Παρασκευή 25 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Κ. Σημίτης στη Μάλτα

Στη Μάλτα βρίσκεται από χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Εντουαρντ Φένες Αντάμι (σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Γκουίντο ντε Μάρκο), ο Κ.Σημίτης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν πολύ, εάν η κατάσταση στην Κύπρο παραμείνει αμετάβλητη», ανέφερε κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του ο πρωθυπουργός προς τον ομόλογό του. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε προτεραιότητα για την κυβέρνησή του, και για κάθε ελληνική κυβέρνηση, το Κυπριακό, όπως προτεραιότητα, είπε, αποτελούν και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση... Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική τής «βήμα προς βήμα προσέγγισης», ανέφερε ότι, σε σχέση με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ορισμένα «θαρραλέα βήματα», ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Κατά τη γνώμη του πρωθυπουργού «αυτό συνεπάγεται πλεονεκτήματα αλλά και υποχρεώσεις, συγκεκριμένα στο πεδίο των σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονές της, στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κυπριακό».

Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ ο Κ. Σημίτης είπε ότι συνιστά «μια μεγάλη πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία» και πως η Ελλάδα υποστηρίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ ειδικά για τη Μάλτα είπε ότι η υποψηφιότητά της πληροί τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια για να γίνει μέλος της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ