Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Και τώρα στο προσκήνιο μπαίνει ο λαός

Παναθηναϊκό συλλαλητήριο σήμερα ενάντια στον τρομονόμο, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος

Και τώρα στο προσκήνιο μπαίνει για καλά το λαϊκό κίνημα που με τους αγώνες του θα πρέπει να φράξει το δρόμο στο νέο τρομονόμο που ετοίμασε η κυβέρνηση κατ' επιταγή των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων της. Κορυφαία εκδήλωση στην αντίσταση του λαού είναι το σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7 μ.μ.

Αυτές τις μέρες δοκιμάζεται η τρίτη προσπάθεια για να θεσπιστεί και στη χώρα μας ο τρομονόμος. Την προσεχή βδομάδα το νομοσχέδιο για τον τρομονόμο θα συζητηθεί στη Βουλή. Ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν απέτυχαν. Παρ' όλο που είχαν ψηφιστεί σχετικοί νόμοι, τελικά καταργήθηκαν, κάτω από την κατακραυγή και τον αγώνα του λαϊκού κινήματος.

Ετσι και τώρα οι κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις απαντούν ότι ο τρομονόμος δε θα περάσει. Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στον νέο τρομονόμο προειδοποίησε με διάβημα που επέδωσε πριν λίγες μέρες στον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλο ότι και αν ακόμα ψηφιστεί ο τρομονόμος το λαϊκό κίνημα έχει τη δυνατότητα να τον καταστήσει ανενεργό.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι έτοιμες και θα δώσουν μαχητικό «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Με ανακοινώσεις οι ομοσπονδίες και τα σωματεία καλούν τα μέλη τους να παραβρεθούν στο σημερινό συλλαλητήριο και να εναντιωθούν στη νέα τάξη πραγμάτων.

- Στην πρωτοπορία αυτού του αγώνα θα βρίσκονται, όπως και άλλες φορές, οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ και Δημοσίου. Σε ανακοίνωσή τους οι παραπάνω ομοσπονδίες καλούν τα μέλη τους να παραβρεθούν στην πλατεία Κάνιγγος και να καταγγείλουν όλοι μαζί τον τρομονόμο της κυβέρνησης Σημίτη.

Στην ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης και προχωρεί σε βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή, ύστερα από την οργισμένη λαοθάλασσα της 26ης Απρίλη και της 17ης Μάη και θωρακίζει με την πολιτική του καρότου και του μαστιγίου, για να επιβάλλει τις άθλιες αντιλαϊκές - αντικοινωνικές επιλογές και προτάσεις για το " ασφαλιστικό"».

Με το νόμο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συνεχίζουν οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες, επιχειρείται η τρομοκράτηση του λαού μας που εκφράστηκε πρόσφατα ουσιαστικά και αποφασιστικά διεκδικώντας απαράγραπτα και ανθρώπινα δικαιώματα.

«Να είναι σίγουροι, καταλήγουν οι ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ και Δημόσιο ότι η κυβέρνηση θα συναντήσει το παλλαϊκό ξεσήκωμα του μεγάλου λαϊκού δημοκρατικού μετώπου αντίστασης σε ολόκληρη τη χώρα για να υπερασπίσει τις δημοκρατικές κατακτήσεις, για τις ελευθερίες του».

- Την επίθεση της κυβέρνησης στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού που επιχειρείται με το νέο τρομονόμο καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), ενώ καλεί και τη ΓΣΕΕ να τοποθετηθεί στο μεγάλο θέμα με αυτό το τρομονομοθέτημα και να συνεργαστεί με την Επιτροπή Αγώνα κατά του τρομονόμου.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΟΛ αναφέρει ότι στα χέρια μας είναι να αποτρέψουμε τη νέα επίθεση. «Αν όλοι αντιδράσουμε οργανωμένα, επισημαίνει η ΠΟΛ, μπορούμε να τους σταματήσουμε. Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συμμετέχει ενεργά σ' αυτόν τον αγώνα. Η ΓΣΕΕ έχει καθήκον να τοποθετηθεί άμεσα και υπεύθυνα και σε συνεργασία με την <Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο νέο τρομονόμο> να βοηθήσει στην ενημέρωση και στη δραστηριοποίηση, ώστε να μην ψηφιστεί και να μην εφαρμοστεί το νέο τρομονομοθέτημα».

Τέλος, η ΠΟΛ καλεί τους λογιστές όλης της χώρας να πάρουν μέρος στις κατά τόπους εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κυρίως στη σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος.

- Με το σύνθημα «όλοι και όλες στον αγώνα για να μη χάσουμε το δικαίωμα να αγωνιζόμαστε για ό,τι μάς ανήκει» η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) απευθύνεται στους εργαζόμενους στο χώρο του φαρμάκου και τους ζητάει να παραβρεθούν σήμερα στο συλλαλητήριο ενάντια στον τρομονόμο.

«Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις δραστηριότητες της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και αλληλεγγύη, καθώς και το περιεχόμενο της πάλης αυτής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΦΣΕΕ.

Επίσης, η διοίκηση της ΟΕΦΣΕΕ «καταγγέλλει και καταδικάζει το τρομονομοθέτημα της κυβέρνησης και δηλώνει ότι κανένα αυταρχικό μέτρο δεν μπορεί να <σταματήσει> και να <φρενάρει> την οργή των εργαζόμενων και τη διάθεσή τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά αυτό που τους ανήκει - την ίδια τους τη ζωή».

Στόχος της κυβέρνησης αναφέρει η ΟΕΦΣΕΕ είναι ο πλήρης περιορισμός των ατομικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η τρομοκράτηση των εργαζομένων που αγωνίζονται.

- Την αντίθεσή του στον τρομονόμο εκφράζει και ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ανακοίνωσή του ο ΕΤΕΠ αναφέρει ότι η κυβέρνηση υποκύπτει στη θέληση και στις πιέσεις ξένων κέντρων και κυρίως των ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν τη χωρίς λαϊκές αντιδράσεις επιβολή των σχεδίων τους στην υφήλιο.

«Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ΕΤΕΠ, τρομοκράτες είναι αυτοί που κατάργησαν το διεθνές δίκαιο, που βομβαρδίζουν λαούς, καταστρέφουν χώρες και πολιτισμούς, εξαρθρώνουν τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων».

- Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει στις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της: «Ας αφήσουν τα προσχήματα. Το ποινικό μας σύστημα είναι απόλυτα επαρκές για να αντιμετωπίσει κάθε είδους εγκληματική συμπεριφορά. Για την επικινδυνότητα που συνιστούν οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον τρομονόμο, εμείς δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε και θα αγωνιστούμε για να μη θεσμοθετηθεί».

Εκκλήσεις για να παραβρεθεί ο λαός της Αθήνας στη σημερινή συγκέντρωση έχουν ήδη απευθύνει το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος του Νομού Αττικής, ο ΣΥΝ, οι «Πολίτες του κόσμου» κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ