Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ
Το χαλάζι αποτέλειωσε τους μικρούς καλλιεργητές

Με τους αγρότες στα χωριά της περιοχής συζήτησε, χτες, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή περιοδεία
Ανυπολόγιστο είναι το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις (μέγεθος καρυδιού), που σημειώθηκαν στις 15 και 18 Ιούνη στην αντιπεριφέρεια Σερρών. Καταστράφηκαν περισσότερα από 120.000 στρέμματα καλλιεργειών με στάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλι, ντομάτες, καρπούζια και πεπόνια, τεύτλα, ηλιόσπορους, καπνά, ακτινίδια, δενδροκαλλιέργειες, κ.ά. σε δεκάδες χωριά, κυρίως στους Δήμους Νέας Ζίχνης, Εμμανουήλ Παππά, Βισαλτίας και Σερρών.

Επιπλέον, προκλήθηκαν ζημιές στον αστικό ιστό, κυρίως σε στέγες σπιτιών, αυτοκίνητα, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά και κοινωφελή δίκτυα σε μικρότερη έκταση. Επίσης, χτυπήθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα. Η περιοχή από την Τετάρτη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ομως, η εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ καθυστερεί, καθώς είναι λίγοι οι γεωπόνοι που στάλθηκαν στις πληγείσες περιοχές.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τους περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννη Ζιώγα και Βασίλη Ρέβα. Στη διάρκεια της περιοδείας, συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών και επισκέφθηκαν τα χωριά Βαλτοτόπι και Παραλίμνιο, όπου μίλησαν με τους αγρότες και διαπίστωσαν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζημιά που έχει υποστεί συνολικά η αγροτική οικονομία του νομού υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν πληρώσει ή χρεωθεί για τα καλλιεργητικά έξοδα και δεν θα πάρουν παραγωγή. Το κόστος της ζημιάς είναι ανυπολόγιστο στις δενδροκαλλιέργειες, τα ακτινίδια, σε πολυετείς δηλαδή καλλιέργειες, γιατί επιπλέον έχει χτυπηθεί και το φυτικό κεφάλαιο.

Αγανάκτηση για τον ΕΛΓΑ

Στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 40.000 στρέμματα καλλιεργειών έχουν καταστραφεί. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το Βαλτοτόπι, ένα από τα χωριά του δήμου. Ο κάμπος του είναι έκτασης περίπου 11.000 στρεμμάτων και μέχρι χτες - με βάση δηλώσεις των αγροτών - είχαν αναγγελθεί καταστροφές σε 5.000 στρέμματα. Ο τελικός αριθμός υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 6.000 - 7.000 στρέμματα. Οπως είπαν οι αγρότες, τα στάρια χτυπήθηκαν στη φάση του αλωνισμού. Το καλαμπόκι δεν πρόλαβε να γονιμοποιηθεί. Οι ηλιόσποροι καρατομήθηκαν. Οσοι απέμειναν χτυπημένοι αλλά όρθιοι, έχουν αρχίσει να σαπίζουν. Φέτος δεν θα έχουν εισόδημα.

Είναι οργισμένοι όμως και με τον ΕΛΓΑ, επειδή δεν πιστεύουν ότι θα αποζημιωθούν. Αλλά ακόμα κι αν γίνει αυτό, θα υπάρξει πολύμηνη καθυστέρηση και με άδικες αποζημιώσεις. Οπως είπαν, ακόμα και αν η εκτίμηση της ζημιάς από τους γεωπόνους δηλωθεί ως 100%, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αποζημιωθούν για το 60%, αφού 22% πάει υπέρ ΕΛΓΑ, αφαιρούνται τα έξοδα αλωνισμού κ.λπ. Επιπλέον, ενώ ο κάμπος των Σερρών δίνει αποδόσεις 1.400 - 1.500 κιλά ανά στρέμμα στο καλαμπόκι, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για παραγωγή 1.100 κιλά ανά στρέμμα.

Από πάνω, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν για εκτιμητικά έξοδα από 50 λεπτά ανά στρέμμα για καλαμπόκια και στάρια, μέχρι 2 ευρώ το στρέμμα για τις άλλες καλλιέργειες. Στο Παραλίμνιο, στη Δήμητρα και άλλα χωριά, οι αγρότες παλεύουν να διορθώσουν και τις ζημιές στα σπίτια τους, κυρίως στις στέγες, αφού το χαλάζι έσπασε τα κεραμίδια. Οσοι μπορούν, κάνουν ήδη τις αποκαταστάσεις, οι άλλοι καλύπτουν τις ζημιές με νάιλον.

Καπνοκαλλιεργητές σε απόγνωση

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο του Καπνικού Συνεταιρισμού «Εμμανουήλ Παππά», Μόσχο Παπαδόπουλο. Οπως είπε, συνολικά 3.000 στρέμματα καπνοκαλλιεργειών καταστράφηκαν σε Ζίχνη, Γάζωρο, Τούμπα, Λευκοθέα, Μεσοράχη. Καρατομήθηκαν τα στελέχη, τρύπησαν τα φύλλα, χάθηκε η παραγωγή ολοκληρωτικά. Ακόμη και αν βγουν κάποια φύλλα καπνού, με βάση τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τους εμπόρους, θα είναι υποβαθμισμένα και μη εμπορεύσιμα.

Οι αγρότες των Σερρών ζητούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή προκαταβολή μέρους των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Επιπλέον, οι καπνοπαραγωγοί ζητούν να τους δοθούν τα χρήματα από την ολοκληρωμένη διαχείριση του καπνού που αντιστοιχεί σε 90 ευρώ το στρέμμα και δεν τους αποδίδεται από το 2012. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ ενημέρωσαν για τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ, για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και άμεσες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών. Τους κάλεσαν, τέλος, αγωνιστικά να παλέψουν για να δικαιωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ