Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα 72ωρη εκεχειρία και διαπραγματεύσεις

Ως την Κυριακή συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα μέχρι τη νέα 3ήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής

Associated Press

Ως την Κυριακή συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα μέχρι τη νέα 3ήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής
ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενώ ο λαός της μαρτυρικής Γάζας μετράει τις πληγές του, εντείνονται στο Κάιρο οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, που ξανάρχισαν χτες, έπειτα και από τη νέα τριήμερη εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα. Η παλαιστινιακή πλευρά εστιάζει τις προσπάθειές της στην άρση του πολυετούς ισραηλινού αποκλεισμού, ενώ η ισραηλινή πιέζει για τον «αφοπλισμό» των κινημάτων αντίστασης του παλαιστινιακού λαού, εκβιάζοντας μία μακροπρόθεσμη εκεχειρία, ακόμη και με «προσωρινή» στρατιωτική κατοχή της Λωρίδας της Γάζας έως ότου επιτευχθεί η ...«αποστρατιωτικοποίησή» της.

Ο Μπασάμ Σάλχι, εκπρόσωπος της «Χαμάς», δήλωσε πως στόχος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο είναι μία μακροπρόθεσμη συμφωνία «εντός 72 ωρών», στη βάση άρσης του ισραηλινού αποκλεισμού, σημειώνοντας πως εάν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε δε θα υπάρξει άλλη εκεχειρία παρά μόνο συνέχιση της σύγκρουσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Γουβάλ Στέινιτζ, μιλώντας χτες σε ισραηλινό ραδιοσταθμό, υποστήριξε ως απαραίτητο τον «αφοπλισμό» των Παλαιστινίων, λέγοντας πως είναι «κρίσιμος» για μία μακροπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας. Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορούσε να επιτευχθεί είτε με διπλωματικά μέσα είτε και με στρατιωτικά, απειλώντας με στρατιωτική λύση που θα «έδινε προσωρινά τον έλεγχο της Γάζας» στον ισραηλινό στρατό «προκειμένου να την αποστρατιωτικοποιήσει».

Μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας, που έχει μεταβεί στο Κάιρο, φέρεται πως απαίτησαν από τους Αιγύπτιους μεσολαβητές την παροχή εγγυήσεων πως τα όποια χρήματα και υλικά δοθούν στους Παλαιστίνιους για την ανοικοδόμηση της Γάζας να δοθούν «απευθείας στους εργολάβους» και σε όποιες ξένες οργανώσεις αναλάβουν σχετικό έργο στην περιοχή, για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πόροι από τη «Χαμάς» για την κατασκευή νέων τσιμεντένιων σηράγγων στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάλ, μιλώντας χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκτίμησε ότι η νέα εκεχειρία είναι «επιτυχία» για την παλαιστινιακή πλευρά επειδή προωθεί τα παλαιστινιακά συμφέροντα. Οπως είπε, από τη μια διασφαλίζει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής αρωγής, ενώ από την άλλη θέτει επιτακτικά, ξανά, «σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο» το ζήτημα άρσης του ισραηλινού οικονομικού αποκλεισμού, που, όπως υπογράμμισε, είναι «δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού, προκειμένου να ζήσει χωρίς πείνα και αποκλεισμούς».

Ωστόσο, ως χτες, οι Ισραηλινοί αντιστέκονταν σθεναρά στις πιέσεις για πλήρη άρση του οικονομικού αποκλεισμού και ιδιαίτερα στην περίπτωση επαναλειτουργίας του αεροδρομίου και του λιμανιού της Γάζας. Δεν απορρίπτουν ωστόσο το ξανάνοιγμα του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα (στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο) ούτε τη διεύρυνση της θαλάσσιας περιοχής αλιείας για τους Παλαιστίνιους ψαράδες και την, υπό όρους, ξένη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ μιλώντας στο «Ρόιτερς», κάλεσε τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ ελ Αράμπι, να επικοινωνήσει «με τις μεγάλες δυνάμεις του ΟΗΕ», την ΕΕ και όποιο άλλο διεθνή οργανισμό ενδιαφέρεται να βοηθήσει στις άμεσες ανάγκες του παλαιστινιακού λαού τις επόμενες επτά μέρες, προτείνοντας στο διάστημα αυτό Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να σεβαστούν την εκεχειρία για να δώσουν μεγαλύτερα περιθώρια στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου.

«Ανάσα» ανεφοδιασμού

Σε κάθε περίπτωση, η νέα εκεχειρία έδωσε χτες μια μικρή ανάσα στους περίπου 1.800.000 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, κάποιοι εκ των οποίων έσπευσαν να ανεφοδιαστούν σε βασικά τρόφιμα, καθαρό νερό και καύσιμα για τις γεννήτριες. Επιπλέον, μερικές χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείου έσπευσαν στις αρμόδιες αρχές ή στα σχολεία τους (σε όσα απ' αυτά απέμειναν) για να πάρουν τα απολυτήριά τους, έπειτα από σχετική ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Παιδείας.

Εντούτοις, αυτή τη μικρή «πολυτέλεια» ανεφοδιασμού με βασικά είδη δεν απόλαυσαν πολλοί από τους Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, οι οποίες (πάνω από 12.000 εκτιμά ο ΟΗΕ) καταστράφηκαν από τους ισραηλινούς πυραύλους. Ο νεότερος απολογισμός της κτηνωδίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφει τουλάχιστον 1.938 Παλαιστίνιους νεκρούς (μεταξύ των οποίων 450 παιδιά και βρέφη) και γύρω στους 10.000 τραυματίες, ενώ οι εκτοπισμένοι από τα ολικώς ή μερικώς κατεστραμμένα σπίτια τους φτάνουν τις 425.000.

Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων

Το κλείσιμο ενός μήνα από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, το περασμένο Σάββατο, 8 Αυγούστου, έδωσε την αφορμή για την πραγματοποίηση μεγάλων διαδηλώσεων σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Νότιας Αφρικής.

Αίσθηση προκάλεσε η ανταπόκριση πολλών δεκάδων χιλιάδων Νοτιοαφρικανών στο κάλεσμα πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και οργανώσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, οι οποίοι συμμετείχαν το Σάββατο σε μαζική διαδήλωση στο Κέιπ Τάουν με κεντρικό αίτημα το σταμάτημα της σφαγής του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Ογκώδεις και ειρηνικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με πιο χαρακτηριστικές εκείνες σε Λονδίνο, Παρίσι, Δουβλίνο, Ντόχα, Μελβούρνη και Σίδνεϊ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ