Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
Η διεύρυνση μειώνει τα κοινοτικά «πακέτα»
  • Διενέξεις και ανταγωνισμοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αντικείμενο τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική
  • Καταδικάζεται η ελληνική γεωργία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), οι ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας που προετοιμάζει, από τώρα, την προσχώρηση ορισμένων επιλεγμένων χωρών της ΚΑ Ευρώπης, και οι απώλειες στον περιφερειακό και αγροτικό τομέα για τα κράτη - μέλη, ιδιαίτερα του Νότου, έχει ανοίξει νέο κύκλο διενέξεων που αναμένεται να κορυφωθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ (15/16 Ιούνη).

Για την «ταμπακέρα»

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Χανς Εϊχελ εξαπέλυσε ανοιχτή επίθεση προχτές κατά «της Ισπανίας και της Ιταλίας που θέτουν όρους στο άνοιγμα της ΕΕ προς Ανατολάς, με αιχμή το «πακέτο» περιφερειακής πολιτικής, ενώ στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας έγινε οξεία συζήτηση για την «αγροτική πτυχή» της διεύρυνσης.

Το μέλλον της κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ πρόκειται να ανατραπεί ριζικά με την ένταξη χωρών, όπως η Πολωνία, με εκτεταμένη αγροτική παραγωγή, αλλά σημαντικά «δομικά» προβλήματα. Ενόψει αυτής της εξέλιξης, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες- μέλη, με άλλοθι τη διεύρυνση προχωρούν ήδη σε σημαντικές περικοπές στην ενίσχυση, ιδιαίτερα των μεσογειακών προϊόντων.

Ζάχαρη, καπνά, λάδι

Το χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αποφάσισε ομόφωνα την αναμόρφωση του καθεστώτος ζάχαρης που παρατείνεται για μια πενταετία, αλλά με μείωση της κοινοτικής ποσόστωσης και κατάργηση του συστήματος καταβολής δαπανών αποθεματοποίησης, ώστε η Κομισιόν «να εξοικονομήσει 300 εκ. Ευρώ (110 τρισ. δραχμές)». Την περασμένη βδομάδα η Κομισιόν πρότεινε την οριστική κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά, ενώ, όπου να 'ναι έρχονται και οι καταστροφικές αποφάσεις για το ελαιόλαδο.

Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης επέλεξε να τοποθετηθεί «επί της ευζωίας των παραγωγικών ζώων» (!!!) και για την «καταπόνηση στη μεταφορά», αφού η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί το θέμα της ΚΑΠ σε σχέση με τη διεύρυνση. Ελπίζει στη «φιλευσπλαχνία» των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» σχετικά με την ένταξη της Κύπρου που αποτελεί το (...) «μόνο στόχο μας» όπως δήλωσε πρόσφατα η ΑΝΥΠΕΞ Ελ. Παπαζώη.

Ανταγωνισμοί

Εκτός από τη σχέση της διεύρυνσης με την ΚΑΠ, στο Γκέτεμποργκ θα συζητηθούν και οι περικοπές στα «πακέτα» περιφερειακής πολιτικής. Η δεξιά κυβέρνηση Αθνάρ της Ισπανίας και η κεντρο-δεξιά κυβέρνηση Μπερλουσκόνι της Ιταλίας έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα θέσουν «όρους», που θα αφορούν στην απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες τους και μετά το 2006.

Ενα ακόμη ζήτημα, που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της ΕΕ αφορά στη μετανάστευση εργαζομένων από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στις σημερινές χώρες- μέλη. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Δανία ζητούν να υπάρξει «μεταβατική περίοδος» απαγόρευσης της ελεύθερης ροής εργαζομένων από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Αντίθετα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν ανάγκη από φθηνό εργατικό δυναμικό και δεν επιθυμούν τέτοιους περιορισμούς. Ο Χ. Εϊχελ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί εκβιασμούς που δεν έχουν να κάνουν με την καθαυτό πορεία της διεύρυνσης», και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ιταλός Ρ. Πρόντι βιάστηκε να προσθέσει ότι δεν προτίθεται να είναι αυτός που «θα ξαναχτίσει το τείχος του Βερολίνου».

Γερμανικά σχέδια

Πίσω από τους φραστικούς διαξιφισμούς κρύβονται μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Στη Νίκαια, τον Δεκέμβρη 2000, οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα «ότι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες διατηρούν τη δυνατότητα να προχωρήσουν ταχύτερα», που σημαίνει ότι, από το 2004, κάποιες υποψήφιες χώρες με πολιτική απόφαση θα προχωρήσουν γρηγορότερα και κατ' επιλογή στην ένταξη στην ΕΕ.

Είναι «κοινό μυστικό» ότι η Γερμανία θέλει και θα πετύχει τελικά να προσχωρήσουν αρχικά η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Εσθονία, δηλαδή τα γερμανικά προτεκτοράτα στην περιοχή, «ώστε να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2004», όπως δήλωσε ο Ρ. Πρόντι.

Το Βερολίνο αποβλέπει στο μέγιστο όφελος χωρίς να (...) «φορτωθεί» και τους οικονομικούς μετανάστες, ενώ, μόνο η Πολωνία θα απορροφήσει το 30% των κονδυλίων περιφερειακής πολιτικής, με ισχυρό κόστος «προσαρμογής» της εκτεταμένης αγροτικής της παραγωγής.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία δικαιολογημένα ανησυχούν ότι οι φτωχές περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα απορροφήσουν μελλοντικά μεγάλο ποσοστό κοινοτικών κονδυλίων που, τώρα, προορίζονται για τις δικές τους περιοχές που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το βλέμμα στην ΕΕ η διάσκεψη στην Οχρίδα(2008-05-06 00:00:00.0)
«Οχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ(2006-07-29 00:00:00.0)
Επιλογή του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου(2004-02-10 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό... αδιέξοδο(2003-04-08 00:00:00.0)
Τα βάρη στις πλάτες των λαών(2002-11-10 00:00:00.0)
Μια Σύνοδος που θα μείνει στην Ιστορία(2001-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ