Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αυξάνονται και πληθαίνουν οι τυχοδιώκτες του «Ισλαμικού Κράτους»

Πρόσφυγες από το Ιράκ της κοινότητας των Γεζίντι σε καταυλισμό στην πόλη Ντερίκε της Συρίας
Πρόσφυγες από το Ιράκ της κοινότητας των Γεζίντι σε καταυλισμό στην πόλη Ντερίκε της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η προέλαση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στις αρχές Ιούνη σε περιοχές του βόρειου και δυτικού Ιράκ και η καταλήστευση τοπικών τραπεζών, διυλιστηρίων και πετρελαιοπηγών αλλά και των ντόπιων κοινοτήτων, που καλούνται να δηλώσουν υποταγή ή να προσηλυτιστούν με τη βία, φαίνεται πως μετέτρεψε την οργάνωση σε πόλο έλξης των απανταχού τυχοδιωκτών και μισθοφόρων που αναζητούν χρήμα και εξουσία ασκώντας βία στο όνομα υποτίθεται του Αλλάχ.

Στοιχεία του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο αναφέρουν πως ο αριθμός των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία ξεπερνά πλέον τις 50.000, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 6.000 στρατολογήθηκαν τον περασμένο μήνα. Από τους 50.000, οι 20.000 είναι ξένοι και προέρχονται όχι μόνον από αραβικές χώρες και δυτικές αλλά και ασιατικές όπως η Κίνα. Σε αυτούς, το Παρατηρητήριο προσθέτει και άλλους περίπου 200 που εγκατέλειψαν ή διέλυσαν το ισλαμικό εξτρεμιστικό «Μέτωπο Νούσρα» με το οποίο συγκρούονταν οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» (IΚΙΛ) όπως ονομαζόταν προ μηνών η οργάνωση.

Καταστράφηκαν τα συριακά χημικά όπλα

Το ίδιο 24ωρο, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση της καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου στα διεθνή ύδατα της ανατολικής Μεσογείου πάνω στο (ειδικά διαμορφωμένο) πλοίο USS Cape Ray με την διαδικασία της υδρόλυσης. Τα εναπομείναντα υλικά από την καταστροφή νευροπαραλυτικών τοξικών αερίων, όπως αυτά του σαρίν και της μουστάρδας αναμένεται να μεταφερθούν προσεχώς σε ειδικές εγκαταστάσεις στη Φινλανδία και τη Γερμανία.

Ως γνωστόν, την επιχείρηση καταστροφής των χημικών του καθεστώτος Ασαντ επόπτευσε ο διεθνής «Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων» (OPCW).

Αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι συνολικά καταστράφηκαν 581 τόνοι «πρόδρομων χημικών ουσιών» για την παραγωγή σαρίν και 19,8 τόνοι παραγόντων για την κατασκευή του αερίου μουστάρδας. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον κυβερνήτη του πλοίου USS Cape Ray, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσάκ Χέιγκελ τον συνεχάρη για τη «συμβολή του στην ασφάλεια του πλανήτη».

Παρά την ικανοποίηση για την καταστροφή του αποθεματικού του συριακού χημικού οπλοστασίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρθηκε χτες στο ζήτημα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τη Δαμασκό, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η Συρία «θα τηρήσει την υπόσχεσή της να καταστρέψει και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις για την παραγωγή χημικών όπλων». Ο ίδιος εξέφρασε «ανησυχία» για τις «αποκλίσεις και παραλείψεις στα στοιχεία που παραδόθηκαν από τη Συρία προς τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων και την πληροφορία ότι (χημικά όπλα) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται» από το συριακό καθεστώς.

Η Συρία έχει απομακρύνει συνολικά 1.300 τόνους χημικών παραγόντων. Η μεταφορά αυτών των όπλων και η καταστροφή τους είναι το αποτέλεσμα της προσχώρησης της Συρίας στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων τον Οκτώβρη του 2013, ως μέρος της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας που επετεύχθη τον περσινό Σεπτέμβρη και απέτρεψε την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού το περσινό καλοκαίρι.

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ (FAA) ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των πτήσεων αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από το συριακό εναέριο χώρο σημειώνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύει για την ασφάλεια των πτήσεων η κατοχή και χρήση φορητών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων (γνωστά και ως MANPADS) από διάφορες ένοπλες αντικαθεστωτικές ομάδες στη Συρία. Σε χαρακτηριστική ανακοίνωση της FAA επισημαίνεται ότι «ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν καταφέρει να καταρρίψουν στρατιωτικά αεροσκάφη της Συρίας χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους όπλα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ