Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 - Κυριακή 17 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νέα εκεχειρία 5 ημερών στην κόψη του ξυραφιού

Παραμένει ο κίνδυνος νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης από το Ισραήλ

Αντιμέτωποι με τα συντρίμμια της ισραηλινής θηριωδίας είναι χιλιάδες οικογένειες Παλαιστινίων που, στη διάρκεια της εκεχειρίας, επέστρεψαν στα κατεστραμμένα από τις βόμβες σπίτια τους...
Αντιμέτωποι με τα συντρίμμια της ισραηλινής θηριωδίας είναι χιλιάδες οικογένειες Παλαιστινίων που, στη διάρκεια της εκεχειρίας, επέστρεψαν στα κατεστραμμένα από τις βόμβες σπίτια τους...
Παράταση για πέντε μέρες πήρε η εκεχειρία, παρά την κατάρρευση των τριήμερων, έμμεσων, διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Κάιρο. Ως πιθανότερη αιτία για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων προβάλλει η ανένδοτη στάση των Ισραηλινών να άρουν πλήρως το φονικό οικονομικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει από το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, πράγμα που απαιτούσε η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, με το επιχείρημα ότι η άρση είναι μονόδρομος για να ανασάνει ο λαός. Ιδιαίτερα μετά τους περίπου 2.000 νεκρούς και τις νέες ολοσχερείς καταστροφές που επέφερε η ισραηλινή επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» που κράτησε ένα μήνα.

Χαρακτηριστικό της εκβιαστικής στάσης του Ισραήλ ήταν η απόφαση του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας να καλέσει επιπρόσθετο αριθμό εφέδρων και να ενισχύσει εκ νέου τις θέσεις του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, πριν καν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» ανακοίνωσε την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κάιρο, λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης, αλλά αρνήθηκε λίγη ώρα αργότερα πως ευθύνεται η οργάνωσή του για τη ρίψη ρουκέτας στη νότια ισραηλινή πόλη Ασκελον, περίπου δύο ώρες πριν τη λήξη της εκεχειρίας τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η αποχώρηση της ισραηλινής αντιπροσωπείας και η τηλεφωνική ενημέρωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Λίγη ώρα μετά, ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Νίτζαν Αλον, δήλωνε με νόημα: «Αυτές τις μέρες είμαστε μεταξύ της στρατιωτικής εκστρατείας της Επιχείρησης "Προστατευτική Αιχμή" και της διπλωματικής εκστρατείας. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί μετά, ωστόσο ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ο ισραηλινός στρατός επαγρυπνεί και είναι έτοιμος να πολεμήσει οποιοδήποτε εχθρό που θα πλήξει τους Ισραηλινούς πολίτες και θα απειλήσει την ασφάλειά τους».

Ωστόσο, οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές συνέχισαν τις διαβουλεύσεις και ανακοίνωσαν συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας για 5 μέρες ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Πριν την κατάρρευση των δύσκολων συνομιλιών στο Κάιρο είχε διαφανεί πως απώτερος στόχος ήταν η ατζέντα των επόμενων (όποτε και εάν αυτές συμβούν...) ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, υπό την απροκάλυπτη απειλή του Ισραήλ να συνεχίσει τη στρατιωτική βία, πότε μιλώντας τη γλώσσα της διπλωματίας και πότε των όπλων, με στόχο την προσπάθεια υποταγής του παλαιστινιακού λαού.

Πληροφορίες και δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων από αμφότερες τις πλευρές, που είχαν πρόσβαση στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, κατέγραφαν ως βασική επιδίωξη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας μέχρι την ύστατη στιγμή την άρση του ασφυκτικού ισραηλινού (και αιγυπτιακού...) εμπάργκο.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ΜΑΑΝ, οι Αιγύπτιοι πρότειναν τη μερική χαλάρωση του εμπάργκο, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση του Ισραήλ για το, υπό όρους, άνοιγμα των μεθοριακών φυλακίων Κέρεμ Σαλόμ, Νάχαλ Οζ και εκείνου στη Ράφα (στα σύνορα με την Αίγυπτο).

Στόχος του Ισραήλ το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης στην κατοχή

Αντίθετα, ισχυρές αντιστάσεις φάνηκε να προβάλλει η ισραηλινή πλευρά στο θέμα επαναλειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου και του λιμανιού της Γάζας, απαιτώντας ως βασικό όρο τον «αφοπλισμό» στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό ήταν, άλλωστε, και η βασική επιδίωξη των Ισραηλινών στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου: Η «αποστρατιωτικοποίηση» της Λωρίδας της Γάζας. Με άλλα λόγια, ο αφοπλισμός των παλαιστινιακών κινημάτων αντίστασης για να έχουν το ελεύθερο της προώθησης των δικών τους σχεδίων και όχι βεβαίως για να προστατευτούν τάχα από τις ρουκέτες των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Για να μπορέσουν, στο μέλλον, να αποτελειώσουν και να αρπάξουν και τα τελευταία ίχνη παλαιστινιακής γης στη Λωρίδα της Γάζας, βάζοντας, βεβαίως, στο χέρι και την ΑΟΖ και τα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Για του λόγου το αληθές δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει το γνωστό χάρτη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με την έκταση της Παλαιστίνης το 1948, σε αντιδιαστολή με το Ισραήλ, και την έκταση των σημερινών παλαιστινιακών εδαφών σε Λωρίδα της Γάζας, Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη για να αντιληφθεί την πολιτική στραγγαλισμού των Παλαιστινίων από την ισραηλινή αστική τάξη σε βάθος χρόνου...

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό πως έως και λίγες ώρες πριν τη λήξη της τελευταίας εκεχειρίας των 72 ωρών που έληγε τα μεσάνυχτα της 13ης Αυγούστου, ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Γιουβάλ Στέινιτζ, μιλώντας στο ισραηλινό δίκτυο YNET σημείωσε ότι η «αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας» δεν είναι μόνον προϋπόθεση για μία βιώσιμη, διαρκή εκεχειρία, αλλά και βασικός όρος για τις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οπως σημείωσε, «όσοι ελπίζουν ακόμη στη λύση των δύο κρατών, θα πρέπει να πιέσουν για την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ