Κυριακή 6 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αλλού τα κακαρίσματα, αλλού γεννούν οι κότες...

«-- Πάντως όλοι μιλάνε για πρόβα τζενεράλε για αυτούς τους 120...

...Βεβαίως, θεωρώ ότι αυτό και πολλά άλλα, ουσιαστικά μέσα από τις πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις επωάζονται οι όροι για τη διαμόρφωση για κάτι πολύ περισσότερο από τη συγκέντρωση της αποτρεπτικής ψήφου των 121 βουλευτών. Επωάζονται οι όροι για τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που πρέπει τάχιστα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

Το απόσπασμα απ' τη συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή στον ρ/σ «Alpha» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, είναι δηλωτικό των προθέσεων και των στοχεύσεων της Κουμουνδούρου, που αποσκοπεί τελικά η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» που έριξε απ' την Κοζάνη την περασμένη Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας.

Περιθώρια παρερμηνειών δεν είχε αφήσει ούτε ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη στον ρ/σ «Βήμα»: «Κι αν δεν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις 180, νομίζω ότι θα είναι σημαντικό το ότι θα έχουμε συγκεντρώσει 120 και θα είναι επίσης ακόμα πιο σημαντικό αν έχουμε και από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) διαρροές στη σχετική ψηφοφορία. Ολα αυτά εκπέμπουν ουσιαστικά πολιτικά μηνύματα... Επομένως, νομίζω πως αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη ως προς το στόχο μας, να γίνει δημοψήφισμα, μπορεί να έχουμε αποκομίσει ιδιαίτερα πολιτικά οφέλη, και παραταξιακά αλλά κυρίως πολιτικά, με την υπόθεση της ΔΕΗ».

Η εξέλιξη με τη ΔΕΗ αξιοποιήθηκε ως πρόσχημα από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κόμματα όπως οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι βουλευτές, που «ψάχνονται» στο πλαίσιο της συνολικότερης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, για να συγκλίνουν στην πρόταση για δημοψήφισμα, περιορίζοντας βεβαίως την αντίθεσή τους μόνο στο νομοσχέδιο. Παρότι όλοι αυτοί δεν αντιτίθενται στο «παγόβουνο» που ονομάζεται στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ, βγαίνουν στα κεραμίδια για την «κορυφή» του, που είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», όχι μόνο υπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά και υπηρετώντας τα συμφέροντα εκείνων των τμημάτων του κεφαλαίου που θέλουν να παραμείνει η ΔΕΗ στο σημερινό καθεστώς, ελπίζοντας να έχουν πρόσβαση σε φτηνή Ενέργεια. Προς τούτο είναι χαρακτηριστικό το ότι η ΔΗΜΑΡ επέμεινε να διαμηνύει όλη τη βδομάδα τη συμφωνία της στην πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας, διαφωνώντας στον τρόπο που επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ηταν, άλλωστε, από καιρό γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έστυβε το μυαλό του» για να βρει τρόπους προσέγγισης δυνάμεων και παραγόντων του αστικού πολιτικού συστήματος, στην προοπτική της συγκέντρωσης 121 βουλευτών που απαιτούνται για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή και να προκαλέσει εκλογές. 'Η για να διαμορφώσει εγκαίρως εκείνη τη μαγιά που του χρειάζεται, για να «φουσκώσει» τόσο ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση, όποτε γίνουν εκλογές, τις οποίες εκτιμά ότι θα κερδίσει αλλά δίχως να πλησιάζει την αυτοδυναμία.

Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, είχε προηγηθεί η σύσκεψη που είχε διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή πάλι το νομοσχέδιο «για τη μικρή ΔΕΗ». Σύσκεψη που αποτέλεσε «πλυντήριο» για να ξεπλυθούν από τις ευθύνες τους συνδικαλιστικές ηγεσίες και πολιτικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και έχουν στηρίξει τη στρατηγική του κεφαλαίου ακόμα και από υπουργικές θέσεις και την πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποιήσεων.

Ανάλογες κινήσεις με στόχο τη συσπείρωση όσων δυνάμεων περισσότερων μπορεί από το παλιό φθαρμένο αστικό πολιτικό προσωπικό έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιχειρήσει και σε άλλα θέματα όπως π.χ. ο αιγιαλός, το νερό κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. Παππάς υπεράσπιζε στις αρχές της βδομάδας τις αναγκαίες τάχα υποχωρήσεις που απαιτούν οι συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο και ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, «είτε με συμμετοχή, είτε με στήριξη, είτε με ανοχή».


N.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2014-07-10 00:00:00.0)
Παιχνίδια...(2014-07-10 00:00:00.0)
Αποπροσανατολισμός με βολική αφορμή το δημοψήφισμα(2014-07-04 00:00:00.0)
Συμμαχίες για κυβέρνηση μέσω... ΔΕΗ(2014-06-27 00:00:00.0)
Τι λέει και τι δε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ(2014-06-27 00:00:00.0)
Ολοι πλην ΚΚΕ πασχίζουν να θαφτεί η ουσία(2013-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ