Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΕΑ
Οι ενδείξεις μιλούν για εμπρησμό

Χιλιάδες καμένα στρέμματα δασικών εκτάσεων είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που έπληξε το σαββατοκύριακο την Κερατέα. Σύμφωνα με τον πρώτο πρόχειρο απολογισμό έχουν καεί 4.500 - 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και δάσος, όπως και καλλιέργειες. Οι φλόγες πλησίασαν σπίτια στον οικισμό Λουτρό, στη θέση Διψέλιζα, ενώ καταστράφηκαν ένας στάβλος και μια αποθήκη. Ο τρόπος που εκδηλώθηκε η φωτιά ενισχύει τις υπόνοιες που υπάρχουν στις αρχές για εμπρησμό. Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού διεξάγει τη σχετική έρευνα.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγο πριν τις τρεις το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, στις θέσεις Λάκιζα, Σακκά και προφήτη Ηλία στο Οβριόκαστρο. Οι δύο πρώτες εστίες εκδηλώθηκαν σε χρονική απόσταση μισής ώρας η μία από την άλλη. Η χιλιομετρική τους απόσταση είναι τέσσερα χιλιόμετρα. Λόγω του ισχυρού αέρα επεκτάθηκε (σ.σ. οι δύο πρώτες εστίες, αφού η τρίτη ελέγχθηκε γρήγορα) στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καπνός έφτανε μέχρι την Εύβοια. Αξίζει να σημειωθεί πως η περίμετρος της φωτιάς έφτασε τα δέκα χιλιόμετρα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες συνολικά από 125 πυροσβέστες με 46 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 56 ατόμων, έξι οχήματα των ΟΤΑ και 50 στρατιώτες με δύο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα επιχείρησαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Παράλληλα, διατάχθηκε επιφυλακή της δύναμης της Πυροσβεστικής στην Αττική.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, οι φλόγες είχαν περιοριστεί σε χαράδρα της περιοχής και η προσπάθεια για τον έλεγχό τους συνεχίστηκε όλη τη νύχτα από τις επίγειες δυνάμεις. Την Κυριακή το πρωί, ενισχύθηκαν και από εναέρια μέσα και μέχρι το μεσημέρι η φωτιά ήταν χωρίς ενεργά μέτωπα.

Σε έλεγχο ήταν και η φωτιά στην Λέπουρα Αλιβερίου, στην Εύβοια. Στον τόπο επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα εφτά ατόμων, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Το περασμένο Σάββατο, 39χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση. Είχε πιαστεί από την Πυροσβεστική ως υπεύθυνος για την εκδήλωση δύο πυρκαγιών στον Καρέα πριν λίγες μέρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έβαλε τις φωτιές γιατί του άρεσε να βλέπει να ...τρέχουν τα πυροσβεστικά οχήματα και τα αεροπλάνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ