Κυριακή 6 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ομολογούν το τεράστιο πρόβλημα χωρίς όμως να το αντιμετωπίζουν

Ομολογεί η πλειοψηφία του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) το μεγάλο πρόβλημα που θα υπάρξει το Σεπτέμβρη, όταν χιλιάδες παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών. Μέσα από τα στοιχεία που παρουσίασαν στο τελευταίο ΔΣ, γίνεται ξεκάθαρο πως η χρηματοδότηση που θα δοθεί τόσο από το κράτος όσο και από το ΕΣΠΑ, δεν πρόκειται να καλύψει όλες τις αιτήσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, μάλιστα, προσπάθησε να αποδείξει πως αγωνίζεται σθεναρά για να βρεθούν χρήματα καθώς όπως είπε χάρη στις «συντονισμένες παρεμβάσεις και πιέσεις έχουν εξευρεθεί τα 170 εκατομμύρια. Το περσινό πρόγραμμα ήταν 180 εκατομμύρια. Αν εμείς δε διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δεν πιέσουμε, μην πιστεύετε ότι τα υπουργεία θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν το σύνολο της χρηματοδότησης». Ωστόσο, στις συναντήσεις που είχε με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ζήτησε λιγότερα χρήματα από αυτά που, όπως λένε οι ίδιοι, χρειάζονται για να ενταχθούν όλα τα παιδιά των οικογενειών που θα κάνουν αίτηση. «Εμείς είπαμε στα υπουργεία ότι χρειαζόμαστε 250 εκατομμύρια αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ίδια η χρηματοδότηση όπως και πέρσι, δηλαδή 180 εκατομμύρια για να καλύψουμε τα ίδια παιδιά». Το πιο βασικό, όμως, σύμφωνα με τον Κ. Ασκούνη είναι ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν το τι υπάρχει και το τι θέλουμε να πετύχουμε. Θα ήθελα όλα τα παιδιά να τα παίρνουμε χωρίς κριτήρια στους παιδικούς σταθμούς. Θεωρώ ότι αν πάρουμε τα 180 εκατομμύρια θα είναι μια μεγάλη επιτυχία», φράση που προκάλεσε την αντίδραση της εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, Ελπίδας Παντελάκη που είπε πως «αναλαμβάνετε την ευθύνη, δεκάδες χιλιάδες παιδιά να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, με την πρόταση που εσείς κάνετε».

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμου Δανιηλίδη, αναμένονται και απολύσεις προσωπικού από τους παιδικούς σταθμούς, τη στιγμή που σε έναν παιδικό σταθμό με 100 παιδιά, υπάρχουν 15 εργαζόμενοι. Ετσι, με την προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που αναφέρει πως θα πρέπει να περιοριστεί στο 70% (σ.σ. ως ανώτατο όριο και άρα μπορεί να είναι και 50% ή λιγότερο) η δυναμικότητα του σταθμού που καλύπτει το ΕΣΠΑ, 4 από τους 15 εργαζόμενους θα απολυθούν. Αυτό στην ουσία θα προκαλέσει μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών των παιδικών σταθμών καθώς ήδη αντιστοιχεί - σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σ. Δανιηλίδη - ένας εργαζόμενος για επτά παιδιά. Εκτός αυτού, για να συμπληρωθεί ο αριθμός με το 30% που δε χρηματοδοτείται, θα μπουν τροφεία, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στις τσέπες των λαϊκών οικογενειών.

Μέσα σε όλα, φάνηκε και η ανοχή τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΚΕΔΕ σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που γνωστοποιήθηκαν στην αίθουσα του ΔΣ σχετικά με ιδιωτικούς σταθμούς που, εκτός της χρηματοδότησης, απαιτούσαν χρήματα από γονείς, αγγίζοντας ακόμα και τα 120 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Σ. Δανιηλίδης είπε πως «μετά από εκατοντάδες καταγγελίες γονέων που έλεγαν επίσημα και ενυπογράφως ότι εκτός από την ένταξη του παιδιού τους μέσω του ΕΣΠΑ στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό, πολύ παιδικοί σταθμοί κατά βάση στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και σε άλλες πόλεις ζητούσαν έξτρα χρήματα έως και 120 ευρώ το μήνα».


Π.Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ