Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ευημερούν οι αφίξεις, όχι όμως οι εργαζόμενοι

Οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τουρισμό, όπως και το εισόδημα των μικροεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ακολουθούν πορεία αντιστρόφως ανάλογη με την κερδοφορία των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τις αφίξεις που ευημερούν από τη μια και οι συνθήκες δουλειάς που αποκαλύπτονται σε κάθε συνδικαλιστική παρέμβαση από την άλλη, σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι αφίξεις τουριστών στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Το ίδιο διάστημα, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,6%. Συγκεκριμένα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ των «28» διαμορφώθηκε σε 2,069 εκατ. τουρίστες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Οι αφίξεις από τις χώρες εκτός ΕΕ διαμορφώθηκαν σε 1,497 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 14,7%. Οι αφίξεις από τις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 12,6% και οι αφίξεις από τις χώρες της «ΕΕ» των 28 εκτός της Ευρωζώνης κατά 28,2%.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία, οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 5,8%, ενώ οι αφίξεις από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 13,9% και 25,5% αντίστοιχα. Οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 39% και από τις ΗΠΑ κατά 33,4%. Στο πεντάμηνο, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της Ελλάδας παρουσίασε πλεόνασμα 1,13 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ