Τετάρτη 2 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ
Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας

Με κεντρικό πρόταγμα τη «χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς» συνεδρίασε χτες η Συντονιστική Επιτροπή της Ελιάς, καθ' οδόν προς το ιδρυτικό συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» τον Οκτώβρη. Στόχος, η διασφάλιση ύπαρξης ενός «τρίτου πόλου», που κουμπώνοντας πότε στα δεξιά - πότε στα αριστερά του θα εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις, ενσωματώνοντας ευρύτερα στρώματα, για απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, τόνισε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό που διασφάλισε την κυβερνητική σταθερότητα». Επίσης, ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης είναι αυτό που αποσαφήνισε την κατάσταση στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Γιατί πρέπει κάποιος να συγκρίνει το αποτέλεσμα της Ελιάς με τις εκλογικές επιδόσεις άλλων σχημάτων και να προσθέσει την επιρροή που έχει σε δήμους και περιφέρειες η Δημοκρατική Παράταξη. Η επιρροή είναι πάρα πολύ μεγάλη, πάρα πολύ βαθιά, πάρα πολύ σημαντική».

Σημείωσε ότι «ο στόχος μας είναι προφανής και είναι προφανής και ο στενός εκλογικός στόχος, γιατί η κεντροαριστερά της ευθύνης είναι ο τρίτος πόλος. Ο τρίτος πόλος και εκλογικά. Αυτός που μπορεί να σπάσει και πρέπει να σπάσει τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (...) Η κεντροαριστερά της ευθύνης πρέπει να είναι τουλάχιστον τρίτο κόμμα».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ποτάμι λέγοντας ότι «πήρε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις ευρωεκλογές (...) Πρέπει να το καταγράψουμε. Αποφάσισε να ενταχθεί στην ΚΟ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι καλοδεχούμενο (...) Παρότι δεν διαθέτει βουλευτές, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης συναινετικής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπέρ μιας υπεύθυνης στάσης. Αυτό οφείλουμε επίσης να το καταγράψουμε».

Αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ είπε πως «αντιμετωπίζουμε κάθε σχήμα με απόλυτο σεβασμό, με τις επιλογές του και την οργάνωσή του. Χωρίς ψευτοεισοδισμούς».

Κάλεσε δε η Ελιά «να αναλάβει τις πρωτοβουλίες, ώστε να ανοίξει ο διάλογος με συντεταγμένο και συγκεκριμένο τρόπο». Σε αυτό το πλαίσιο, κατά πληροφορίες συμφωνήθηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει να «συνομιλήσει» με ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και «προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, από την πλευρά του, σε συνέντευξή του («NewsΙt») και σε ερώτηση κατά πόσον προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε με νόημα ότι «μετά από τόσα χρόνια αισθάνομαι την υποχρέωση να την υπερασπιστώ και να αναλάβω την ευθύνη για τα όποια λάθη έχουν γίνει αλλά και για το μέλλον της». Παραπέρα, επιτέθηκε στις επιλογές της σημερινής ηγεσίας χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ «καρικατούρα», καθώς, όπως είπε, δεν έχει μία διακριτή προοδευτική ταυτότητα, που να το καθιστά «εκλόγιμο». Τέλος, κρούοντας ανοικτές θύρες, συμπλήρωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συμπράξει σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν η Κουμουνδούρου λέει «ναι» στο ευρώ και την ΕΕ χωρίς επιφυλάξεις.

  • Ο Ευ. Βενιζέλος είχε χτες «συνάντηση γνωριμίας» με το νέο ΔΣ του ΣΕB. Δήλωσε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να κρατηθούν οι επιχειρήσεις, να έχουμε επενδύσεις, για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας και να δώσουμε δουλειά στους ανέργους», προϊδεάζοντας για νέα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και συνέχισης των μέτρων ανακύκλωσης της ανεργίας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ