Κυριακή 3 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων

Αποσπάσματα από την ομιλία του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Phasma

Την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Αυγούστου, σχεδιάζει η κυβέρνηση να ψηφιστεί το «πολυνομοσχέδιο», που από την Παρασκευή συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα ικανοποιούνται προαπαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου ενώ συνδέεται με την εκταμίευση δόσης 1 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Το «πολυνομοσχέδιο» περιλαμβάνει συνολικά 232 άρθρα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν τον «εκσυγχρονισμό» του πλαισίου με το οποίο καταρτίζονται και υπογράφονται οι δημόσιες συμβάσεις. Σοβαρές ανατροπές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας φέρνουν οι διατάξεις που κατατίθενται από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και η κατάργηση των «φόρων υπέρ τρίτων», από τους οποίους χρηματοδοτούνται ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, το «πολυνομοσχέδιο» διευρύνει τη λίστα των υπόχρεων υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», περιλαμβάνει διατάξεις για τη χάραξη του αιγιαλού μέχρι το τέλος του 2015 και προωθεί την αφαίρεση του ΑΦΜ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν χρέη στο Δημόσιο. Το ΚΚΕ καταψηφίζει το «πολυνομοσχέδιο». Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του Κόμματος, Νίκου Καραθανασόπουλου, στη συνεδρίαση που έγινε την Παρασκευή στην Επιτροπή.

***

Οσον αφορά στη φιλοσοφία του «πολυνομοσχεδίου», θα κάνουμε μια αφαιρετική προσέγγιση, που μπορεί να μην απέχει από την πραγματικότητα. Ας δεχτούμε την εκτίμηση που κάνει η κυβέρνηση στην Αιτιολογική Εκθεση, που αναφέρεται σε «σταδιακή επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά». Ας δεχτούμε, λοιπόν, ότι αυτό θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα - αυτό λένε οι υπόλοιποι διεθνείς αλλά και εγχώριοι οίκοι.

Τι προϋπόθεση βάζει η κυβέρνηση; Βάζει μια σειρά προϋποθέσεων στην Εισηγητική της Εκθεση. Πρώτη προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Αρα, δηλαδή, ο λαός πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τα βάρη της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από αυτήν την άποψη, οι εξελίξεις που υπάρχουν με τα αλλεπάλληλα εκκαθαριστικά που στέλνει η εφορία, είτε για το φόρο εισοδήματος, είτε για τη φορολογία ακινήτων, επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση, ότι ο λαός θα πληρώσει τα βάρη της εξυγίανσης. Από την άλλη πλευρά, μένουν στο απυρόβλητο το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, εάν δεν ενισχύονται.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να πάμε σε ένα νέο, λέει, «αναπτυξιακό μοντέλο», το οποίο θα βασίζεται σε μια παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμη και στις επενδύσεις, από μια παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμη και στην κατανάλωση, που ήταν το προηγούμενο μοντέλο.

Αυτό τι σημαίνει για την κυβέρνηση; Εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας και εμπορευμάτων. Αυτό σημαίνει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, για να διαμορφωθούν οι μηχανισμοί που θα αναπαράγουν το επόμενο χρονικό διάστημα τη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης, είτε σε ό,τι αφορά το μισθό που παίρνει σε σχέση με την παραγωγικότητα της εργασίας, είτε σε ό,τι αφορά τα συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ολα τα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα στοχεύουν στη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης. Από αυτή την άποψη, έχετε βρει και τη δικαιολογία για να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ποια είναι αυτή; Οτι πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι θυσίες στο όνομα της διατήρησης της ανάπτυξης και έτσι η εργατική τάξη θα πρέπει να υπομένει τις συνθήκες σχετικής ή και απόλυτης εξαθλίωσης για πολύ μεγάλο κομμάτι της.

Προστασία ξένων και ντόπιων επενδυτών

Ενα άλλο επιχείρημα που λέτε, για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, είναι η διαμόρφωση ενός ακόμη πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για να ενισχύσετε τους θεσμούς που διέπουν την προστασία των επενδυτών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αρα, δηλαδή, ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα, ακόμη μεγαλύτερες παροχές έμμεσης ή άμεσης στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτή η εξέλιξη θα έχει θετικές επιπτώσεις απέναντι στο λαό; Υπάρχει περίπτωση ακόμα και να υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών σε πραγματικό επίπεδο; Για εμάς, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Μάλιστα, δεν το λέτε ούτε εσείς, αλλά ούτε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα αποκαταστήσει τις πραγματικές απώλειες.

Με το δικό σας «μοντέλο» υπάρχει περίπτωση να αξιοποιηθεί το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας; Οχι. Θα αξιοποιηθούν αυτές οι παραγωγικές δυνατότητες που προσφέρουν «συγκριτικά πλεονεκτήματα». Σε ποιους; Στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού ή στην ικανοποίηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων; Το δεύτερο, για να μπορέσουν να είναι εξαγώγιμα τα εμπορεύματα και ανταγωνιστικά. Αρα, λοιπόν, η καταστροφή μιας σειράς παραγωγικών δυνατοτήτων θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα. Μια σειρά από παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες του λαού, θα καταστρέφονται με το δικό σας «μοντέλο».

Θεωρείτε ότι με το δικό σας «αναπτυξιακό μοντέλο» θα θωρακιστεί η οικονομία από την εκδήλωση νέας κρίσης; Αυτό μπορείτε να το διασφαλίσετε; Οχι. Γιατί αν πείτε κάτι τέτοιο, θα είσαστε εκτός τόπου και χρόνου. Γιατί κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει στον καπιταλισμό ότι δεν θα συνεχιστεί η διαδικασία των επαναλαμβανόμενων κρίσεων. Από αυτή την άποψη, το «μοντέλο» σας είναι ταξικό και σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού. Αυτό το «μοντέλο» δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε ως λύση που να απαντά στις σημερινές ανάγκες της εργατικής τάξης και να ικανοποιεί το επίπεδο διαβίωσης του λαού.

Σάπιο το εκμεταλλευτικό σύστημα

Σε ό,τι αφορά ορισμένα επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου: Μιλάτε ότι με το «πολυνομοσχέδιο» θέλετε να επιφέρετε διαφάνεια, δικαιοσύνη, εξοικονόμηση πόρων με το σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις ή με το «πόθεν έσχες». Ενα σύστημα το οποίο είναι άδικο, είναι εκμεταλλευτικό και σαπίζει, μπορεί να φέρει τέτοιες ρυθμίσεις σε κάποιους τομείς που να εγγυώνται τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη; Με τις δημόσιες συμβάσεις τι θέλετε να επιτύχετε; Θέλετε να συγκεντρώσετε την πίτα των δημόσιων συμβάσεων και να περάσει στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, βγάζοντας από τη μέση τους μικρούς και τους μεσαίους.

Για το θέμα του «πόθεν έσχες» αναρωτιέμαι αν το ζήτημα είναι το «πόθεν». Δεν είναι το «πόθεν», και οι λογιστές μπορούν να βρουν και να καλύψουν τα «πόθεν» πολύ εύκολα. Ομως, το ζήτημα είναι το «έσχες» και συγκεκριμένα τι έχεις. Μέσα από τους φορολογικούς παραδείσους, μέσα από τις οφσόρ εταιρείες κ.λπ. δεν μπορείς να ξέρεις ποιο είναι το πραγματικό «έσχες» του καθένα. Αρα, δεν μπορεί ούτε σε αυτό το επίπεδο να υπάρξει κάποια λύση. Βέβαια, θα γίνουν κάποιες μικρο-ρυθμίσεις, αλλά δεν θα αλλάξει η ουσία και δεν θα πάψει να υπάρχει η διαφθορά, το πολιτικό και το «μαύρο» χρήμα μέσα από αυτήν την κατάσταση.

Είναι ταξική επιλογή η μείωση του «μισθολογικού κόστους» για τους εργαζόμενους, άρα βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Δώσατε δωράκι, αλλά θέλουν και άλλο δώρο. Από την άλλη πλευρά, με τα επικουρικά ταμεία και αυτή τη ρύθμιση την οποία φέρατε, κάνετε ακόμη πιο λεόντειο το χρυσό κανόνα του μηδενικού ελλείμματος. Εφόσον θα μειώνονται τα έσοδα των Ταμείων, θα μειώνονται και οι συντάξεις.

Βεβαίως, πετάτε και την «μπανανόφλουδα» στα Σώματα Ασφαλείας και τους λέτε εφόσον δεν θέλετε να ενοποιηθείτε, θα σας κάνω Ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, δηλαδή ιδιωτική ασφάλιση. Ξέρετε πολλά Ταμεία ιδιωτικής ασφάλισης που κατοχυρώνουν συντάξεις και εφάπαξ;

Η διέξοδος που συμφέρει το λαό

Υπάρχει διέξοδος από όλα αυτά προς όφελος του λαού; Εμείς λέμε ότι βεβαίως και υπάρχει και έχει δύο προϋποθέσεις: Να ξεμπερδεύουμε με τα μονοπώλια και με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Βεβαίως, να αλλάξει χέρια και η εξουσία, όχι η διακυβέρνηση, η εξουσία. Δηλαδή, από την εξουσία των αστών, να περάσουμε στην εξουσία της εργατικής τάξης και του λαού.

Αυτό σε τι θα μας ωφελήσει; Πρώτον, θα έχεις μία οργάνωση της οικονομίας και ένα σχεδιασμό που θα απαντά, θα ικανοποιεί συνολικά τις σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Δεύτερον, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αξιοποιείς το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων, αφενός μεν πρώτα και κύρια για να ικανοποιείς τις λαϊκές ανάγκες γιατί θα έχεις εσύ τα εργαλεία της παραγωγής - τα μέσα παραγωγής στα χέρια σου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα έχεις ισόρροπη ανάπτυξη και για τους κλάδους και σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες και τις περιοχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκαν στη Βουλή οι αλλαγές στο «πόθεν έσχες»(2012-03-23 00:00:00.0)
Μέτρο υπέρ της πλουτοκρατίας(2011-08-18 00:00:00.0)
Στους νόμους της αγοράς σκοντάφτουν οι ουσιαστικές αλλαγές(2009-08-29 00:00:00.0)
ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ... ΤΖΟΓΟΣ(1999-07-21 00:00:00.0)
Μέτρο αξιοπιστίας(1995-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ