευση δυνάμεων, στηρίζει τους εθνικιστές και φασίστες που ανέδειξε στην κυβέρνηση και αιματοκυλούν το λαό στις ανατολικές περιοχές.

Και η ΕΕ έδωσε τη συμβολή της «στον αγώνα σεβασμού του διεθνούς δικαίου». «Πιέζουμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάν, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Κάθριν Αστον. Ο ίδιος «χαιρέτισε την αυτοσυγκράτηση» που επέδειξαν οι ουκρανικές αρχές και «την προθυμία τους για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης».

Για «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Ουκρανίας μίλησε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας, και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές ενέργειες πυροδοτούν την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης με επικίνδυνο τρόπο, ενώ τόνισε ότι εάν δεν αποσυρθεί το κονβόι, η Ρωσία θα πληρώσει «επιπρόσθετο κόστος», υπονοώντας νέες κυρώσεις.

Την ίδια ώρα το παζάρι συνεχίζεται

Πάντως, στον τομέα των κυρώσεων εξελίσσεται μια αντιπαράθεση ενώ, ταυτόχρονα, επειδή είναι υπαρκτές οι συνέπειες και στους μονοπωλιακούς ομίλους και στις δύο πλευρές, υπάρχει και προσπάθεια διαπραγματεύσεων για πιθανές συμβιβαστικές λύσεις. Αλλωστε, το Σάββατο στο Κίεβο βρέθηκε προσκεκλημένη του Ουκρανού Προέδρου η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ενώ την Τρίτη γίνεται η συνάντηση ΕΕ, Ουκρανίας, Ρωσίας και Τελωνειακής Ενωσης (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν) στη λευκορωσική πρωτεύουσα Μινσκ, όπου μπαίνουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα. Φλέγον ζήτημα βέβαια είναι η Ενέργεια που περιλαμβάνεται και στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Κιέβου στη Ρωσία. Η κίνηση αυτή απειλεί τη ροή φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΕΕ (ή την κάνει πιο ακριβή από άλλες διαδρομές εκτός Ουκρανίας, όπως προειδοποίησε η ρωσική κυβέρνηση). Επίσης, είναι το ζήτημα του εμπάργκο σε διάφορα προϊόντα και η, υποτίθεται, πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία. Βέβαια, στόχος της κυβέρνησης του Κιέβου - και γι' αυτό έχει εντατικοποιήσει το σφυροκόπημα το τελευταίο διάστημα - είναι να εκκαθαρίσει την περιοχή από τους ενόπλους των ρωσόφωνων πολιτοφυλακών.

Την ίδια ώρα όμως φαίνεται ότι διαπιστώνονται δυσκολίες στην αστική διαχείριση αφού και οι πολεμικές επιχειρήσεις δυσχεραίνουν περαιτέρω την κακή οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας, με τα λαϊκά στρώματα σε ανατολικές και δυτικές περιοχές να πληρώνουν τα σπασμένα. Ετσι, στους σχεδιασμούς του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο φαίνεται να είναι η διάλυση της σημερινής Βουλής και προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ως έναν ακόμα τρόπο να χειραγωγηθεί ο λαός. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Αρσένιι Γιατσενιούκ, που είχε υποβάλει και παραίτηση, περιέγραψε με μελανά χρώματα την προοπτική του χειμώνα, καθώς η χώρα ίσως χρειαστεί να εισαγάγει ποσότητες άνθρακα, εξαιτίας των συγκρούσεων στις βιομηχανικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, αφού μισά από τα 115 ανθρακωρυχεία στην Ουκρανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό του καυσίμου στην Ευρώπη, έχουν διακόψει την παραγωγή, η οποία είχε μειωθεί κατά 22% σε ετήσια βάση τον Ιούλη και έπεσε στα 5,6 εκατομμύρια τόνους. Βέβαια, αυτό είναι το αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της κυβέρνησης του Κιέβου, αλλά αυτό δεν το λέει ο φασίστας πρωθυπουργός.

Το πώς θα καταλήξουν τα «παιχνίδια» των αστών μένει να φανεί, ωστόσο η αιμορραγία του ουκρανικού λαού είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να σταματήσει. Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα στη βδομάδα από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που μιλάει για 415.800 ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ανατολική Ουκρανία, από το Μάρτη που ξεκίνησε η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης. Ωστόσο οι ρωσικές αρχές ανεβάζουν αυτό τον αριθμό σε 773.000, κάτι που φαίνεται να προσεγγίζει περισσότερο την πραγματικότητα σε μια ρημαγμένη περιοχή. Πάντως, αυτό που επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά είναι ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα που βίωσαν την καπιταλιστική βαρβαρότητα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ουκρανία και τη διάλυση της ΕΣΣΔ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις συμπληγάδες ξένων συμφερόντων. Οσο μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες και αστικές επιδιώξεις και δεν σηκώνουν τη δική τους σημαία της κατάκτησης της δικής τους εργατικής - λαϊκής εξουσίας τόσο θα συνεχίζουν να υποφέρουν και να ματώνουν για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ