Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σφαγές αμάχων στην εν εξελίξει ιμπεριαλιστική επέμβαση

ΜΠΑΝΓΚΙ.--

Εν μέσω της ιμπεριαλιστικής επέμβασης γαλλικών, ευρωενωσιακών και αφρικανικών στρατευμάτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, υποτίθεται για το σταμάτημα του εμφυλίου και της αιματοχυσίας, συνεχίζονται στη χώρα οι ανηλεείς επιθέσεις σε βάρος αμάχων με θρησκευτικά και φυλετικά προσχήματα.

Οπως αποκάλυψε χτες αξιωματικός της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης (Misca) στη χώρα, μέσα στο περασμένο 48ωρο 18 μέλη της φυλής των Φουλάνι (που είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα) σκοτώθηκαν στο χωριό Αρντο Τζόρμπι κοντά στην πόλη Μπαμπάρι πιθανώς από μέλη ένοπλων πολιτοφυλακών χριστιανών (γνωστών ως «Αντιμπαλακά»). Ντόπιοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ορισμένα από τα πτώματα είχαν ακρωτηριαστεί και καεί.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των «Αντιμπαλακά» στο Μπανγκί διέψευσαν ότι μαχητές τους πραγματοποίησαν την επίθεση και δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν «αυτούς τους ανεξέλεγκτους νέους που δρουν (...) για λόγους που δεν αναφέρουν και αυξάνουν τέτοιου είδους ενέργειες στην περιοχή».

Το προχτεσινό φονικό φαίνεται πως έγινε ως αντίποινα για την πρότερη σφαγή 21 χριστιανών του παρακείμενου χωριού Λίουα από ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ (που είχαν σφετεριστεί την εξουσία έως τις αρχές Δεκέμβρη του 2013).

Την περασμένη βδομάδα, τουλάχιστον 10 πτώματα, που έφεραν σημάδια βασανισμού, περισυνελέγησαν στον ποταμό Ουάκα, στην περιοχή Μπαμπάρι.

Σε έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) σημειώνεται ότι εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και από τις δύο θρησκευτικές κοινότητες, χριστιανών και μουσουλμάνων, σημειώνοντας ότι θα σταματήσουν να διαπράττονται μόνο όταν σταματήσει το καθεστώς ανομίας και ατιμωρησίας στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ