Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Συνάντηση για την περιφερειακή «ασφάλεια»

Συμμετέχουν τα μέλη της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και χώρες όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.--

Συνάντηση για την «ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού ξεκίνησε χτες στη Μιανμάρ, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Φόρουμ της «Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας» (ASEAN).

Το συγκεκριμένο Φόρουμ δημιουργήθηκε το 1994 και σε αυτό συμμετέχουν, εκτός από τα μέλη της ASEAN (Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ), μια σειρά μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που διεκδικούν όλο και πιο αυξημένο ρόλο στην περιοχή. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι δέκα «εταίροι διαλόγου» της ASEAN, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα, ΕΕ, Ινδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ρωσία και ΗΠΑ. Ακόμα, συμμετέχουν η ΛΔ Κορέας, η Μογγολία, το Πακιστάν, το Ανατολικό Τιμόρ, το Μπανγκλαντές και η Σρι Λάνκα.

Σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες», ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που θα εκπροσωπήσει την αμερικανική κυβέρνηση, θα επιδιώξει να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τη λεγόμενη «αποπυρηνικοποίηση» της ΛΔ Κορέας, που συχνά επικαλείται η Ουάσινγκτον για να προωθήσει τα δικά της ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Νότια Κινεζική Θάλασσα αλλά και η Ανατολική Κινεζική Θάλασσα αποτελούν πεδία εκδήλωσης σφοδρών ανταγωνισμών, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκαλούν στα μονοπώλια ο τεράστιος φυσικός πλούτος και η γεωγραφική θέση των συγκεκριμένων θαλάσσιων ζωνών. Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών εντάσσονται και τα «επεισόδια» που προέκυψαν το τελευταίο τρίμηνο μεταξύ Κίνας - Φιλιππίνων αλλά και Κίνας - Βιετναμ, ενώ, την ίδια στιγμή, έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα για τις διμερείς σχέσεις χωρών όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα (που έχουν εδαφικές διαφορές στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ