Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κανένας συμβιβασμός μ' αυτόν το «μονόδρομο»

Η εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ

Με το προεδρείο της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας
Με το προεδρείο της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας
Μιλώντας στην αρχή της συνέντευξης που έδωσε στα ΜΜΕ, κατά την περιοδεία της στη Λάρισα, η Αλέκα Παπαρήγα, αναφέρθηκε στο θέμα του «τρομονόμου» και των αντιδράσεων που προκαλεί στον ελληνικό λαό.

Η ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «σήμερα είναι η μέρα ενός μεγάλου γύρου κινητοποιήσεων εναντίον του τρομονόμου», και υπογράμμισε: «Εμείς συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε αυτές τις κινητοποιήσεις που σημαντικό στοιχείο τους είναι ότι συσπειρώνουν ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων. Αυτή η συσπείρωση είναι προφανής και πρωτοφανής τα τελευταία χρόνια». Και συνέχισε, λέγοντας: «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ξέρει ότι ο «τρομονόμος» δεν έχει καμία σχέση με το χτύπημα του οργανωμένου και του κοινού εγκλήματος. Αυτά είναι το πρόσχημα, η «κουρτίνα». Η ουσία του τρομονόμου είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για νομιμοποίηση και μαζικοποίηση του χαφιεδισμού - το λέμε με όλη τη σημασία του όρου - προκειμένου το κράτος να έχει στηρίγματα μέσα στο λαό για το χτύπημα των λαϊκών κινητοποιήσεων, για την πρόληψη νέων κινητοποιήσεων».

Επισήμανε ότι «σε τούτο εδώ τον τόπο υπάρχει μια μακρόχρονη πείρα πως οι νόμοι "κουρελιάστηκαν" και πως ο λαός, μέσα από μια δύσκολη πορεία ωρίμανσης, κατάφερε να εξουδετερώσει τις πιο ακραίες εκφράσεις της αντιδημοκρατίας» και υπογράμμισε: «Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ο ελληνικός λαός, οπλισμένος με την πείρα των δοκιμασιών που έχει περάσει, αν δεν καταφέρει ν' αποτρέψει την ψήφιση του νόμου - κι αυτό πρέπει να βάλει ως στόχο - αυτό που μπορεί να κάνει είναι να εξουδετερώσει το νόμο στην πράξη».

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν ορισμένα γεγονότα και φαινόμενα που πρέπει να τα ξαναθυμηθούμε» κι ανέφερε «τις διώξεις κατά των αγροτών, κατά των μαθητών και εκπαιδευτικών, τους ξυλοδαρμούς συνδικαλιστών». Ειδικότερα για το κρούσμα του ξυλοδαρμού του βουλευτή του ΚΚΕ στη Λάρισα είπε πως «δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός» και συνέχισε: «Θα μου πείτε ότι περιμένουν να τρομοκρατηθεί ο βουλευτής, ο συνδικαλιστής του ΚΚΕ; Ξέρουν ότι δεν τρομοκρατείται. Αυτό που θέλουν είναι να τρομοκρατήσουν το λαό. Εμείς δε θα το επιτρέψουμε και ξέρουμε πως σ' αυτό τον αγώνα ούτε είμαστε, ούτε θα είμαστε μόνοι.»

Κράτος - έμπορος ναρκωτικών

Το δεύτερο σχόλιο που έκανε η ΓΓ του ΚΚΕ και, όπως εξήγησε, είναι σε σύνδεση με το κλίμα κρατικής βίας και καταστολής, αφορά στην ενέργεια που έγινε να κατατεθεί ένα σχέδιο νόμου, το οποίο, όπως είπε, «σαν «ψητό» έχει το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «μαλακά» και «σκληρά» κι αναδεικνύει ως μέθοδο πρόληψης και καταπολέμησης της ναρκομανίας την επισημοποίηση χορήγησης ναρκωτικών ουσιών από το κράτος. Και σχολίασε λέγοντας; «Δηλαδή, τώρα θα έχουμε το φαινόμενο το κράτος ν' αγοράζει από τους εμπόρους ναρκωτικών - μπορεί να παίρνει σε καλύτερες τιμές, ενώ θ' αγοράζει επίσημα - και θα διανέμει τις ποσότητες».

Στη συνέχεια σημείωσε πως «πουθενά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ως μέθοδος καταπολέμησης των ναρκωτικών. Αντίθετα, στην Ολλανδία κι όπου εφαρμόστηκε τα ναρκωτικά εξαπλώθηκαν πιο πολύ». Σημείωσε, δε, ότι «υπάρχει, όμως και μια άλλη πλευρά. Δημιουργεί κλίμα ανοχής, ευρύτατο ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Κι αναρωτιέμαι: Αυτοί οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ έχουν συνείδηση της ευθύνης τους; Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, πολύ περισσότερο που ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επανειλημμένα έχει διακηρύξει την αναγκαιότητα καλλιέργειας χασίς κτλ., έσπευσε με τη βούλα του να "παρασημοφορήσει" αυτή την ενέργεια».

Η Αλέκα Παπαρήγα συνέδεσε το θέμα των ναρκωτικών με τη λεγόμενη «νέα τάξη πραγμάτων» κι εξηγώντας το γιατί, τόνισε: «Μιλάω για τη σύγχρονη ιδεολογία και το σύστημα ιδεών που παράγεται, το οποίο προσπαθεί να δώσει νομιμότητα στη σύγχρονη βαρβαρότητα και, αν δεν τη νομιμοποιήσει, να δημιουργήσει την εντύπωση στους λαούς ότι δεν έχουν καμία δυνατότητα να την αντιμετωπίσουν και άρα πρέπει να ενσωματωθούν. Και δυστυχώς αυτή η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα έχει πάρα πολλές πτυχές, πέρα από την πιο συνήθη και κραυγαλέα που ξέρουμε, την αλλαγή συνόρων, τη δημιουργία στρατευμάτων επέμβασης, τη συγκρότηση μισθοφορικών στρατευμάτων κτλ.. Εδώ πρόκειται για μια προσπάθεια χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των λαών».

«Εμείς - συνέχισε - θα αντιπαλέψουμε όχι μόνο τις συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά επιδιώκουμε να παλέψουμε, μαζί με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, κατά της ελαστικοποίησης, του αποκοιμίσματος των συνειδήσεων. Διότι δεν έχουμε ελπίδα ν' αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που συνδέονται με την Κοινωνική Ασφάλιση, την ανεργία, τη φτώχεια, την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, αν, και στο πεδίο των ιδεών και των αξιών, δεν υπάρξει λαϊκή αντεπίθεση».

Και η Αλέκα Παπαρήγα κατέληξε, λέγοντας: «Ζούμε σε μια περίοδο που σηματοδοτείται μια λαϊκή αφύπνιση, η οποία πάση θυσία - με τα μέσα του αγώνα - πρέπει να εμπεδωθεί σε συνείδηση χειραφέτησης από τις αξίες και την πολιτική του ΣΕΒ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ. Κανένας συμβιβασμός μ' αυτή την πολιτική, κανένας συμβιβασμός μ' αυτό το «μονόδρομο». Οσοι προσπαθούν να πατήσουν σε δυο βάρκες, θα βουλιάξουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ