Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για τη λογοτεχνία

Η Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η σημαντική πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας, έφυγε από τη ζωή, μετά από μακρόχρονη ασθένεια, σε ηλικία 82 χρόνων. Η κηδεία της έγινε χτες το πρωί από το Α` Νεκροταφείο. Η συγγραφέας, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919, εμφανίστηκε στα γράμματα το 1945, με το μυθιστόρημα «Τα δέντρα». Ενα χρόνο μετά γράφει το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ψάθινα καπέλα», που μεταφράστηκε στα γαλλικά (1950) και την καθιέρωσε ως συγγραφέα. Στη δεκαετία του '40 η Μ. Λυμπεράκη εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Από τότε μοίραζε τη ζωή της «σε δυο πατρίδες και δύο σπίτια», και σε δύο γλώσσες, καθώς από το 1952, που στράφηκε στο θέατρο, έγραφε άλλοτε στα ελληνικά και άλλοτε στα γαλλικά, ενώ μετέφραζε πολλά από τα έργα της από τη μια γλώσσα στην άλλη.

Το 1950 έγραψε το επίσης γνωστό μυθιστόρημά της, το «Αλλος Αλέξανδρος», έργο που καταπιάνεται με τον Εμφύλιο και το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά (1953) και στα αγγλικά (1959).

Από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και για 30 χρόνια η Λυμπεράκη έγραφε θέατρο. Ανάμεσα στα θεατρικά της είναι «Οι Δαναΐδες», «Η γυναίκα του Κανδαύλη», «Το μυστικό κρεβάτι», «Ο σπαραγμός», «Ζωή» κ.ά. Η συγγραφέας χαρακτήριζε το θεατρικό της έργο «μυθικό». Στα θεατρικά έργα της δεσπόζει ο συμβολισμός, ενώ συνολικότερα με τη γραφή της η Μ. Λυμπεράκη συνέβαλε στην αλλαγή των παραδοσιακών μορφών αφήγησης, τοποθετώντας τη δράση μέσα σε αυτή. Εγραψε, επίσης και τα σενάρια των ταινιών «Μαγική Πόλη» (1955) του Νίκου Κούνδουρου και «Φαίδρα» (1962) του Ζυλλ Ντασσέν. Από τα τελευταία βιβλία της ήταν το ποιητικό «Γυναίκες και άντρες. Τα Λήμνια κακά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ