Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής με στρατηγικούς στόχους δεκαετίας

Στις εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστεί η συζήτηση για το μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης και τη σύνθεση των οργάνων της λυκοσυμμαχίας

Την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής σηματοδοτεί η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (των ηγετών των 28 κρατών - μελών της ΕΕ) που ξεκίνησε χτες στο Βέλγιο, ολοκληρώνοντας την Ελληνική Προεδρία και εστιάζοντας σε σειρά ζητημάτων που καίνε τα μονοπώλια: Μείγμα διαχείρισης και δημοσιονομική πολιτική που να πιέζουν ακόμα παραπέρα το λαϊκό εισόδημα, απελευθέρωση πρόσθετων πόρων για παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων. Απρόσκοπτος ενεργειακός εφοδιασμός των μονοπωλίων, με παράλληλη ιδιωτικοποίηση και των τελευταίων τέτοιων υποδομών που είχαν απομείνει υπό κρατικό έλεγχο (βλ. περίπτωση «μικρής» ΔΕΗ). Ανοιγμα νέων αγορών για τα ευρωενωσιακά κεφάλαια, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι «28» συγκεντρώθηκαν χτες στη βελγική πόλη Ypres, σε επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο ανεπίσημο δείπνο που ακολούθησε χτες βράδυ «αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, με βασικές προτεραιότητες τους εξής τομείς: «Απασχόληση, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα», «Ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη», «Ενεργειακή Ενωση» και «η ανάδειξη της Ενωσης σε έναν ισχυρό παγκόσμιο παράγοντα».

Εύσημα δόθηκαν εξάλλου στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκτιμήθηκε ότι η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ προώθησε βασικές στρατηγικές επιδιώξεις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Τα αντιλαϊκά μείγματα διαχείρισης πίσω από πρόσωπα και πόστα

Χτες, έγινε επίσης μια πρώτη συζήτηση (θα συνεχιστεί στο γεύμα εργασίας σήμερα στις Βρυξέλλες) για το ποιον θα προτείνουν οι «28» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη θέση του Υπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, τις θέσεις των επιτρόπων κάθε χώρας.

Με αφορμή αυτό το «πακέτο», έχει εκδηλωθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνήσεων, καθώς εκφράζονται οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις σχετικά με τα αντιλαϊκά μείγματα διαχείρισης που μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης, χωρίς φυσικά να αλλάζει στο ελάχιστο ο αντεργατικός πυρήνας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Χαρακτηριστικά, κατά τη χτεσινή σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών πρωθυπουργών και αντιπροέδρων κυβερνήσεων, παρουσία του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι, του υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, Μ. Σουλτς, του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ζ. Γκάμπριελ, του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου κ.ά., σημειώθηκε ότι οι σοσιαλδημοκράτες θέλουν «να είναι καθαρό πως η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προστασία του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη είναι στοιχεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει μία πρόσληψη και ερμηνεία του Συμφώνου που να μην αλλάζει τις διατάξεις, αλλά να αλλάζει την αίσθηση που προσλαμβάνουν οι κοινωνίες».

Από τα μέχρι τώρα παζάρια και τους προωθούμενους συμβιβασμούς, διαφαίνεται ότι για πρόεδρος της Κομισιόν προκρίνεται τελικά ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ (πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 28 ηγετών της ΕΕ και τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωκοινοβούλιο). Υπέρ της υποψηφιότητας Γιούνκερ τάχθηκε ξανά χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, που διεξήχθη επίσης στο Βέλγιο.

Οι σοσιαλδημοκράτες, που δίνουν τη στήριξή τους στον Γιούνκερ, παίρνουν σαν ...αντίδωρο τις ψήφους του ΕΛΚ ώστε να εκλέξουν τον δικό τους υποψήφιο, Μάρτιν Σουλτς, στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου (η σχετική ψηφοφορία γίνεται την 1η Ιούλη).

Επίσης, διαμηνύουν ότι θέλουν «και τις τρεις άλλες θεσμικές θέσεις (σίγουρα τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Υπατο Εκπρόσωπο και τον πρόεδρο του Eurogroup) ή το λιγότερο τις δύο από τις τρεις με τη μια να είναι πάντως αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και «Κανονιστικό Πλαίσιο»

Σχετικά, εξάλλου, με το σημερινό πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής, είναι χαρακτηριστικά όσα έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην πρόσκληση προς τους ηγέτες των κρατών - μελών:

«Θα ανταλλάξουμε απόψεις με τον ασκούντα καθήκοντα προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνεδρίαση εργασίας που θα ακολουθήσει, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ολοκληρώσουμε κατ' αρχάς τον ετήσιο κύκλο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2014, και θα εξετάσουμε στη συνέχεια θέματα που αφορούν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα καθώς και την καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου».

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άλλα έγγραφα προετοιμασίας της Συνόδου, το Συμβούλιο «θα εγκρίνει τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα», στο πλαίσιο των μηχανισμών εποπτείας και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, «και ως εκ τούτου θα ολοκληρώσει την άσκηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συνεπάγεται την ταυτόχρονη παρακολούθηση των δημοσιονομικών, οικονομικών πολιτικών και των πολιτικών απασχόλησης των κρατών - μελών για περίοδο έξι μηνών κάθε χρόνο (...) Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να τηρούν τις συστάσεις στις επικείμενες αποφάσεις τους σχετικά με τους προϋπολογισμούς, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές».

Στη συζήτηση για το «κανονιστικό πλαίσιο» αναμένεται να συνεχιστεί η προαναφερθείσα αντιπαράθεση για τα «περιθώρια ευελιξίας» του διαβόητου Συμφώνου Σταθερότητας.

«Ενεργειακή Ασφάλεια», μετανάστευση και καταστολή

«Στη συνέχεια», σύμφωνα με τον Χ. Ρομπάι, «θα συμφωνήσουμε σχετικά με τους στρατηγικούς προσανατολισμούς του νομοθετικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού για τα επόμενα έτη στο χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης».

Στα συνοδευτικά κείμενα γίνεται λόγος για «συνεκτικά μέτρα πολιτικής στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης, των συνόρων, την αστυνομική και δικαστική συνεργασία». Τονίζεται επίσης ότι είναι αναγκαία μια «αποτελεσματική πολιτική» της ΕΕ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Και παρακάτω: «Οσον αφορά το άσυλο και τη μετανάστευση, το Συμβούλιο αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για μια αποτελεσματική και ορθή διαχείριση της μετανάστευσης, του ασύλου και των συνόρων, με γνώμονα την αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών». Μπαίνει δε ως στόχος η «αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με αποφασιστικότητα».

«Το τρίτο βασικό στοιχείο (σ.σ: της Συνόδου)» θα είναι, κατά τον Χ. Ρομπάι,«το κλίμα και η Ενέργεια, με σκοπό την προετοιμασία του εδάφους για την έγκριση τελικής δέσμης μέτρων τον Οκτώβριο».

Στο φόντο των εξελίξεων στην Ουκρανία, οι «28» προγραμματίζεται να κάνουν έναν απολογισμό της προόδου για μια χάραξη πολιτικής στον τομέα Κλίμα και Ενέργεια για την περίοδο 2020 - 2030. Η Σύνοδος Κορυφής «θα εξετάσει επίσης θέματα όπως η ενεργειακή υποδομή και η ενεργειακή απόδοση. Εξάλλου οι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τους στόχους για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας μέχρι το 2014 και την ανάπτυξη των διασυνδέσεων ώστε να τεθεί ένα τέλος σε οποιαδήποτε απομόνωση των κρατών - μελών από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2015. Βάσει της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ενωσης, οι ηγέτες αναμένεται να έχουν μια πρώτη συζήτηση και απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειωθεί η υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης (...) Ειδικότερα, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν να ενισχυθούν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί έκτακτης ανάγκης και αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης φυσικού αερίου και των αντίστροφων ροών, οπωσδήποτε να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, να προχωρήσουν οι συνέργειες με τους διεθνείς εταίρους για να μειωθεί ο κίνδυνος της διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση όσων δημόσιων επιχειρήσεων Ενέργειας έχουν απομείνει, μεγαλύτερη ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου και διαφοροποίηση των διαύλων εφοδιασμού, ενώ ταυτόχρονα η εξωτερική ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ σηματοδοτεί όξυνση των μονοπωλιακών ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ, νέους κινδύνους για τους λαούς της ΕΕ και της ευρύτερης γειτονιάς της.

Συμφωνίες σύνδεσης με πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

Σημειωτέον, σήμερα το πρωί θα υπογραφούν οι Συμφωνίες Σύνδεσης με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Σφαιρικών και Σε Βάθος Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών, με τη Γεωργία και τη Μολδαβία καθώς και το υπόλοιπο της Συμφωνίας Σύνδεσης και της Σφαιρικής και Σε Βάθος Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών με την Ουκρανία, δείγμα της προσπάθειας παραπέρα διείσδυσης ευρωενωσιακών κεφαλαίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε κόντρα με ρωσικά κεφάλαια.

Σε συνεδρία της Συνόδου Κορυφής θα παραστεί και θα «ανταλλάξει απόψεις» με τους «28» για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής θα χαιρετίσει την είσοδο της Λιθουανίας στη ζώνη του ευρώ και θα εγκρίνει τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, ενώ η συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και στις κρίσιμες εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία κ.α.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ