Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Φεστιβαλική δραστηριότητα σε Γερμανία και Θεσσαλονίκη

Από τον ιστορικό περίπατο στη Δρέσδη
Από τον ιστορικό περίπατο στη Δρέσδη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το διήμερο εκδηλώσεων της Τομεακής Οργάνωσης Γερμανίας της ΚΝΕ για το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην περιοχή της Δρέσδης. Από την Παρασκευή το απόγευμα, και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, δεκάδες νέοι και νέες από κάθε γωνία της Γερμανίας άρχισαν να καταφθάνουν στο χώρο της κατασκήνωσης που στήθηκε για τις εκδηλώσεις του διημέρου, το οποίο φέτος ήταν αφιερωμένο στα 65 χρόνια από την ίδρυση της ΓΛΔ.

Το Σάββατο το πρωί, οι κατασκηνωτές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση του βιβλίου του Ρ. Πάλμε Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση», ενώ το Σάββατο το απόγευμα μίλησε ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στις εκδηλώσεις του διημέρου παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό και αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Γερμανικής Εργατικής Νεολαίας (SDAJ).

Επιπλέον, μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους για την παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από το σχολικό βιβλίο και για τη στρατευμένη τέχνη, πραγματοποιήθηκαν τουρνουά ποδοσφαίρου και βόλεϊ, ενώ ιδιαίτερα ζωηρή ήταν η λειτουργία και του παιδότοπου, με πολλά ομαδικά παιχνίδια, αλλά και χειροτεχνίες για τους μικρότερους σε ηλικία κατασκηνωτές. Δεν θα μπορούσε να λείπει και το λαϊκό γλέντι το βράδυ του Σαββάτου, που ξεκίνησε με επίδειξη παραδοσιακών χορών και διασκέδασε τους κατασκηνωτές μέχρι αργά το βράδυ. Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου, στο χώρο υπήρχε έκθεση με ταμπλό βασισμένη στην έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον Σοσιαλισμό» και λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Από τις εκδηλώσεις στην Πολίχνη
Από τις εκδηλώσεις στην Πολίχνη
Οι εκδηλώσεις του διημέρου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με έναν διαφορετικό ιστορικό περίπατο στην πόλη της Δρέσδης, όπου οι νέοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μνημεία των διάφορων ιστορικών εποχών, ν' ακούσουν λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή των νέων στην περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, π.χ. για τις προσπάθειες της εργατικής εξουσίας να εξασφαλίσει σε κάθε νέο άνω των 18 χρόνων τη δυνατότητα να μένει στο δικό του σπίτι, για τις συνθήκες εργασίας και σπουδών.

Στην Πολίχνη

Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή με μεγάλο λαϊκό γλέντι. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε παιδική γιορτή στο πάρκο «Τζένη Καρέζη», με μεγάλη συμμετοχή κυρίως νέων ζευγαριών. Για περισσότερες από τρεις ώρες το πάρκο ζωντάνεψε από τις φωνές και τα γέλια των παιδιών που απόλαυσαν μουσική, χορό, διάφορα δρώμενα και την παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών του Αγάπιου Αγαπίου.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ στο χώρο συλλέγονται τρόφιμα και ρούχα για ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες από τη Λαϊκή Επιτροπή της Πολίχνης.

Τις επόμενες μέρες, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  • Δευτέρα 21 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την Προσχολική Αγωγή και το «νέο σχολείο». Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
  • Τρίτη 22 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση». Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
  • Τετάρτη 23 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Προβολή ταινίας.
  • Πέμπτη 24 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την ανεργία και την αλληλεγγύη. Προβολή ταινίας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ