Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σέρνουν τους εργαζόμενους στην «αυλή» της εργοδοσίας

Στους ανταγωνισμούς των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών ομίλων μπλέκει τους εργαζόμενους η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), η οποία κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στο νόμο για τις 52 Κυριακές το χρόνο, μαζί με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δέκα εμπόρους.

Ολοι αυτοί, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων, αλλά υπερασπίζεται ο καθένας τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα, ζητάνε να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που επιτρέπει στα καταστήματα σε εννιά περιοχές της χώρας να παραμένουν ανοιχτά όλες τις Κυριακές το χρόνο. Οπως είναι φυσικό, δεν ζητάνε να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που συντελούν στην απελευθέρωση του ωραρίου στο Εμπόριο, ούτε βέβαια ζητάνε να κατοχυρωθεί με νόμο η αργία της Κυριακής.

Αντίθετα, οι εργοδοτικοί φορείς που υπογράφουν την προσφυγή μαζί με την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ εκφράζουν υποκριτικά το ενδιαφέρον τους για την οικογενειακή ζωή και την ξεκούραση των εργαζομένων (τους οποίους κατά τ' άλλα εξοντώνουν στις επιχειρήσεις τους έξι μέρες της βδομάδας), επικαλούνται το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά και το γεγονός ότι ο νόμος συμπεριέλαβε και μη τουριστικές περιοχές. Επίσης, ζητάνε την ακύρωση της συγκεκριμένης ρύθμισης επειδή δεν προέκυψε ύστερα από «διάλογο». Δηλαδή, αν η κυβέρνηση είχε επιδιώξει έναν καλύτερο συμβιβασμό μαζί τους, «ούτε γάτα, ούτε ζημιά».

Εκεί που αποκαλύπτονται, όμως, είναι στο αίτημά τους να καταργηθεί η υπουργική απόφαση επειδή υπονομεύει τη συνταγματική αρχή της «ισότητας και της αναλογικότητας», όπως και τον «ελεύθερο ανταγωνισμό», τον οποίο προστατεύουν τόσο το Σύνταγμα όσο και οι διεθνείς συμβάσεις. Δηλαδή, οι μεγαλέμποροι και οι ενώσεις τους ζητάνε να καταργηθεί ένα μέτρο που τους φέρνει σε χειρότερη θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα να ανοίγουν τα μαγαζιά τους όλες τις Κυριακές του χρόνου! Αυτός είναι ο καημός τους και αυτόν τον καημό συμμερίζεται η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, συνυπογράφοντας με τους εργοδότες την προσφυγή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνδικαλιστικές οργανώσεις πάνε να μπλέξουν τους εργαζόμενους στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους εργοδότες, με καθοριστική συμβολή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των χαλυβουργείων, όπου και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μαζί με τους βιομήχανους τη χορήγηση προνομίων για φτηνότερο ρεύμα, με το επιχείρημα ότι έτσι θα διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας! Τα αποτελέσματα τα βλέπουν ήδη οι χαλυβουργοί, τόσο στα εργοστάσια της Αττικής όσο και στο Βόλο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να ανεχτούν να τους μετατρέψει η ΟΙΥΕ σε ουρά των εργοδοτών και έρμαια στις μεταξύ τους αντιθέσεις.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ