Τρίτη 8 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με χειρότερους όρους η μεταφορά μαθητών

Από παλιότερες κινητοποιήσεις για τη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία τους
Από παλιότερες κινητοποιήσεις για τη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία τους
Χειρότεροι όροι διαμορφώνονται για τη μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία τους με την καθολική εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία περιορίζει τον αριθμό εκείνων που δικαιούνται δωρεάν μεταφορά με μισθωμένα μέσα.

Την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που έχουν δημοσιευτεί οι διαγωνισμοί και δεν έχουν ολοκληρωθεί, μπορεί να ανατίθεται η μεταφορά σε προσωρινούς μειοδότες, επισπεύδεται η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου και αίρεται η απαγόρευση προκήρυξης και διενέργειας διαγωνισμών που ισχύει για το διάστημα 5-20 Αυγούστου.

Ως «ψέμα» χαρακτηρίζει η ΑΣΓΜΕ σε ανακοίνωσή της τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η ρύθμιση γίνεται για να «ξεπεραστούν τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της καθυστερημένης δημοσίευσης των διαγωνισμών των Περιφερειών» και τονίζει ότι στόχος είναι η επίσπευση εφαρμογής της κατάπτυστης Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2013 η οποία θέτει ως όρο για τη μεταφορά μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ του σπιτιού και του σχολείου του μαθητή.

Οπως σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των γονιών, στην ουσία η τροπολογία απαγορεύει τις παρατάσεις που είχαμε μέχρι σήμερα στις συμβάσεις που είχαν καταρτιστεί με την παλιότερη ΚΥΑ, η οποία προέβλεπε τη δημόσια μεταφορά των μαθητών με ευνοϊκότερες σχετικά προβλέψεις για τις χιλιομετρικές αποστάσεις και είχε ειδική μέριμνα για τα διαδημοτικά σχολεία. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΑΣΓΜΕ, η τροπολογία διευκολύνει σημαντικά τις περιφέρειες στην εφαρμογή της νέας ΚΥΑ από την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς.

Οι γονείς που από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να παρθεί πίσω η περσινή ΚΥΑ για τις μεταφορές, σημειώνουν: «Φέτος, θα επιδεινωθεί αυτό που ήδη συμβαίνει φτάνοντας τη μεταφορά σε οριακά σημεία: Χιλιάδες μαθητές, που οι αποστάσεις από το σπίτι τους είναι κάτω των 1,2 χλμ. (για Δημοτικά) 2,5 χλμ. (για Γυμνάσια) ή 4 χλμ. (για Λύκεια), είναι υποχρεωμένοι αν δεν πάνε με τα πόδια, να πληρώνουν μισό εισιτήριο. Χιλιάδες μαθητές, φορτωμένοι με υπέρβαρες τσάντες, αλλά και άλλα όργανα - εργαλεία του σχολείου τους, πηγαίνουν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ή των αστικών συγκοινωνιών. Χιλιάδες νήπια και μικροί μαθητές αναμένουν έως και 1 ώρα μέσα στο σχολείο», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή όμως οι ανάγκες μεταφοράς αυξάνουν.

Η ΑΣΓΜΕ δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει εφησυχασμός για το θέμα τους καλοκαιρινούς μήνες και καλεί τις Ομοσπονδίες Γονέων να καταγράψουν το πρόβλημα μεταφοράς και να ετοιμάσουν κινητοποιήσεις πριν ξεκινήσει το σχολικό έτος. Διεκδικώντας μεταξύ άλλων να μην εφαρμοστούν τα χιλιομετρικά όρια της νέας ΚΥΑ τα όποια καταργούν ουσιαστικά και στην πράξη το δικαίωμα των μαθητών να μεταφέρονται δωρεάν και με ασφάλεια στα σχολεία τους. Να καλυφτούν όλα τα δρομολόγια που ήδη υπάρχουν χωρίς καμία κατάργηση. Επιπλέον να καλυφθεί η ανάγκη για μεταφορά μαθητών όπου προκύπτουν νέα δρομολόγια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλουν τη στάση του δήμου στο θέμα της μεταφοράς μαθητών(2019-12-25 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τους χιλιομετρικούς περιορισμούς(2019-01-30 00:00:00.0)
Μεγάλες οι ανάγκες για μεταφορές και χρηματοδότηση(2019-01-16 00:00:00.0)
Ο αγώνας για σύγχρονη, ασφαλή μεταφορά των μαθητών συνεχίζεται(2014-08-02 00:00:00.0)
«Ιστορία τρόμου» για τη λαϊκή οικογένεια οι αναδιαρθρώσεις(2014-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ