Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μονοπώλια καραδοκούν για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα μπορούσαν να παράγουν άφθονη και φτηνή Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες, παραδίδονται στο κεφάλαιο

Motion Team

Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα μπορούσαν να παράγουν άφθονη και φτηνή Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες, παραδίδονται στο κεφάλαιο
Το πιθανότερο την ερχόμενη Τετάρτη 2/6 θα κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που προβλέπει το «σπάσιμο» της ΔΕΗ ΑΕ, τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με στόχο να πουληθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα ακολουθήσει η πώληση ενός ακόμα μέρους (17%) από τη μητρική εταιρεία σε «στρατηγικό επενδυτή».

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» και εντάσσεται στη διαδικασία της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, όπως προβλέπεται από τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της ΕΕ. Το στόχο της απελευθέρωσης υπηρετεί και η πώληση του ΑΔΜΗΕ, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η «μικρή ΔΕΗ» θα παράγει ηλεκτρική Ενέργεια περίπου 2.318 MW. Στις μονάδες της θα απασχολούνται συνολικά 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ και θα πάρει από τη μητρική εταιρεία πελατολόγια με 2 εκατ. καταναλωτές, οικιακούς και βιομηχανικούς. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η περιουσία της νέας εταιρείας θα δημιουργηθεί από τη «ΔΕΗ ΑΕ, με εισφορά στη νέα εταιρεία ποσοστού που προσεγγίζει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ ΑΕ και της πελατειακής της βάσεως».

Σε ό,τι αφορά τους όρους μεταβίβασης του 30% της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, στο άρθρο 9 παρ. 2 ορίζεται ότι «η νέα εταιρεία προμηθεύει τους πελάτες με ηλεκτρική Ενέργεια, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονταν». Μπορεί όμως στη συνέχεια «να μεταβάλει τους όρους των συμβάσεων». Επίσης, θέλοντας να προλάβει τυχόν «διαρροές» πελατών από τη νέα εταιρεία, προβλέπεται στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου ότι «η μεταβολή του προσώπου του προμηθευτή ηλεκτρικής Ενέργειας εξαιτίας της αποσχίσεως δε συνιστά από μόνη της σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας».

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο, το νομοσχέδιο αναφέρει πως «οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής Ενέργειας που εισφέρονται στη νέα εταιρεία δε λύονται μονομερώς από τα μέρη, πριν από την παρέλευση τετραμήνου από την ολοκλήρωση της απόσχισης». Πιο κάτω προσθέτει ότι η ΔΕΗ «υποχρεούται για χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση της απόσχισης να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική με σκοπό την επαναπροσέλκυση των πελατών, οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής Ενέργειας των οποίων εισφέρθηκαν στη νέα εταιρεία».

Τέλος, επισημαίνει ότι «σε περίπτωση λύσης των συμμεταβιβαζόμενων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με τη νέα εταιρεία, η ΔΕΗ ΑΕ δύναται να αρνηθεί τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας με τους συγκεκριμένους πελάτες».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, διαρρέεται από κυβερνητικές πηγές ότι θα υπάρχουν «ορισμένες αλλαγές» στο τελικό νομοσχέδιο. Αυτές αφορούν την «εξασφάλιση» των θέσεων εργασίας για όσους εργαζόμενους μετακινηθούν στη νέα εταιρεία για κάποιο χρονικό διάστημα, τη συνέχιση του ισχύοντος καθεστώτος για τους αγρότες που ποτίζουν τις καλλιέργειές τους από τα υδροηλεκτρικά της επιχείρησης και τέλος τη διατήρηση του καθεστώτος αποζημιώσεων εξαιτίας απαλλοτριώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ