Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Εναρξη υποθαλάσσιων ερευνών

Με αφορμή την έναρξη των υποθαλάσσιων ερευνών μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου Φράγχθι και στη θαλάσσια περιοχή του Αργολικού κόλπου, που πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και την αποστολή Planet Sonar, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας επισκέφθηκε, χτες, το ηλιακό σκάφος «Turanor Planet Solar» που έφθασε στη Μαρίνα Ζέας.

To σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στη ΝΔ Αργολίδα, στη βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας. Κατοικήθηκε κυρίως κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική (40-10.000 π.Χ.), τη Μεσολιθική (9-7.000 π.Χ.) και τη Νεολιθική περίοδο (7-3.000π.Χ.). Εχουν περάσει 60 χρόνια από τη μέρα που ένας νεαρός λάτρης της αρχαιολογίας ανακάλυψε τυχαία στην παραλία μπροστά από το σπήλαιο Φράγχθι θραύσματα από νεολιθικά αγγεία. Από εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια της ανασκαφής στο σπήλαιο που έφερε στο φως στοιχεία για τη ζωή των ανθρώπων από την Παλαιολιθική περίοδο, βάζοντας την Ερμιονίδα στο χάρτη της προϊστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ιδιαίτερα σημαντική η ανακάλυψη οψιανού από τη Μήλο σε στρώμα της Μεσολιθικής εποχής, συνέβαλε στο να δημιουργηθεί εντελώς διαφορετική εικόνα για τις απαρχές των εμπορικών ανταλλαγών στο προϊστορικό Αιγαίο.

Το 1979, η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή πραγματοποίησε έρευνες στο βυθό της Κοιλάδας με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ομως, τα τότε διαθέσιμα μέσα δεν βοηθούσαν το δύσκολο εγχείρημα.

«Σήμερα, ξαναπιάνουμε το νήμα αυτής της έρευνας, έχοντας στη διάθεσή μας πολύ περισσότερες γνώσεις, προηγμένα τεχνικά μέσα και σημαντική εμπειρία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πενταετής έρευνα που ξεκινά φέτος, θα δώσει πλούσια ευρήματα και θα ανακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για αυτή τη μικρή περιοχή στην αργολική γη, που ανοίγει πλατείς ορίζοντες στην ανθρώπινη ιστορία. Είναι σημαντικό ότι η έρευνα ξεκινά φέτος, χρονιά ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του σπηλαίου ώστε να είναι επισκέψιμο από το κοινό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ