Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Υψώνονται ξανά οι τόνοι μεταξύ Μόσχας - Κιέβου

Αμείωτες οι στρατιωτικές επιθέσεις του Κιέβου σε κατοικημένες περιοχές

Καθημερινά βομβαρδίζονται σπίτια (φωτ. κατεστραμμένο σπίτι στο Ντονέτσκ)
Καθημερινά βομβαρδίζονται σπίτια (φωτ. κατεστραμμένο σπίτι στο Ντονέτσκ)
ΚΙΕΒΟ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΜΟΣΧΑ.--

Δεν έχει σταματημό το δράμα που βιώνει ο λαός της Ανατολικής Ουκρανίας καθώς η «αντι-τρομοκρατική επιχείρηση» της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου συνεχίζεται ασταμάτητα, αυξάνοντας κατακόρυφα νεκρούς και τραυματίες.

Χτες, το γραφείο Τύπου της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ ανέφερε ότι από τους προχτεσινούς βομβαρδισμούς «καταστράφηκαν μερικώς» ένα Γυμνάσιο, ένα Νηπιαγωγείο και αρκετές κατοικίες. «Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ασθενοφόρα παρείχαν πρώτες βοήθειες σε 11 που είχαν πληγές από πυροβολισμούς και άλλα τραύματα», σημείωνε. Από τους βομβαρδισμούς υπέστησαν σοβαρές ζημιές το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα πάνω από 4.750 άνθρωποι να μείνουν χωρίς ηλεκτρισμό.

Οβίδα σε ρωσικό χωριό

Χτες, ο υπουργός Αμυνας του Κιέβου Βάλερι Χελετέι δήλωσε ότι ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος «ΑΝ-26» καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο, που «πιθανόν» εκτοξεύτηκε από το ρωσικό έδαφος. Από τη μεριά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ισχυρίστηκε σε χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας πως «επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες ότι αξιωματικοί του ρωσικού επιτελείου παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων».

Προχτές είχε καταγγείλει πως βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρεται από τη Ρωσία στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ χτες ισχυρίστηκε πως οι ουκρανικές δυνάμεις δέχονται επιθέσεις από ένα νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα και πως έχουν αλλάξει τακτική στα σύνορα, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Νωρίτερα, χτες, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Κιέβου δήλωσε πως η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορά της με την Ουκρανία και οι αυτονομιστές, υποστηριζόμενοι από Ρώσους «μισθοφόρους», πυροβολούν εναντίον Ουκρανών μεθοριακών φρουρών σε μια προσπάθεια να φέρουν τεθωρακισμένα οχήματα στη χώρα.

Επίσης, χτες, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωνε ανώνυμα σε διεθνές πρακτορείο ότι η Ρωσία αυξάνει ξανά τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή: «Η τρέχουσα εκτίμησή μας είναι ότι 10.000 με 12.000 στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή (...). Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε πολλές μονάδες να μετακινούνται προς τη μεθόριο».

Νέα ένταση μεταξύ Μόσχας - Κιέβου προκάλεσε και η επίθεση που σημειώθηκε την Κυριακή στο ρωσικό χωριό Ντονέτσκ (πολύ κοντά στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας), το οποίο χτυπήθηκε από οβίδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, ένας ηλικιωμένος να τραυματιστεί και δύο σπίτια να υποστούν ζημιές.

Για «μη αναστρέψιμες συνέπειες» μιλά η Μόσχα

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η εξέλιξη θα έχει «μη αναστρέψιμες συνέπειες». «Στη Ρωσία, θεωρούμε αυτήν την πρόκληση ακόμη μία επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Ουκρανίας», αναφέρεται. «Αυτό το γεγονός δείχνει την εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, η οποία μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες, για τις οποίες την ευθύνη θα φέρει η Ουκρανία», επισημαίνεται.

Το Κίεβο αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στο περιστατικό με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας Αντριι Λισένκο να δηλώνει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν πραγματοποιούν βολές κατά του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν ρίξαμε εμείς».

Η εφημερίδα «Kommersant» επικαλούνταν πηγή του Κρεμλίνου που δήλωνε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για «στοχευμένα πλήγματα» στο ουκρανικό έδαφος. «Η υπομονή μας έχει όρια», σημείωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, αλλά αποκλειστικά για στοχευμένα πλήγματα εναντίον θέσεων από τις οποίες προέρχονται τα πυρά προς το ρωσικό έδαφος».

Το Σάββατο, Ρώσοι συνοριοφύλακες δέχτηκαν επίθεση με αυτόματα όπλα κοντά στο χωριό Κουιμπισέβσκ (Νότια Ρωσία). Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι «υπάρχουν αποδείξεις που πείθουν ότι τα πυρά προήλθαν από το ουκρανικό έδαφος, όπως επίσης από το ρωσικό έδαφος από ενόπλους που προέρχονται από την Ουκρανία οι οποίοι είχαν λάβει θέσεις εκεί».

«Στην περίπτωση που αυτές οι προκλήσεις συνεχιστούν κατ' εξακολούθηση, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τους ρωσικούς νόμους για την υπεράσπιση του εδάφους της και προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών», κατέληξε.

Το Κίεβο από την πλευρά του κατήγγειλε μια «πρόκληση», κατηγορώντας τους Ρώσους ότι εκτόξευσαν όλμους εναντίον του ουκρανικού συνοριακού φυλακίου Μαρινίβκα, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Πάντως, χτες, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι «η ρωσική πλευρά σε ένδειξη καλής θελήσεως και χωρίς να περιμένει μια κατάπαυση του πυρός προσκαλεί παρατηρητές του ΟΑΣΕ στα μεθοριακά περάσματα (...) στη ρωσοουκρανική μεθόριο». Το ρωσικό ΥΠΕΞ έστειλε σχετική επιστολή και στον επικεφαλής του ΟΑΣΕ και πρόεδρο της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκαν στη Βραζιλία, όπου βρέθηκαν με διαφορετικές αφορμές (ο πρώτος για τη Σύνοδο των BRICS, η δεύτερη για τον τελικό του Μουντιάλ).

Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία, για την οποία - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ - οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ότι, δυστυχώς, η κατάσταση τείνει να κλιμακωθεί».

Οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν ότι πρέπει να επαναληφθούν οι συναντήσεις της ομάδας επαφής για την Ουκρανία και συμπλήρωσαν ότι γι' αυτό «είναι απαραίτητο να κηρυχθεί όσο το δυνατό συντομότερο μια κατάπαυση του πυρός, οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων και να επαναληφθούν οι δραστηριότητες επιτήρησης». Ο Πούτιν δεν παράλειψε να εκφράσει «την έντονη ανησυχία του στο θέμα των επιθετικών ενεργειών» του Κιέβου, αναφερόμενος στην οβίδα που έπληξε τη ρωσική πόλη.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν (ότι κρίνουν) ότι οι απευθείας συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών υπό τη μορφή τηλεδιασκέψεων».

Νέες κυρώσεις

Την Παρασκευή, οι πρεσβευτές των 28 κρατών - μελών της ΕΕ κατέληξαν στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος έντεκα ηγετικών στελεχών των ρωσόφωνων ανταρτών. Με αυτές, οι Βρυξέλλες παγώνουν μεταξύ άλλων τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως διαθέτουν σε ευρωπαϊκές χώρες και απαγορεύουν την έκδοση βίζας μεταξύ άλλων για τον «υπουργό Ασφάλειας» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Χοντακόφκσι, τον «αντιπρόεδρο της κυβέρνησης» Αλεξάντρ Αλεξάντροβιτς και τον «υπουργό Πληροφοριών» Αλεξάντρ Χριάκοφ. Οι ίδιες κυρώσεις αφορούν επίσης τον «πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» Αλεξέι Καριάκιν και τους «υπουργούς» Εσωτερικών και Αμυνας της πόλης αυτής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Πολωνία «στριμώχνει» τη Γερμανία με τις ανακοινώσεις για τα «Leopard»(2023-01-13 00:00:00.0)
Περισσότερα όπλα «μέχρι τη νίκη» ζητάει το Κίεβο, επικαλούμενο ότι «πιάνουν τόπο»(2022-09-13 00:00:00.0)
Συνεχείς βομβαρδισμοί και επικοινωνία ηγετών(2016-07-09 00:00:00.0)
Καθημερινοί βομβαρδισμοί από φασιστικά τάγματα(2015-11-28 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι μάχες και οι στρατιωτικές προετοιμασίες(2014-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ