Παρασκευή 27 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά προβλήματα στη δασοπροστασία

Σε Ερώτηση του Κόμματος γίνεται αναφορά στην περίπτωση της Καβάλας

Από παλιότερη πυρκαγιά στην Ελευθερούπολη Καβάλας

Motion Team

Από παλιότερη πυρκαγιά στην Ελευθερούπολη Καβάλας
Για ακόμη μια χρονιά, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής προστασίας, αναδεικνύονται τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, η οποία διαθέτει ως μόνα εναέρια μέσα 2 πεζετέλ στη Χρυσούπολη και 1 ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, για να καλύψει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η Ερώτηση αναφέρει ότι «αντίστοιχα, ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας, μοναδικός σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, διαθέτει μόνο ένα πλοιάριο, ενώ δεν υπάρχει όμως χώρος για να στεγαστεί η υπηρεσία και οι 18 εργαζόμενοι σε αυτή. Να σημειωθεί πως ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας έχει στην ευθύνη του περιοχές που περιλαμβάνουν βιομηχανικές μονάδες με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό λιμένων.

Στο Δασαρχείο Καβάλας διαπιστώνεται έλλειψη οχημάτων, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόβλημα στη μετακίνησή τους για επίβλεψη χώρων και διευθέτηση προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν, ενώ επίσης σοβαρό είναι και το πρόβλημα με τις πιστώσεις για τα καύσιμα των οχημάτων».

Η κατάσταση στη Δασική Υπηρεσία γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς στα παραπάνω προβλήματα προστίθεται και αυτό της έλλειψης προσωπικού. Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρειάζονται τουλάχιστον 3 δασολόγοι και 4 δασοπόνοι για τους Δήμους Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου. Ενώ για την περιοχή της Θάσου, κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη δασοφυλάκων, καθώς σε αυτή υπάρχουν μόνο δύο και ο ένας συνταξιοδοτείται.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται ακόμα ότι: «Ολα τα έργα για αναδασώσεις, καθαρισμούς και διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, καθώς και άλλα τεχνικά έργα, καθυστερούν με την πρόφαση της ένταξής τους στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Ενώ, η κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρηση των δασικών δρόμων μειώθηκε και φέτος στις 30.000, από την ήδη χαμηλή περσινή χρηματοδότηση των 50.000.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Προστασίας του δασικού πλούτου, με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό, με αποκλειστική κάλυψη των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων, χαρτογράφηση και απογραφή του δασικού πλούτου, ταξινόμηση των δασικών εκτάσεων. Τα δασικά οικοσυστήματα να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με τη διαχείριση της προστασίας και ανάπτυξης των δασών, της αντιπυρικής προστασίας και της προστασίας από κάθε είδους καταπατητές.

Ερωτώνται οι υπουργοί, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης, για τη στελέχωση των παραπάνω υπηρεσιών της ΠΕ Καβάλας.
  • Να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την αντιπυρική προστασία ολόκληρης της περιοχής, καθώς και για την ενίσχυση των παραπάνω υπηρεσιών με όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό.
  • Να εξασφαλιστεί χώρος στον οποίο θα στεγαστεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org