Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενοχλεί η «δημαρχολογία»

Απεγνωσμένες προσπάθειες να ελέγξει το θέμα των υποψηφιοτήτων για το Δήμο της Αθήνας καταβάλλει η Ρηγίλλης, αλλά και να εξουδετερώσει μια εστία εσωκομματικών τριβών και εσωστρέφειας. Η ηγεσία του κόμματος βλέπει με αμηχανία να διαμορφώνεται, μερικές φορές ερήμην της, ένα κλίμα επιβολής ορισμένων υποψηφιοτήτων, το οποίο ουσιαστικά δημιουργεί «τετελεσμένα», προτού καν γίνει η παραμικρή συζήτηση στα κομματικά όργανα.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, ο Κ. Καραμανλής, μέσω συνεργατών του, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του να σταματήσει η «δημαρχολογία». Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές είναι πρόωρη και τόνιζαν ότι «οποιαδήποτε φιλολογία ή δημαρχολογία δεν εξυπηρετεί ούτε το θεσμό, αλλά και ούτε αναδεικνύει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του λαού από την πολιτική της κυβέρνησης».

Ηδη, έχουν «εκδηλώσει ενδιαφέρον» για τη δημαρχία, με τον ένα ή άλλο τρόπο, μια σειρά ηγετικά στελέχη (Μπακογιάννη, Πολύδωρας, Βουλγαράκης), ενώ από κάποιες πλευρές προβάλλεται και υποψηφιότητα του Θ. Ρουσόπουλου, η οποία «αιωρείται» χωρίς να διαψεύδεται. Παράλληλα, κορυφαία στελέχη (Εβερτ, Βαρβιτσιώτης) έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Ν. Χατζηνικολάου, η οποία, όπως λένε, θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα μαζί με τις υπόλοιπες.

Το ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται στις τελικές αποφάσεις της Ντ. Μπακογιάννη, καθώς θεωρείται απίθανο να προβάλει βέτο ο Κ. Καραμανλής, στην περίπτωση που επιλέξει να κατέβει υποψήφια δήμαρχος. Το σίγουρο πάντως είναι ότι και η χθεσινή παρέμβαση της Ρηγίλλης δεν πρόκειται να αποδώσει, γιατί κύκλοι, εντός και εκτός του κόμματος, θα επιμείνουν στην ενίσχυση των υποψηφιοτήτων που στηρίζουν μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, οι οποίες, τουλάχιστον για το Δήμο Αθηναίων, δεν μπορούν να πάνε για το φθινόπωρο, όπως αρχικά σχεδίαζε η ηγεσία του κόμματος.

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Από την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του στο δήμο, εκτός εάν, όπως είπε, διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Είναι προφανές ότι το νέο κόμμα έχει ανάγκη από την υποστήριξη του δήμου. Παράλληλα, απάντησε με «κομψό» τρόπο στον Κ. Λαλιώτη, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιχειρεί να ακυρώσει το έργο του, ενώ έκανε λόγο για πολιτική σχολή που αποσύρεται και «στην αγωνία της να κρατηθεί από την εξουσία που την έχει γοητεύσει, φυσικό είναι να προσφεύγει σε τέτοιες προσφιλείς μεθόδους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ