Κυριακή 24 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αφαιρούν βοσκοτόπια από τους μικρούς κτηνοτρόφους

Βοσκοτόπια σε πλαγιές με κλίση, που έχουν όμως βλάστηση, αποχαρακτηρίζονται παρότι χρησιμοποιούνται ως βοσκήσιμες εκτάσεις για αιγοπρόβατα
Βοσκοτόπια σε πλαγιές με κλίση, που έχουν όμως βλάστηση, αποχαρακτηρίζονται παρότι χρησιμοποιούνται ως βοσκήσιμες εκτάσεις για αιγοπρόβατα
Βαρύ χτύπημα στο εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων δίνουν ΕΕ και κυβέρνηση με την απόφασή τους για κόψιμο της εξισωτικής αποζημίωσης σε ποσοστό πάνω από 60% (οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης την προηγούμενη Πέμπτη για "διορθώσεις" στη σχετική απόφαση, δεν πρέπει να επαναπαύουν κανέναν).

Το κόψιμο γίνεται μέσω του αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, μετά και από την έγκριση του Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης για τα βοσκοτόπια από την ΕΕ τον Ιούνη του 2012, που ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013. Τα βοσκοτόπια αυτά αποχαρακτηρίζονται επειδή είναι πλαγιές με κλίση που έχουν όμως βλάστηση ή περιοχές με δενδρώδη κάλυψη, οι οποίες όμως χρησιμοποιούνται ως βοσκήσιμες εκτάσεις για αιγοπρόβατα.

Δεδομένου ότι το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, τα μέτρα αυτά θα πλήξουν δραματικά τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στη χώρα μας, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι ήδη ελλειμματική σε κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζωοτροφές και πληρώνει δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές, αν και οι παραγωγικές δυνατότητές της μπορούν στα προϊόντα αυτά να την κάνουν αυτάρκη ή και πλεονασματική σε αρκετές περιπτώσεις, κάτω από μία πολιτική που θα βάζει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες και όχι αυτές των μονοπωλίων, που εκφράζουν ΕΕ και κυβέρνηση.

Ολο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν είτε να ζήσουν με ακόμα μικρότερο εισόδημα, είτε να εγκαταλείψουν την αιγοπροβατοτροφία και να πουλήσουν κοψοχρονιά τα κοπάδια, τη γη και τα υπολείμματα των δικαιωμάτων τους, με κερδισμένους από όλη αυτή την υπόθεση τους μεγάλους κτηνοτρόφους και τους επιχειρηματίες που επωφελούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020.

Αγωνιστική απάντηση

Η ΠΑΣΥ κάλεσε τις Ομοσπονδίες, τους Κτηνοτροφικούς και Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα να οργανώσουν κάθε μορφής αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας την αναγνώριση των εκτάσεων που χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια για βόσκηση, την άμεση καταβολή ολόκληρης της επιδότησης που δικαιούνται και ταυτόχρονα να εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, απέναντι σε όλους αυτούς που την εφάρμοσαν, την εφαρμόζουν ή προσδοκούν να την εφαρμόσουν ως κυβέρνηση.

Αμεση ήταν η αγωνιστική αντίδραση των κτηνοτρόφων στην Αιτωλοακαρνανία και την Κρήτη, που οργάνωσαν, μέσα στη βδομάδα, δυναμικές κινητοποιήσεις απαιτώντας:

* Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.

* Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

* Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.

* Κανέναν πλειστηριασμό μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

* ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, αποζημίωση στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

* Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου - των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.

* Οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους, δωρεάν υποδομές ηλεκτροδότησης.

* Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

* Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org