Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Στέγη για το λαό και τα παιδιά του απαιτούν οι σεισμόπληκτοι

«Στέγη για το λαό και τα παιδιά του: Δικαίωμα και κρατική ευθύνη» ήταν το σύνθημα του πανό της κινητοποίησης που έγινε στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στο Ληξούρι από την Επιτροπή Αγώνα Φορέων της Κεφαλονιάς. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στην πλατιά σύσκεψη για τους σεισμόπληκτους που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Ληξούρι, στα κοντέινερς του μεταστεγασμένου Λυκείου. Το πρόβλημα στις εργατικές κατοικίες και σε όσους έχουν «κόκκινα» ή «κίτρινα» σπίτια ήταν και παραμένει εκρηκτικό και οι σεισμόπληκτοι διεκδικούν τα αυτονόητα έξι μήνες μετά τους σεισμούς.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα αναφέρει: «Το πρόβλημα των αστέγων έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, αφού υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα 200 κατεδαφιστέα σπίτια (κόκκινα) και πολλαπλάσια με σοβαρά προβλήματα (κίτρινα), ενώ δεν δρομολογείται κανένα μέτρο που να διασφαλίζει το δικαίωμα σε ασφαλή στέγη για όλους τους σεισμόπληκτους. Η κατεύθυνση κυβέρνησης - ΕΕ ότι η κατοικία αποτελεί ατομική ευθύνη είναι απαράδεκτη. Η στέγη πρέπει να είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και να υλοποιείται με κεντρική - κρατική ευθύνη. Η κυβερνητική απόφαση για 80% κρατική ενίσχυση και 20% άτοκο δάνειο στην επισκευή κατοικιών αποτελεί προκλητική κοροϊδία για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αφού υπολογίζει τεκμαρτά το ύψος των επιδοτήσεων και δεν περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι σεισμόπληκτοι να καλύψουν με νέο δάνειο πάνω από το 40% της πραγματικής αξίας των επισκευών ή να μείνουν άστεγοι. Σημειώνεται ότι υπάρχει τέλμα και σοβαρά προβλήματα ακόμη και για την παροχή του άτοκου δανείου. Οι σεισμόπληκτοι, που τώρα φιλοξενούνται σε συγγενείς, κοιμούνται σε αμάξια ή σε παράγκες ωθούνται να προχωρήσουν με δικές τους δαπάνες σε μικροεπισκευές και να μείνουν στα ακατάλληλα για κατοικία σπίτια τους.

Διεκδικούμε:

 • Να καλυφθεί με λυόμενα και οικίσκους από την ΥΑΣ (για ατομική στέγη) το σύνολο των κατοίκων που έχουν κριθεί ακατάλληλα (κόκκινα και κίτρινα) τα σπίτια, δυνατότητα που διαβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα. Να σταματήσει η κοροϊδία ότι δεν μπορεί να παρασχεθούν οι οικίσκοι στους σεισμόπληκτους παρά μόνο αν ενταχθούν σε οικισμό.
 • Να επιταχτούν ασφαλή ξενοδοχεία ώστε να καλυφθούν οι άστεγοι που μένουν σε άθλιες συνθήκες και να μην υπάρξει εγκαταλειμμένος άστεγος για το φθινόπωρο και το χειμώνα.
 • Διασφάλιση της στέγασης - ρευματοδότησης για όλους τους πληγέντες. Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455 τ. Β' 25.02.14 και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας (σημαντικές βλάβες για ισχυρό σεισμό Β1). Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων (μηχανικού, ένσημα, αποκομιδή μπαζών, υπολογισμός της κλίσης στη στέγη κλπ.).
 • Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις εργατικές κατοικίες καθώς και σε μία σειρά δημόσια κτίρια. Να ανακατασκευαστούν εξ ολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών και οι υπόλοιπες κατεδαφιστέες κατοικίες από δημόσιο φορέα και με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη.
 • Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια.
 • Παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών που έχουν ήδη λήξει ή που θα λήξουν στο νομό.
 • Πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων για επαγγελματικές δραστηριότητες, για εμπορεύματα και πάγιο εξοπλισμό που καταστράφηκε, καθώς και των αγροτών - κτηνοτρόφων (των κατ' επάγγελμα και των ειδικών κατηγοριών) με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλήρη αποζημίωση και για όσους διαθέτουν όχι μόνιμες, αλλά δεύτερες και εποχιακές κατοικίες. Διαγραφή για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για το 2014 και πάγωμα των παλιών οφειλών. Να διαγραφούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους επαγγελματίες λόγω αναστολής καταβολής εισφορών. Παροχή φορολογικής ενημερότητας. Ρύθμιση των δανείων.
 • Επίσπευση των διαδικασιών δήλωσης ζημιών με απλή υπεύθυνη δήλωση και άμεσο έλεγχο από ΥΑΣ - ΤΑΣ. Στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες.
 • Να προκριθούν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που μπορεί να εγγυηθεί τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
 • Να συγκροτηθεί Ενιαίος Φορέας Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί και να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Να αντιμετωπιστούν οριστικά οι επιπτώσεις από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), να επαναλειτουργήσει ο ΟΣΚ και ο ΟΕΚ με πλήρη στελέχωσή τους. Να αναβαθμιστεί ο ΟΑΣΠ και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων.

Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org