Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Προτάσεις για τυραννία στο περιθώριο

Σάπιες προτάσεις που οδηγούν στην τυραννική εμπειρία του περιθωρίου, αποτελεί η πρόταση νόμου πέντε βουλευτών για τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών στους τοξικομανείς, καταγγέλλουν οργανώσεις της νεολαίας, θεραπευτικές κοινότητες, καθώς και μαζικοί φορείς και καλούν τους νέους να παλέψουν για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις και ναρκωτικά.

Την πρόταση νόμου παρουσίασαν οι βουλευτές Φ. Κουβέλης και Μ. Δαμανάκη (ΣΥΝ), Στ. Μπένος και Σπ. Βούγιας (ΠΑΣΟΚ) και Π. Τατούλης (ΝΔ), ενώ, κατά δήλωση του Φ. Κουβέλη, την υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ.

Πρόκειται, όμως, για μια επιχείρηση με ΣΥΝενοχή της κυβέρνησης, γιατί - πέραν του ότι η πρόταση νόμου αποτελεί νομική έκφραση παλιότερων δηλώσεων των Γ. Παπανδρέου και Θ. Κοτσώνη - χτες η Μ. Δαμανάκη δήλωσε στο «Φλας» ότι στο υπουργείο Υγείας ακούνε για την ελεγχόμενη χορήγηση. «Πάνω σε αυτό δουλέψαμε», είπε η Μ. Δαμανάκη.

Λίγο αργότερα, ήρθε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η οποία επιβεβαιώνει τη συνεννόηση: «Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας επισημαίνει ότι η πρόταση θα μελετηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία και η ανάπτυξη των θέσεων της κυβέρνησης θα διατυπωθεί κατά τη συζήτηση της προτάσεως στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

Πάντως, οι «πέντε» κέρδισαν την εκτίμηση -έστω και με παράπονα - του Στ. Μάνου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των Φιλελευθέρων έχει ως εξής: «Η κ. Μαρία Δαμανάκη μάς κοινοποίησε έγκαιρα την πρότασή της για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά και της γνωστοποιήσαμε τις απόψεις μας. Οι Φιλελεύθεροι έχουμε κατ' επανάληψη τοποθετηθεί, και με τις αποφάσεις των συνεδρίων μας, υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης όλων των ναρκωτικών ουσιών, της αυστηρά ελεγχόμενης χορήγησης των αποκαλούμενων "σκληρών" ναρκωτικών και του αποχαρακτηρισμού από απαγορευμένη ουσία της ινδικής κάνναβης και των προϊόντων της. Οι βουλευτές των Φιλελεύθερων δε συνυπέγραψαν την πρόταση της κυρίας Δαμανάκη, ακριβώς διότι, αν και είναι μια πρόταση που βελτιώνει το ισχύον καθεστώς, δεν ενσωματώνει την αντιαπαγορευτική λογική της πρότασης των Φιλελεύθερων, ούτε αρνείται τον κατασταλτικό χαρακτήρα της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι οι Φιλελεύθεροι θα υποστηρίξουν στη Βουλή την πρόταση αυτή, αφού αποτελεί ένα βήμα προς την επιθυμητή από μας κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ