Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αναζητούν διεύρυνση της επέμβασης με «ανθρωπιστικά» προσχήματα

Μαχητικά που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο «Τζ. Ουάσιγκτον» στον Περσικό

Associated Press

Μαχητικά που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ απογειώνονται από το αεροπλανοφόρο «Τζ. Ουάσιγκτον» στον Περσικό
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Βόμβες και πακέτα τροφίμων, φαρμακευτικών ειδών πρώτης βοήθειας «έσπειραν» και χτες στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Ιράκ αμερικανικά αεροπλάνα (επανδρωμένα και μη) εξαπολύοντας νέα στρατιωτική επέμβαση με πρόσχημα τη δράση των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους», που επιδιώκουν τη θεμελίωση «χαλιφάτου» σε βορειοανατολική Συρία και βορειοδυτικό Ιράκ. Πλάι στις βόμβες και τα «πακέτα» της «ανθρωπιστικής βοήθειας των ΗΠΑ, ακονίζουν τα μαχαίρια της επέμβασης με τα ίδια προσχήματα και ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ που έχουν συγκαλέσει εντός τρέχοντος 24ώρου έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών με κεντρικά ζητήματα τις εξελίξεις σε Ιράκ, Γάζα και Ουκρανία...

Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Φρεντερίκα Μογκερίνι (που προαλείφεται ως «διάδοχος» της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον), άφησε να εννοηθεί ως πιθανή την παροχή «στρατιωτικής υποστήριξης» από την ΕΕ στην αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του Βόρειου Ιράκ δηλώνοντας στο δίκτυο RAI: «Λέμε όχι σε στρατιωτική επιχείρηση, αλλά μελετάμε - με Ευρωπαίους εταίρους - πιθανή παροχή στρατιωτικής στήριξης στην κουρδική κυβέρνηση για να σταματήσουμε το "Ισλαμικό Κράτος" στο Ιράκ».

Η Μογκερίνι πρόσθεσε ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας» εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράκ προσθέτοντας ότι «έχει ζητήσει από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Αστον, τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ», για τις εξελίξεις σε Γάζα, Ιράκ και Λιβύη, «τρεις κρίσεις που αφορούν άμεσα την Ευρώπη».

Νωρίτερα, την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ, ενθαρρύνοντας τον εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων. Οπως είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 2», «με τον έναν ή άλλον τρόπο οι Κούρδοι του Ιράκ θα πρέπει να υπερασπιστούν εαυτούς και να αντεπιτεθούν». Το έμμεσο πλην σαφές γαλλικό «ναι» σε εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, Πεσμεργκά, δόθηκε κατά τη συνάντηση του Φαμπιούς με τον πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης του Βόρειου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, με τον τελευταίο να απευθύνει διεθνώς έκκληση για «διεθνή στρατιωτική βοήθεια». Ο Μπαρζανί επέκρινε τη στάση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έναντι των Κούρδων λέγοντας πως τους έχουν αφήσει να πολεμούν ολομόναχοι «όχι έναντι μίας τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά ενός τρομοκρατικού κράτους».

Η «βοήθεια» σε όπλα από τις ΗΠΑ δόθηκε και επιβεβαιώθηκε αργότερα, χτες, από Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» την έναρξη χορήγησης αμερικανικών προηγμένων όπλων στους Πεσμεργκά «από συνήθη κανάλια της CIA» και όχι από το Πεντάγωνο... Οι ίδιοι απέφυγαν να προσδιορίσουν το είδος και τις ποσότητες όπλων και λοιπού στρατιωτικού υλικού που χορηγούν στους Κούρδους.

Ρευστές πολιτικές εξελίξεις

Στη Βαγδάτη, εντείνονται οι ενδοαστικές κόντρες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με παράκαμψη του σιίτη πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, που διεκδικεί για τρίτη φορά το κυβερνητικό αξίωμα, ενώ κατηγορείται εντός και εκτός των συνόρων της χώρας του για αλαζονεία σε βάρος άλλων πολιτικών δυνάμεων, θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, κυρίως των σουνιτών.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιράκ, Φουάντ Μασούμ, έδωσε χτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εντός των προσεχών 30 ημερών στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Χάινταρ αλ Αμπάντι, παρακάμπτοντας τον Μάλικι. Πριν, ωστόσο, ο Μασούμ είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη του βασικότερου πολιτικού συνασπισμού κομμάτων της σιιτικής κοινότητας του Ιράκ, «Ιρακινή Εθνική Συμμαχία» (μέρος του οποίου είναι και το «Κράτος Νόμου» του Μάλικι...) στο πρόσωπο του αλ-Αμπάντι. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Al-Forat News», 127 από τους 173 σιίτες βουλευτές της «Ιρακινής Εθνικής Συμμαχίας» υποστήριξαν τον Αμπάντι, παρά την επιμονή του Μάλικι να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση...

Η πρωτοβουλία του Μασούμ προκάλεσε την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας ζήτησε από τον Μάλικι να μην ταράξει τα νερά της «τρέχουσας δημοκρατικής διαδικασίας» για την εκλογή νέας κυβέρνησης, ζητώντας παράλληλα από τον ιρακινό λαό να παραμείνει «ήρεμος». Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν θα υπάρξει διεθνής υποστήριξη για οτιδήποτε αποτελεί παρεκτροπή από την ισχύουσα νόμιμη συνταγματική διαδικασία». Ο Κέρι αναφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο στις ανησυχίες που προκάλεσε η απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, προχτές, να διατάξει την ανάπτυξη των επίλεκτων δυνάμεων ασφαλείας στη Βαγδάτη, μπλοκάροντας δύο κεντρικούς δρόμους, όπου γίνονται συνήθως φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Αργότερα, σε μεταμεσονύχτιο διάγγελμά του, κατηγόρησε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Μασούμ για «συνταγματική εκτροπή».

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αμπάντι επιδοκίμασε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, αλλά και ο ΓΓ του οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος για το «Ισλαμικό Κράτος»

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κατηγόρησε τους άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» ότι διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν διώκουν την κοινότητα των Γεζίντι (ζοροαστριστές - οπαδοί μιας αρχέγονης θρησκείας από την Περσία), και χιλιάδες έχουν καταφύγει στα βουνά του Βόρειου Ιράκ.

Ο γγ του Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ-Αράμπι, ζήτησε επίσης την παραπομπή των ενόπλων αυτών στη Δικαιοσύνη για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» έχει υποχρεώσει τις τελευταίες βδομάδες περισσότερους από 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κυρίως μετά την κατάληψη της Καρακός, της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του Ιράκ που βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη και το Ερμπίλ, και της Σιντζάρ. Βέβαια και αυτή η υπόθεση χρησιμοποιείται ως το καλύτερο πρόσχημα για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, 11 χρόνια μετά την επέμβαση που διέλυσε το Ιράκ και προκάλεσε το σημερινό χάος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ