Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διαφωνίες για τη σημασία της «εξωτερικής μεσολάβησης»

Το Κοινοβούλιο ζητά «εκεχειρία» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Κάλεσμα σε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη χωρίς εξαίρεση» να προχωρήσουν σε μια «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία, τερματίζοντας κάθε μορφής βία και τις επιθέσεις σε πολίτες και κατοικημένες περιοχές», απηύθυνε το Κοινοβούλιο της Λιβύης, μετά από συνεδρίαση που έγινε προχτές, Τετάρτη. Το Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η εκεχειρία πρέπει να προχωρήσει υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό σώμα προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιούνη, ωστόσο οι ισλαμιστές που πλειοψηφούσαν στην προηγούμενη σύνθεση εξακολουθούν αρκετές φορές να εμφανίζονται και αυτοί ως Εθνικό Γενικό Κογκρέσο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία, όπως το «Ασοσιέιτεντ Πρες», εκφράζεται η αντίθεση σε «εξωτερική ανάμειξη στη μεταβατική περίοδο της Λιβύης». Ωστόσο, στις 16 Ιούλη η μεταβατική κυβέρνηση είχε ζητήσει την επέμβαση ξένων δυνάμεων για να σταματήσουν οι συγκρούσεις που από τότε είχαν επεκταθεί σε μεγάλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά και η Βεγγάζη. Αυτή η «διάσταση απόψεων» στο εσωτερικό ακόμα και της κυβέρνησης της χώρας είναι χαρακτηριστική των αντιθέσεων που υπάρχουν και της κατάστασης που επικρατεί, ευνοώντας και τις συγκρούσεις που συνεχίζονται μεταξύ ένοπλων ομάδων αλλά και ομάδων και δυνάμεων που εμφανίζονται ως «εθνικός στρατός».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το Κοινοβούλιο υιοθέτησε ρυθμίσεις με τις οποίες αποκτά μεγαλύτερες αρμοδιότητες, στο όνομα της αντιμετώπισης και του ελέγχου των πολιτοφυλακών, που συνεχίζουν να δρουν προκαλώντας εστίες εντάσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η εφημερίδα «Λιβύη Σήμερα» έγραψε ότι προχτές το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης (εκλέχτηκε στις 17 Μάη) εξέλεξε δήμαρχο της πόλης τον Ιρλανδο-λίβυο Μάχντι αλ-Χαράτι. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο αλ-Χαράτι ήταν ηγετικό στέλεχος «αντάρτικων ομάδων» που έδρασαν στη Λιβύη αλλά και στη Συρία, δάσκαλος αραβικών, που έχει ζήσει στην Ιρλανδία 20 χρόνια.

Χτες, τη λειτουργία της πρεσβείας της αποφάσισε να αναστείλει και η Τουρκία, όπως ενημέρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, που δήλωσε ότι «όλοι οι πολίτες μας έχουν απομακρυνθεί, τουλάχιστον εκείνοι οι οποίοι ήθελαν να απομακρυνθούν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ