Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 - Κυριακή 17 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
«Λαϊκό διδακτορικό» πίστεως...

Η άγνοια στις μέρες μας αντιμετωπίζεται με την απλούστευση ή και την υπεραπλούστευση εννοιών, θέσεων και γνώσεων. Αυτό είναι το φριχτό λίπασμα που ρίχνεται με τους τόνους στο έδαφος της γενικευμένης κρίσης. Ρουφάει τα μυαλά και την κριτική ικανότητα των ανθρώπων με ταχύτητες μεγαλύτερες από την οικονομική και ηθική μας αφυδάτωση. Για να παταχτούν τα ζιζάνια της αμφισβήτησης, οι οξύτητες του φυσικού ανθρωπισμού, που έχει σπόρους σε κάθε κοινωνικό ον, για να στρογγυλευθούν τα «πρέπει» και να αναδειχτούν τα υπαγορευμένα «θέλω» των μαζών, η πραγματική παιδεία υποχωρεί ραγδαία σε προ-γουτεμβέργιες μεθόδους «αποκάλυψης και διάδοσης της μόνης συμφέρουσας την άρχουσα τάξη αλήθειας».

Σ' αυτό το εξαρτημένο από καπιταλιστικά ιδεολογηματικά δηλητήρια - φυτοφάρμακα έδαφος, η ακροδεξιά και η νομιμοποιημένη δεξιά πατούσαν ανέκαθεν στέρεα και αποτελεσματικά, εξασφαλίζοντας ψήφους και ανοχή στα ...βασανιστήρια. Το υπερόπλο της ήταν πάντα ο θρησκευτικός μανδύας και οι αυτοκρατορικές υπερδυναμικές εντολές «εκ θεού», όταν ξεπερνούσαν τα όρια της βαρβαρότητας. Τα σημεία γίνονταν τέρατα. Ημισέληνος εναντίον σταυρού κλπ., κλπ. Ετσι εκατό χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο της σύγχρονης εποχής, η διανόηση - τρομάρα μας δηλαδή με τον όρο... - δέχεται ασκαρδαμυκτί τον Χάντιγκτον και τον Φουκουγιάμα! Γιατί, άμα δεν το κάνει, πλημμυρίζοντας το πόπολο στο διαδίκτυο με ιστορικές και επιστημονικές πληροφορίες, που μετατρέπουν την άγνοια σε τάχα μου δήθεν «λαϊκό διδακτορικό», δεν μπορεί μήτε να στηρίξει μήτε να συνεχίσει τις γιγάντιες γεωπολιτικές μεταβολές χωρίς φανατισμένα θρησκευάμενα πλήθη.

Το ειδικό βάρος των θυμάτων καθορίζεται στις αρχές του 21ου αιώνα (!) από το θρησκευτικό βωμό όπου πέφτουν τα κομμένα κεφάλια και τα διαμελισμένα μωρά. Για να στηρίξεις τους ναζιστές της Ουκρανίας ως Ευρωπαίος, βγάζεις σβάστικες στους δρόμους της Βηθλεέμ. Ξεφτιλίζεις το πολιτικό ζήτημα που λέγεται ολοκαύτωμα εθνικοποιώντας το. Εξοπλίζεις Κούρδους ως Αμερικανός να σου κάνουν τη βρωμοδουλειά στο Ιράκ. Θρηνείς για τα πεντακόσια γυναικόπαιδα Γεζίντι όσο για έναν «ήρωα επιβάτη» που βρέθηκε καταρριφθείς σε αυτονομιστικό χωράφι του πρώην σιδηρού παραπετάσματος. Και, τέλος, σώζεις μουσουλμάνους που κυνηγιούνται από φανατικούς μουσουλμάνους με ελικόπτερα. Μόνο που τα δείχνει το CNN να εκκενώνουν βουνά από γυναικόπαιδα, όπως το έσκαγαν στο Βιετνάμ οι σπορείς του πορτοκαλί παράγοντα... Τώρα σωτήρες οι πρώην ολετήρες.

Ετσι απευθυνόμενη στο θυμικό των μαζών, η ενσωματωμένη στη διαχείριση Αριστερά ανεβάζει το επίπεδο των χάπενινγκ. Τσαμπουνάει μεγαλοστομίες περί εθνικής ανεξαρτησίας, διεκδικούμενης με ελιγμούς και γλειψίματα στα Ευρωαφεντικά κι ύστερα γράφει γράμμα στον ορθόδοξο Ρώσο ηγεμόνα να λυπηθεί τα ροδάκινα. Και για να πιάσει το παρακάλι και να μην τρωθεί η αριστερή περηφάνια, του θυμίζει πως έχει επισκεφτεί κι ο ίδιος το όρος που θρέφει ρασοφόρους ζαπατίστας... Ελεος! Πώς να μην μπερδέψεις τον Αθω ύστερα με τον Αθω απ΄τους τρεις σωματοφύλακες, αναζητώντας Αραμι με παλαιστινιακή μαντήλα, Πόθο με κιπά, για να βγαίνεις εσύ Ντ' Αρτανιάν.

ΥΓ: Με την ευκαιρία των χάπενινγκ τύπου μοναχική προσευχή, να εδώ μια «κοσμική» πληροφορία που μπορεί και να φανεί χρήσιμη σε άγιους πατέρες και άγιους τουρίστες πίστεως: Τα διαμονητήρια για το Περιβόλι της Παναγιάς (σα να λέμε βίζα) έχουν βγει στη μαύρη αγορά από ημιφαλιρισμένους τουριστικούς πράκτορες της πρώην Σοβιετίας σε αγαστή συνεργασία με ντόπιους μάγκες της τουριστικής αρπαχτής. Από 25 ευρώ έχουν φτάσει να πωλούνται από 400 ως και 1.400! Βόηθα, Παναγιά μου.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ