Πέμπτη 26 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επαφές στη Σερβία για προώθηση μπίζνες

Με άξονα τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, μέσα και από τη λεγόμενη ενεργειακή διπλωματία, να εκμεταλλευτεί νέα πεδία κερδοφορίας και αγορές, κινήθηκε η επίσκεψη του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλου, στη Σερβία. Ο Π. Μίχαλος συμμετείχε στο 14ο Οικονομικό Συνέδριο της βαλκανικής χώρας, το οποίο παρουσιάζεται ως το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ της Σερβίας και διοργανώνεται σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή του συνόλου του πολιτικού κόσμου.

Στην ομιλία του εστίασε «στη σημασία των μεταρρυθμίσεων (βλ. καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) για τη μελλοντική πορεία της Σερβίας και την ανάγκη άμεσης υλοποίησής τους, ώστε να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά η οικονομία». Ως αντιστάθμισμα επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ, την οποία επιδιώκει η άρχουσα τάξη της γειτονικής χώρας.

Στο Βελιγράδι, ο Π. Μίχαλος, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Dusan Vujovic, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Dragan Stevanovich, με τους οποίους συζήτησε «για την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στις δύο χώρες (βλ. νέες πολύμορφες ενισχύσεις στο κεφάλαιο, φοροαπαλλαγές και εισφοροελαφρύνσεις) και την αύξηση των διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών».

Σε συνάντησή του με τον υπουργό Ενέργειας, Aleksandar Antic, τέθηκαν τα θέματα διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, οι εξελίξεις αναφορικά με τον αγωγό South Stream, καθώς και η προοπτική κατασκευής ενός Καθέτου Διαδρόμου, που θα ξεκινά από την Ελλάδα, για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Σε συνάντηση που είχε, τέλος, με τον πρόεδρο του Σερβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Zeljko Sertic, συζητήθηκαν τρόποι ώστε να αυξηθούν οι «επιχειρηματικές συνεργασίες» και συμφωνήθηκε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο επίσκεψη στην Ελλάδα, με σκοπό την ανάπτυξη νέων επαφών με ελληνικές επιχειρήσεις.

Σύνοδος της «Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης»

Την ίδια ώρα, με στόχο την ένταξη όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, καταπώς υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, συνήλθε χτες στο Βουκουρέστι η Σύνοδος Κορυφής της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP). Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Η SEECP αποτελεί, από ιδρύσεώς της το 1996, «σχήμα συνεργασίας» αποκλειστικά από τις χώρες της περιοχής. Μέλη της είναι οι: Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Μολδαβία και Μαυροβούνιο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ