Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 - Κυριακή 17 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα

Ενα κόκκινο νήμα συνδέει και φέτος το καλοκαίρι γειτονιές, πόλεις, χωριά, νησιά της χώρας. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει ήδη «οργώσει» την Ελλάδα μεταφέροντας το μήνυμα αντίστασης και ελπίδας της πρωτοπόρας Οργάνωσης της νεολαίας, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί κορυφαίο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός.

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν κινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και, ακριβώς, αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Σε νέες εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό αγωνιζόμαστε και όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας». Από αυτά τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη από την απολογία του στο στρατοδικείο δανείστηκε το σύνθημά του το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Προσθέτοντας την υπόσχεση: «Συνεχίζουμε!». «Με στόχο να μοιάσουμε και να τιμήσουμε στην καθημερινή δράση και τον αγώνα όσους πάλεψαν για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων μας και των ανθρώπων. Με πείσμα, γνώση, εμπειρία, με θέληση και τόλμη. Με αισιοδοξία, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας».

Το μήνυμα αυτό, μέσα από ένα πλήθος εκδηλώσεων με περιεχόμενο που συναντά τις αγωνίες και τις ανάγκες της νεολαίας, έχει ήδη φτάσει σε πολλούς χώρους όπου συγκεντρώνεται η νεολαία. Οδεύοντας προς το κεντρικό τριήμερο στις 18 - 19 - 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον.


Οι εκδηλώσεις που έγιναν ήδη, αυτές που προγραμματίζονται και το κεντρικά Φεστιβάλ στις μεγάλες πόλεις διαπνέονται από εκείνο το χαρακτηριστικό που κάνει το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» να ξεχωρίζει, να αναγνωρίζεται ως σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός, να έχει αγκαλιαστεί από τη νεολαία και τον εργατόκοσμο: Ο συνδυασμός της πολύμορφης πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας με το πολιτικό του περιεχόμενο, της πολιτικής πρότασης με έναν πλούτο πολιτιστικής δραστηριότητας που αγκαλιάζει τις διάφορες μορφές της προοδευτικής τέχνης, διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα. Φέρνοντας στο προσκήνιο τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία, προχωρώντας πολύ πέρα από την καταγραφή και τις διαπιστώσεις, προτείνοντας την πραγματική διέξοδο. Το δρόμο ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες του λαού.

Πλούσιο θα είναι φέτος το πρόγραμμα του κεντρικού τριημέρου. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν πολυχώροι με πλούσια, πολύμορφη δραστηριότητα, εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας, Διεθνούπολη, με τη συμμετοχή Κομμουνιστικών Νεολαιών και οργανώσεων νεολαίας από δεκάδες χώρες του κόσμου, χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπου θα λειτουργούν περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων και κέντρων πρόληψης. Επίσης, Βιβλιοπωλείο και οργανωμένος παιδότοπος.

Στο τριήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθούν επίσης: Παρουσίαση συλλογικών εργασιών, Θεματικές συζητήσεις και εκδηλώσεις, Θεματικές εκθέσεις, Διαγωνισμός Αφίσας και Φωτογραφίας, Εκδηλώσεις λαϊκής αλληλεγγύης, Συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων.

Στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθεί αθλητικό camp με δραστηριότητες σε γειτονιές της Αττικής. Οι εκδηλώσεις του αθλητικού camp θα κορυφωθούν στις 18 - 19 - 20 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

Στις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν τα εξής αφιερώματα: Μουσικό αφιέρωμα στα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε έργα του Γιάννη Ρίτσου που μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, «Το τραγούδι του ξεριζωμού», «Τα τραγούδια του λαού μας», «Τα δημοτικά τραγούδια της δουλειάς».

Με αφορμή τα 40 χρόνια του μοναδικού αυτού νεανικού θεσμού, η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ και η Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή» έχουν προκηρύξει διαγωνισμό αφίσας και φωτογραφίας, με θέμα «40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Ν. Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε!». Στο πλαίσιο αυτό καλούν καλλιτέχνες, γραφίστες, φωτογράφους, σκιτσογράφους και όποιον άλλον ενδιαφέρεται να εμπνευστούν από το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ και να συμμετάσχουν, δουλεύοντας με φαντασία και ευρηματικότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν αναλυτικά τους όρους του διαγωνισμού στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ (http://efestival.kne.gr).

Παράλληλα, η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ απευθύνεται στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην προσπάθειά της για συγκέντρωση αρχειακού υλικού από παλιότερα Φεστιβάλ (φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά κ.τ.λ.), προκειμένου να αξιοποιηθεί στο ντοκιμαντέρ αλλά και τις σχετικές εκθέσεις που ετοιμάζονται για την ιστορία του θεσμού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org