Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νικητής ο Ερντογάν, κερδισμένο το κεφάλαιο

Η «λαϊκή απήχηση» του Ερντογάν είναι προϊόν της χειραγώγησης του λαού, που θεωρεί δικά του τα συμφέροντα των αστών
Η «λαϊκή απήχηση» του Ερντογάν είναι προϊόν της χειραγώγησης του λαού, που θεωρεί δικά του τα συμφέροντα των αστών
ΑΓΚΥΡΑ.-- Οπως αναμενόταν, αν και κάτω από τις εκτιμήσεις, Πρόεδρος της Τουρκίας εκλέχτηκε την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις πρώτες προεδρικές εκλογές με άμεση ψηφοφορία. Ο Ερντογάν ως επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συγκέντρωσε το 51,9% των ψήφων, ενώ ο Εκμελετίν Ιχσάνογλου, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, ακολουθεί με 38,34% και ο Σερκάν Ντεμιρτάς, υποψήφιος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών με 9,71%. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 74,2% ή 41,2 εκατομμύρια από του 55,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Στις εκλογές το ΚΚ Τουρκίας επέλεξε την αποχή από τη διαδικασία.

Υποσχέσεις για ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη

Ο Ερντογάν στις πρώτες δηλώσεις του έδωσε το στίγμα που θα ακολουθήσει, που είναι βέβαια στην ίδια ρότα με ό,τι έχει δώσει η πρωθυπουργία του στην αστική διαχείριση και αφορά πρωτίστως τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών που τον στηρίζουν, με κάποια ψίχουλα να πηγαίνουν στα λαϊκά στρώματα. Είπε χαρακτηριστικά: «Κλείνουμε μια εποχή και προχωρούμε εμπρός, σε μια νέα. Σήμερα δεν είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που κέρδισε αυτές τις εκλογές, (αλλά) είναι η βούληση του έθνους, είναι η δημοκρατία». Μίλησε για «κοινωνική συναίνεση» και τόνισε: «Υπάρχουν Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Ιουδαίοι, Αλεβίδες, Σουνίτες, Κούρδοι, Λάζοι, Τσερκέζοι, Ελληνες, Αρμένιοι, αλλά πάνω από όλα υπάρχουν πολίτες της Τουρκίας (...)». Βέβαια, αυτή η αταξική ρητορική, που χαρακτηρίζει άλλωστε και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, είναι ό,τι πρέπει για να χειραγωγείται ο λαός, αλλά δεν μπορεί να κρύψει ότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση θα συνεχιστεί.

Η πρόσφατη υπόσχεση του Ερντογάν, για ένταξη της τουρκικής οικονομίας στην ομάδα των δέκα ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, προμηνύει νέες «προσπάθειες» ενίσχυσης της τουρκικής «ανταγωνιστικότητας» και προσέλκυσης επενδυτών, προϊδεάζει για νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η επιλογή Ερντογάν και εν μέσω κατηγοριών εναντίον του για διαφθορά και του λεγόμενου παράλληλου κράτους, με τις διώξεις στρατιωτικών αστυνομικών και δικαστικών, δείχνει ότι ο λαός είναι εγκλωβισμένος σε μια λογική που συμφέρει την αστική τάξη και την προσπάθεια που κάνει να αναβαθμίσει τη θέση σε μια ευρύτερη περιοχή που φλέγεται και κυριαρχείται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την έντονη διαπάλη των μονοπωλιακών ομίλων, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα. Αυτήν τη λογική εξάλλου εξυπηρετεί και η δήθεν φιλοπαλαιστινιακή στάση του Ερντογάν και η αντιπαράθεση με το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που παζαρεύει μαζί του, αλλά και η στήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία ή οι κινήσεις συνεργασιών με Ιράκ, κυρίως το κουρδικό Β. Ιράκ και το Ιράν, όπου τουρκικά μονοπώλια διευρύνουν τη δράση τους, όπως και η προθυμία να κάνει μπίζνες με τη Ρωσία, τώρα που προέκυψε η διαμάχη με το εμπάργκο προϊόντων από την ΕΕ.

Ο νέος Πρόεδρος και νυν αρχηγός του ΑΚΡ θα ορκιστεί στις 28 Αυγούστου ενώ αναμένεται πριν να γίνει έκτακτο συνέδριο για να παραδοθεί η ηγεσία σε νέο πρόσωπο, που - το πιθανότερο - θα οριστεί και νέος πρωθυπουργός.

Σε σχέση με τις φετινές δημοτικές εκλογές του Μάρτη του 2014, όπου κερδισμένο βγήκε το ΑΚΡ, τα 20,5 εκατομμύρια ψήφους που πήρε ο Ερντογάν δείχνουν μια σταθερότητα. Ωστόσο, τα κόμματα που στήριξαν τον Ιχσάνογλου έχουν απώλειες 4,5 εκατομμύρια ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος Ντεμιρτάς κέρδισε επιπλέον περίπου 1 εκατομμύριο ψήφους σε σχέση με το Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ